Přejít k hlavnímu obsahu

Chci pokračovat, říká Magnum. O elitního českého hráče mají zájem i v Singapuru

8. 6. 2022 | 09:30 VALORANT Rozhovor
Mezi špičku Valorantu patří Martin „Magnum“ Pěnkov téměř od začátku samotné hry a rozhodně jsme od něj neviděli zdaleka vše. Český hráč působil u Enterprise, naposledy střílel přes rok v hvězdné sestavě Fnatic. Teď si ale hledá nový domov. Jak se ohlíží za svými spoluhráči a jak vidí svou budoucnost na scéně?
Martin 'Magnum' Pěnkov
Martin 'Magnum' Pěnkov
Zdroj: Riot Games

Jak ses cítil po brzkém skončení na Masters?

Já jsem docela očekával, že se přesunu na lavičku, takže se mi spíš honilo hlavou to, co bude potom. Chtěli jsme se sice dostat co nejdál, ale jelikož jsme měli dva náhradníky, tak to bylo těžké. Samozřejmě ale to doprovázely emoce, prostě po prohře bylo smutno, trošku naštvanost.

Takže jsi čekal lepší výsledek, přestože jste nebyli kompletní tým, jak jste byli zvyklí?

Dali jsme si cíl, že se dostaneme aspoň ze skupiny, což bylo reálné vzhledem k tomu, že jsme tam měli NiP a ZETU, ale oba týmy dost překvapily. Po zkouknutí jejich předchozích zápasů jsme si říkali, že by to mohlo být teoreticky celkem jednoduché. Ale jakmile jsme se dostali do zápasu, tak chyběla chemie. A jak jsme začali prohrávat, tak jsme panikařili. To nás rozdrtilo, určitě jsme čekali lepší výsledek.

Dostal jsi nabídky od organizací, které jsi zvažoval, abys pokračoval na scéně?

Nabídek bylo celkem dost, ale Riot oznámil, že příští rok bude franchising, takže spousta těch nabídek bylo pro mě nepřijatelných z dlouhodobého hlediska, přestože to byly organizace, které mají slot v té nejvyšší lize a mají šanci i na Masters. Takže čekám na nějakou zajímavou nabídku.

Který spoluhráč ti chybí nejvíc?

Já jsem měl dobrý vztah se všema, to nejde říct. S Doma jsme rozuměli, jenže pak ho benchli, s Bravem jsem dobrý kamarád, ale toho také benchli semnou, ale kdybych měl říct nejvíc, tak to je asi couch mini.

Fnatic
Fnatic
Zdroj: Riot Games

Zůstáváš s nimi v kontaktu?

Pořád se bavím s Derkem, občas s Boasterem. S Bravem hrajeme každý den, takže nejvíce se asi bavím s ním a taky s Misticem.

Kdo je podle tebe momentálně nejlepší hráč a tým v Evropě?

Zatím je ještě brzo, ale myslím si, že Fnatic. Měli jsme to podobně v první polovině sezóny, ale myslím, že jim to jde i tak o hodně líp než se mnou a Bravem, takže za mě je to právě Fnatic. Co se týče hráče, tak sice nehraje ve VCT, ale za mě je to lauress z Turecka. Kdybych si ale měl vybrat někoho z Challengers EMEA, tak to bude asi Derke nebo Alfajer.

Plánuješ příští sezónu návrat?

Stoprocentně. Řeším teď i přesun mimo Evropu, což mi přišlo jako zajímavá nabídka. Je mi jedno, jestli budu hrát v Evropě, nebo ne. Ale chci pokračovat. Dostal jsem celkem dobrou nabídku do Singapuru, ale to se ještě řeší. 

Takže by ti nevadilo přestěhovat se do neznáma a zvykat si na novou kulturu?

Ne. Ze začátku jsem se toho bál, jak jsme se měli třeba přestěhovat do Londýna, ale ve výsledku je to všude stejné. Já vlastně hraju šest dní v týdnu od rána do večera, pak mám jeden den volno a to většinou jsem s přítelkyní. Sama říkala, že by byla ochotná se se mnou přestěhovat, takže bych v tom problém neviděl.

Martin 'Magnum' Pěnkov
Martin 'Magnum' Pěnkov
Zdroj: Riot Games

Je složité skloubit vztah s životem profesionálního hráče?

Upřímně? Ano. Jsme spolu rok a půl a ze začátku to byl obrovský problém. Přítelkyně ale časem dost ustoupila a je ochotna hodně obětovat. 

Hodně času teď věnuješ streamování, jak moc se to pro tebe liší od her na stagi?

Už jsem nad tím přemýšlel hlavně z finančního hlediska. Kdybych se rozhodoval mezi full-time streamerem nebo full-time profi hráčem, tak osobně bych si vždycky vybral být profesionálním hráčem, i když časově je to nevýhodné, protože streamer si to rozhodne podle sebe. Od malička jsem ale byl spíše introvert a hlavně se nemusím bavit s toxickými lidmi, trolly a podobně. Proto bych asi nedokázal být full-time streamer.

Jak tedy reaguješ na komentáře, které se zaměřují na tvou osobu?

Ze začátku jsem to samozřejmě četl, ale postupem času jsem přestal. Ve výsledku to má nakonec vždycky negativní efekt. Na Twitchi je ale těžké to přehlédnout, nadávky od Evropanů mi tak nevadí, ale když si nějaký Čech přijde rýpnout, tak se s ním dokážu klidně hádat dvě hodiny a celkem mě to vytočí.

Jak tě v tvé kariéře podporují rodiče?

Na začátku jsem podporu od táty moc neměl, dokud jsem se nedostal do Enterprise. Chápu to, v jejich věku si rodiče asi nedokázali představit, že bych se dokázal uživit hraním her a mysleli to se mnou dobře. Pak viděli, že z toho něco mám. Jak jsem se dostal dál, tak mě začali podporovat, hlavně teda mamka.

Sleduješ regionální ligu Surge? Enterprise, tvůj bývalý tým, se drží mezi nejlepšími.

Musím kluky pochválit, jaký progres udělali. Například Minny, který přešel z Fortnitu. Na to, že se plně český tým složil zpočátku jako meme, tak opravdu respekt. Nějaký zápas jsem viděl a mají pár dobrých věcí, co se dají okoukat.

Valorant je čím dál populárnější, myslíš, že někdy dosáhne sledovanosti jako třeba podobný titul CS:GO?

Logicky by se to mělo stát, jelikož CSko už je starší. Nicméně se Valve může vydat cestou třeba remaku nebo nové verze. Za mě se ale ty hry nemohou nějak srovnávat mimo té profesionální scény, kdy hráči mohou přestupovat mezi oběma tituly. Podle mého názoru ale Valorant CS:GO nepředežene, protože už je to v lidech zakotvené tak moc, že už je těžké to pokořit. Určitě je to ale dvojka mezi FPS tituly.

Štítky: rozhovor, Magnum, Valorant
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.