Přejít k hlavnímu obsahu

Aktuální metagame vládne Thief Rogue, následuje Control Warrior

16. 6. 2022 | 12:47 Hearthstone Zajímavost
Meta v Hearthstone se po několika rychlejších změnách a minisetu vydaném před čtrnácti dny konečně trochu ustálila. V následujícím článku si přiblížíme tři aktuálně nejhranější decky, kterými jsou Thief Rogue, Control Warrior a Fel Demon Hunter.
Vodafone MČR Hearthstone
Vodafone MČR Hearthstone
Zdroj: PLAYzone

1. Thief Rogue

Aktuálně nejhranější balíček, jehož obrovský boom vzplanul již s nerfy a buffy před expanzí především kvůli opětovnému zlevnění Wildpaw Gnolla na 5 many. Když se k tomu díky minisetu přidal Tooth of Nefarian a Jackpot, rázem byla na světě řada kombinací, jak Thief Rogunu sestavit. 

Výhody a užitečná komba – Thief Rogue může být velice aktivní na boardu od samého začátku hry díky již zmíněným Gnollům, které si může zlevnit pouhým lízáním karet. V balíčku se také totiž hraje Maestra of the Masquerade, díky níž začínáte za jinou class než Rogue a tím, že si dáváte do ruky karty z jiné třídy, se Gnollové zlevňují. Je tedy celkem klasická situace, že na třetím kole Rogue vytáhne na board 2x 4/5 miniona a pokud soupeř nemá včasnou odpověď, dvojice Gnollů ho pěkně potrápí. Dalším skvělým kombem je Preparation + Azsharan Vessel, což vám za 3 many hodí 2x 3/3 se stealthem a navíc na spodek balíku namíchá Sunken Vessel, kterou kdykoliv během hry můžete líznout pomocí karty Gone Fishing. Balíček obsahuje i discover mechaniky a silnější miniony jako Crabatoa a Mr. Smite, kteří dokážou pomoci uzavřít hru.

Nevýhody – Roguna je momentálně slabší proti Control Warriorovi a balíčkům, které dokážou udělat široký board.

Nejhranější verze Thief Roguny:

Thief Rogue
Thief Rogue
Foto: Blizzard

2. Control Warrior

Velice úspěšný deck už po několik měsíců, jehož síla spočívá v pomalém utahání soupeře, vyclearování všech jeho minionů, nebo ve zmaření oponentovy winkondice. V minisetu ještě dostal pár minionů, kteří podporují jeho obranný styl hry.

Výhody a užitečná komba – Control balíky jsou oblíbené především u zkušenějších hráčů, důvodem je to, že hra nespočívá pouze v tom, líznout si správnou kombinaci karet a vyhrát, ale naložit co nejlépe se svým balíčkem, chytře rozmyslet použití všech removalů a následně zvítězit. Warriorovo nejúspěšnější clearovací kombo posledních měsíců je jednoznačně Frozen Buckler + Shield Shatter, kdy za 2 many vyclearujete vše, co má 5 a méně životů. Shiled Shatter se dá použít také s Heavy Platem, Rokarou a spoustou dalších karet, které vám přidávají armor. Nepostradatelná karta tohoto decku je From the Depths - karta co zlevní 5 karet na spodku vašeho balíčku je v kombinaci s kartou Sir Finley, Sea Guide naprosto skvělá kombinace. Některé balíčky stále hrají verzi s draky a jako winkondici mají Kazakusana, po minisetu se začaly objevovat verze s novými elementály, kde je winkondice spíše clear a občasný hit oponenta a zakončení nalezené prostřednictvím Nellie nebo Galvangara. Slušné komba jsou možná také díky Brannovi, který doubluje vaše battlecrye, takže například Mutanus může sežrat dva miniony ze soupeřovy ruky, nebo School Teacher, vytvoří dva Nagalingy, které je oba možno použít pro double efekt.

Nevýhody – Pokud soupeř udělá včasný board a Warriorovi nepřijdou správné cleary, může poměrně rychle umřít. Jeho winkondice je velmi pomalá a tak i balíček, který vyhrává na specifické kombo, může být rychlejší, nejtěžším oponentem pro Control Warriora stále zůstává Boar Priest.

Nejhranější verze Control Warriora:

Control Warrior
Control Warrior
Foto: Blizzard

3. Fel Demon Hunter

Balíček, který se objevuje a opět mizí. Jeho aktuální síla se objevila až po vydání minisetu, nicméně je to aktuálně třetí nejhranější balíček s vysokým winratem. Na velkém turnaji Summer Championship s ním hned několik hráčů (včetně vítěze Habugabu) dokázalo vybojovat cenné výhry.

Výhody a užitečná komba – Demon Hunter může díky levným kartám poměrně rychle vytvořit nějaký slušný board, zároveň mu i po zdražení velmi dobře funguje karta Multistrike. Ve spojení s novou kartou Fossil Fanatic je DH schopen konstatně si lízat fel spelly, které mohou vyústit v zakončení hry díky Jace Darkweaver. Novým kombem je také karta Caria Felsoul + Xhilag of the Abyss. Jelikož je Xhilag jediný démon ve vašem balíčku, stačí aby nebyl na vaší ruce ve chvíli kdy hrajete Cariu a collosal minion za 6 many s lepšími staty je na světě. V neposlední řadě již známá kombinace Lady S'theno se zásobou levných fel spellů dokáže nejen zamíchat hrou, nýbrž se díky tomuto kombu dá najít poměrně nečekaný lethal.

Nevýhody – Demon Hunter potřebuje rychlý start, podobně jako roguna nemá příliš odpovědí na širší board, pokud nemá nějaké své miniony. Další nevýhodou je časté clearování pomocí vlastního těla a s tím spojené snižování svých vlastních životů.

Nejhranější verze Fel Demon Huntera:

Fel Demon Hunter
Fel Demon Hunter
Foto: Blizzard
Štítky: hearthstone, MČR
Hře Hearthstone se věnuji od roku 2015, od roku 2020 poté více kompetitivněji. V říjnu 2021 jsem začal psát články pro PLAYzone, kromě samotného hraní mě totiž zajímá sledování české i světové HS scény.