Přejít k hlavnímu obsahu

Je v esportu potřeba vzdělání? Titul z elektronického sportu netáhne davy

18. 6. 2022 | 16:45 Gaming
Přemýšlíte nad kariérou profesionálního hráče? Je možné, že by vám mohl pomoci titul z esportu. Za nás je ale lepší tu hru hrát, než studovat. Nebo ne?
Profesionální hraní s titulem? Proč ne.
Profesionální hraní s titulem? Proč ne.
Zdroj: se svolením Pexels

Esportu se na PLAYzone věnujeme odjakživa. Většina redaktorů to dělá proto, že je hry, a vše okolo nich, baví. Je vůbec možné, že bychom naši práci odváděli lépe s titulem? Hráli by hráči lépe proto, že mají magistra z League of Legends? To a spousta dalších otázek vyvolává debatu – mají univerzity, zaměřující se na esport, nějakou cenu?

Na světě nalezneme nepřeberné množství univerzit. V posledních letech se čím dál víc škol zaměřuje na obor „esport“, ke kterému nabízí praktické vzdělání v oboru a cenné zkušenosti. Podobné je to například se školou U2B, která se zaměřuje na „výchovu“ Youtuberů.

Pokud to vezmeme z logického úhlu pohledu, pokud člověk nechce dělat něco na naprosto přední úrovni a okamžitě, titul mu bude takřka k ničemu. Kdyby došlo ke založení školy v České republice, doba studování je minimálně 3 roky u učňovských oborů, v tomto případě můžeme počítat spíše čtyři. Za tu dobu je člověk schopný plně porozumět určité hře, nahrát na ní tisíce hodin a své dovednosti nabídnout nějakému týmu.

Vodafone PLAYzone aréna
Vodafone PLAYzone aréna
Foto: PLAYzone

„Titul z esportu“ funguje ve Spojeném království už nějakou dobu a většinou nenabízí žádné úchvatné novinky – jak medializovat esportové zápasy, návod k zapnutí vysílání, znalosti mediální tvorby, a tak dále. Vidět to můžeme i u hráčů – nikdo z profesionálů nezačínal titulem, který by mu ulehčil hraní za profesionální tým. V čem by takový titul mohl pomoci, jsou spíše odbornější pozice.

  • Kouč týmu
  • PR/marketingový manažer
  • Produktový manažer
  • Manažer událostí
  • Komunitní manažer
  • Novinář

V případě těchto povolání by nějaký titul mohl pomoci. Je ale otázkou, na kolik se vyplatí volit právě „esportový titul“, když například kouč potřebuje pomáhat s psychickým rozpoložením týmu. To, že titul není potřeba, dokazuje nepřeberné množství hráčů, kteří ani nemusí mít vyšší vzdělání. Naopak je to u manažerských pozic.

Když mírně odbočíme, tak ze známého týmu MAD Lions si před necelými dvěma lety vystřelil komentátor CaptainFlowers. Ten prý používá svůj titul z trestního soudnictví a politické vědy neustále, speciálně, když má za úkol určit, jestli jsou MAD Lions obětmi vraždy prvního či druhého stupně a proč je vrahem právě Team Liquid.

Všude možně po internetu je samozřejmě možné najít spoustu různorodých názorů. Někteří tvrdí, že titul v rámci specializovaných pozic nemusí být vůbec špatný. Další s nadsázkou spekulují, že by se nemusely dělat přijímací zkoušky a školy by si vybíraly na základě K/D/A (zabití/smrti/asistence). Tak jako tak bude jistě zajímavé sledovat, jestli s plnohodnotným esportovým titulem jednou přijde i české školství.

Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.