Přejít k hlavnímu obsahu

Děti hrající videohry jsou chytřejší, tvrdí nová studie

12. 6. 2022 | 12:00 Zajímavost
Snad každý z nás někdy od rodičů slyšel, že hraní videoher nám kazí oči a že videohry v dětech budí sklony k násilí. Tyto stereotypní představy jsou dnes již naštěstí z většiny překonány a mluví se dokonce o tom, že videohry mohou mít na hráče přívětivý vliv. V rozumné míře, samozřejmě.
Děti, které hrají videohry, jsou chytřejší, tvrdí nová studie
Děti, které hrají videohry, jsou chytřejší, tvrdí nová studie
Zdroj: pixabay.com

O vlivu videoher na hráče vzniklo mnoho studií, jedna britská například tvrdí, že hraní videoher by mohlo dokonce zlepšovat zrak. Ačkoliv některé závěry se přiklání na jinou stranu, někteří lidé (a bohužel často ti, co se v tom vůbec nevyznají) na vliv videoher svádějí jiné a mnohdy větší společenské problémy. A to přestože mnohé průzkumy prokázaly, že gaming může zlepšovat duševní zdraví hráčů, navzdory mnoha sdíleným příběhům a zkušenostem. Nová studie, o níž se zmínil web Metro, poukazuje na příznivý účinek gamingu, neboť děti, které hrají více, mají být během vývinu s větší pravděpodobností chytřejšími.

Zkoumaný vzorek nebyl rozhodně malý, průzkumu se zúčastnilo 9 tisíc dětí, chlapců i dívek ve věku od 9 do 10 let. Děti byly vystaveny psychologickým testům za účelem zjištění jejich duševních dovedností. Celkem 5 tisíc dětí si pak testy zopakovalo za dva roky. Rodiče i samy děti odpovídali na to, kolik času děti strávily gamingem, sledováním televize a na sociálních sítích. Závěry tvrdí, že děti, které strávily více času hraním videoher, měly vyšší IQ o zhruba 2,5 bodu, než je průměr. Sledování televize a sociální sítě pak, zdá se, neměly na výši IQ žádný vliv, ať pozitivní či negativní.  

„Nezkoumali jsme účinky (chování u obrazovky) na fyzickou aktivitu, spánek, pohodu nebo školní výkon, takže k tomu nemůžeme nic říct,“ uvedl autor, profesor Torkel Klingberg. „Naše výsledky však podporují tvrzení, že čas strávený u obrazovky obecně nenarušuje kognitivní schopnosti dětí a že hraní videoher může ve skutečnosti pomoci zvýšit inteligenci. To je v souladu s několika experimentálními studiemi hraní videoher. Nyní budeme studovat účinky dalších environmentálních faktorů a jak kognitivní účinky souvisí s vývojem dětského mozku.“

Zajímavá studie přináší překvapivé výsledky a mohla by přispět k tomu, aby se na občasné hraní videoher nenahlíželo jako na něco, co kazí děti a jejich vývoj. 

Zdroj: GamingBible
Štítky: studie, děti