Přejít k hlavnímu obsahu

Vyhrát dvakrát v řadě? Zní to hezky, říká několikanásobný mistr MČR Jarla

10. 6. 2022 | 13:42 Hearthstone Rozhovor
Český velmistr Jarla má za sebou spoustu úspěchů z minulých let a tuto sezónu na ně hodlá navázat a to jak na české scéně, tak na té mezinárodní. Jak se mu líbí aktuální meta, jak vidí celkově budoucnost Hearthstone a co jsou jeho aktuální priority ve hře? Kdy se naposledy účastnil offline eventu a plánuje se vůbec účastnit dalšího MČR? To vše se dočtete v následujícím článku.
Jarla
Jarla
Zdroj: Redbull.com

Ahoj Jarlo, před pár dny byla oznámena sezóna a turnajový systém letošního MČR. Minulý rok jsi automaticky získal pozvánku jako jeden z bývalých mistrů ČR, tento rok tomu tak není. Budeš se aktivně účastnit kvalifikací, abys měl šanci udržet titul mistra ČR ve svých rukou?

Ahoj, je tomu tak. Co jsem četl oznámení sezóny, tak opravdu se žádné přímé pozvánky (v mém případě bohužel) nerozdávají. Co se týče kvalifikací pro MČR, tak nejsem zatím úplně rozhodnutý, zda se budu aktivně účastnit každého turnaje, ale šance vyhrát podruhé za sebou a celkově být trojnásobný mistr zní hezky. Já jsem se vlastně na každé MČR, které jsem hrál, kvalifikoval bez hraní těchto českých týdenních turnajů. Vždy to bylo přes body za Hearthstone žebříček -> přímý turnaj o postup na MČR a nebo již zmíněná přímá pozvánka v minulém roce.

Co říkáš na letošní formát turnajů MČR? A jak bys ho srovnal s loňským zkráceným formátem?

Celkově to vypadá v pohodě, ale jak jsem již zmínil, osobně bych preferoval například jiné možnosti, jak se kvalifikovat na Midseason (nějaké bodové ohodnocení za ladder umístění, výkony na mezinárodních turnajích, atd).

S loňským systémem se mi to srovnává špatně, protože vlastně ani moc nevím, jak kvalifikace na MČR loni probíhaly.

Pokud ještě zůstaneme u české scény, sleduješ nějak české a slovenské hráče? Aktuálně jsi stále bez týmu, snažíš se i tak zůstat v kontaktu s našimi hráči? Máš nějakou představu o tom, jaké hráče bys mohl na MČR čekat jako své potenciální soupeře?

České turnaje moc nesleduji, ale jsem celkem v kontaktu s Faelim, Enigmou a Jožem. Všichni to jsou velmi kvalitní hráči a také bych je na MČR očekával, pokud budou mít motivaci se kvalifikovat.

A co říkáš na to, že po dvou letech se bude MČR a zároveň i Midseason turnaj odehrávat opět offline? Hraješ raději v klidu z domova nebo tě více baví osobní setkání s ostatními hráči?

Je to určitě příjemná změna, já jsem svoji poslední lanku odehrál na začátku 2020 v Texasu a zahrát si znova offline zní lákavě. Nicméně se vždy přizpůsobím situaci, nevadí mi hrát offline ani online.

Přesuňme se k tvému nedávnému úspěchu – mistr Evropy a zaručený spot na mistrovství světa – Co se od té doby událo? Snažil ses hrát, sledovat metu, zkoušet nové balíky? Nebo sis naopak dal od HS na chvíli klid a snažil se zabavit jinak?

Tak nějak kombinace všeho. Jelikož jsem prohrál zápas win-in pro Grandmasters Last call proti Bunnyhopprovi, tak jsem neměl pozvánky na Masters Tours 4,5 a 6. Proto jsem Hearthstone hrál hodně v polovině dubna a kvalifikoval se na MT4 přes winrate v 10 open kvalifikacích. Poté koncem května jsem hrál hodně ladder a na MT5 jsem si zajistil pozvánku umístěním v topce (na Asii #11 a EU #3 legend finish). Co se týče balíků, tak většinou hraji to, co mi dává smysl a je dobré v aktuální metě, spíše než nějaké fun balíky. Jinak od HSka si dávám rád pauzy, protože všeho moc škodí. Proběhly nějaké výlety, jinak hrajeme hodně Valorant a jiné hry.

Víme tedy, že se budeš účastnit Masters Tour 4 i 5, jsou to samozřejmě turnaje s obrovským počtem hráčů, v posledních dvou letech se ti podařily na MT celkem slušné výsledky, nicméně ani jednou ses neprobojoval do závěrečné TOP 16. Bereš nastávající MT jako cennou zkušenost před blížícím se MS nebo to bereš spíše jako okrajovou záležitost?

Každá MT je určitě cenná zkušenost. Jinak si hlavně chci zahrát proti nejlepším HS hráčům a je pravda, že na Masters Tourech se mi moc nedaří. Chci prolomit své neúspěchy zde a konečně něco uhrát. Těch turnajů momentálně tolik není, takže kvalifikovat se na MT je rozhodně priorita i přestože již mám místo na MS.

Na závěr ještě trochu náhledu do budoucnosti. Víme samozřejmě, že Grandmasters mají před sebou svou závěrečnou sezónu a pak končí. Myslíš si, že je to předzvěst toho, že Blizzard bude dělat méně turnajů a příští rok třeba už sezóna ani nezačne? Nebo tipuješ spíše normální pokračování s tím, že se Blizzard pouze snaží trochu pozměnit stávající systém, aby to bylo zajímavější pro diváky a především pro hráče?

Já si myslím, že se chtějí vracet více k otevřenému systému podobně, jako jsme měli v letech 2016-18.

Zároveň letos končí deal s Youtubem, takže doufejme, že se HSEsport opět vrátí na Twitch a ideálně bych rád opět viděl crowdfunding bundle, aby turnajové prize pooly šly opět nahoru.

A poslední otázka přímo k samotné hře. Nedávno vyšla nová expanze Voyage to the Sunken City, minulý týden ještě mini-set Throne of the Elements. Jak se ti zamlouvá momentální meta? Co říkáš na mechaniku dredge a na nové colossal miniony?

Momentální meta nepatří mezi mé oblíbené pro ladder, ale v turnajích je celkem v pohodě. Dredge je určitě jedna z lépe povedených mechanik. Například discover mechaniku nemám rád, ale hrát se svým vlastním balíkem mi vyhovuje. S expanzí přišlo hodně silných colossal minionů, nejradši mám paladinského a naopak warriorskou Nellie moc nemusím, protože highroll do Mr.Smite je celkem toxic.

Štítky: Jarla, hearthstone, MČR
Hře Hearthstone se věnuji od roku 2015, od roku 2020 poté více kompetitivněji. V říjnu 2021 jsem začal psát články pro PLAYzone, kromě samotného hraní mě totiž zajímá sledování české i světové HS scény.