Přejít k hlavnímu obsahu

Sedm map stačí, říká Riot. Pearl nahradí Split v mapovém fondu

19. 6. 2022 | 10:30 VALORANT Update hry
Minulý rok byl počet map ve hře zvýšen na sedm. To byl praktický počet map, protože se neopakovaly na profesionální scéně picky a bany v těch nejdůležitějších BO5 sériích. Brzy ale fond map rozšíří nová osmá mapa Pearl, jenže to podle všeho bude na úkor jiné mapy, se kterou se budeme muset na čas rozloučit. O kterou půjde?
Split/Pearl
Split/Pearl
Zdroj: Riot Games

Po průzkumech s hráči a spolupráci s různými organizacemi došli v Riot Games k rozhodnutí, že sedm map je tak akorát, a proto na tomto šťastném čísle zůstanou. Proč se tak rozhodli? Učení se nové mapy je jednou z nejtěžších věcí na celé hře, mít ji „naučenou“ a „zvládnutou“ jako mistr je totiž pořádný rozdíl. Se spoustou kombinací agentů a jejich schopností by to mělo pomoct se konkrétní mapy učit dopodrobna. Stručně řečeno, tolik map by vám mohlo přerůst před hlavu.

Proč tedy nenechat mapu alespoň v nehodnocené frontě? I to prý zvažovali, ale došlo k rozhodnutí, že zachování parity mezi všemi  fondy map dává největší smysl. Byla by ztráta času hrát mapu, na kterou nikdy nenarazíte v kompetitivní frontě. Nicméně se vývojáři rozhodli ponechat ji v custom modu a dalších alternativních režimech.

Split
Split
Zdroj: Riot Games

Bohužel se nejedná o jinou mapu než Split, který tu s námi držel už od beta verze. Proč zrovna tato mapa opustí VALORANT? Při rozhodování se vývojáři zabývali řadou různých faktorů. Hráčský sentiment, doba od vydání, minulé a budoucí plánované aktualizace, co mapa přináší z hlediska strategického rozptylu a také to, kam do toho všeho zapadá Pearl (abychom jmenovali alespoň některé).

„Když jsme všechna ta čísla zapojili do magického algoritmu, přistáli jsme na Splitu,“ říká Joe „Pearl Hogbash“ Lansford, vedoucí designu v map týmu. Nicméně si je ale docela jist, že se někdy v budoucnu vrátí. Možná i s nějakými úpravami?

Split
Split
Zdroj: Riot Games

Shrnutí:

  • Split opustí fond map ve frontách Competitive a Unrated, počínaje patchem 5.0 (22. června) – není stanoveno žádné datum pro jeho vrácení
  • Dočasně bude fond 6 map, dokud Pearl nedoplní 12. července do fronty Competitive (patch 5.01)
  • Split opustí rotaci map na esportových událostech po LCQ v srpnu
  • Split bude k dispozici ve Spike Rush, custom hrách a dalších herních režimech
    • „Věříme, že je to dobrá rovnováha mezi rozmanitostí a mistrovstvím pro nové a vracející se hráče“
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.