Přejít k hlavnímu obsahu

Žít naplno i s hendikepem? Díky moderním technologiím s tím nemáme problém, říkají olympionik Jakub Nosek a youtuber Martin Rota

15. 6. 2022 | 17:00 PR článek
Dabuje postavy v počítačových hrách, moderuje pořad Re-Play na Primě, na YouTube má celou řadu kanálů a několik stovek tisíc odběratelů. Zrovna také pracuje na už druhém dílu knihy Vědecké kladivo, kde popularizuje vědu a které by mělo vyjít v říjnu. A kromě toho si střihnul výšlap na Kilimandžáro, Elbrus, účastní se závodů Spartan Race i dalších extrémních akcí. A to i přesto, že je o berlích a momentálně čeká na amputaci druhé nohy. Takový je Martin Rota, před jehož životopisem zcela jistě klesne brada i drtivé většině naprosto zdravých lidí
Youtuber, moderátor a popularizátor vědy Martin je vášnivým sportovcem. O berlích překonal Kilimandžáro nebo Elbrus.
Youtuber, moderátor a popularizátor vědy Martin je vášnivým sportovcem. O berlích překonal Kilimandžáro nebo Elbrus.
Zdroj: Microsoft

„Jsem obklopený spoustou opravdu talentovaných lidí, takže se necítím nijak výjimečně,“ konstatuje skromně Martin. A jedním dechem dodává, že vlastně dělá jenom to, co ho baví, pracovní aktivity nevyjímaje. Když se narodil, obě nohy měl v pořádku. Ve dvou a půl letech ale přišla nezdařená operace tukového nádoru na zádech, jejíž výsledek byl zdrcující: Martin přestal chodit. Jak ale říká, hrozné to bylo v první řadě pro jeho rodiče. „Ti to nesli opravdu těžce, já ale byl v té době tak malý, že si skoro na nic nepamatuju. Chození o berlích je tak pro mě naprosto přirozené, nic jiného neznám,“ říká influencer.

Stovky tisíc odběratelů na YouTube

Příliš mnoho limitů Martin nezaznamenal ani ve škole, podle jeho slov se dá tělesný hendikep ostatními celkem jednoduše ignorovat, pokud se postižený chová jako člen kolektivu. Co ho ale mrzelo, že se s dětmi nemůže zapojovat do mimoškolních, především sportovních aktivit. Zábavu si ale místo nich našel víc než obstojnou. „Co si pamatuju, tak jsem celé dětství strávil před ČT2, kde jsem se s LEGEM v rukou díval na dokumenty a dokumentární seriály,“ vzpomíná sympaťák.

Právě někde tady se začala rodit jeho fascinace vědou – vždycky ho bavilo hledat si informace, šťourat se ve věcech a zjišťovat, jak co funguje. A právě díky tomu vznikl o mnoho let později YouTube kanál Vědecké kladivo, kde s pomocí celé řady zajímavostí a pikantních faktů popularizuje vědu. Například medicínu, fyziku či informační technologie; jedno video je ale třeba věnované i tomu, proč mají opilci červený nos. Vědecké kladivo má v současnosti 163 tisíc odběratelů a dívají se na něj nejen děti doma, využívají ho ale také učitelé ve školách, což Martinovi dělá velkou radost. Neméně populární je kniha Vědecké kladivo: jak fungují věci kolem nás, která vyšla v roce 2021 a na jejímž druhém dílu Martin právě pracuje. Naprosto zlomový ale pro něj byl další kanál NaprostoRetardovaný, který ho před lety zařadil mezi nejoblíbenější české YouTubery a který má momentálně 226 tisíc odběratelů.

Protože je původním povoláním programátor, sleduje Martin technologické novinky, které pomáhají lidem s různými hendikepy
Protože je původním povoláním programátor, sleduje Martin technologické novinky, které pomáhají lidem s různými hendikepy
: Microsoft

Za výšlapem na Kilimandžáro stál sen

Dětství Martina zformovalo i s ohledem na jeho druhou vášeň, kterou je sport a zdravý životní styl. Od oné neúspěšné operace musel docházet na rehabilitace, a když byl větší, přibral si k nim ještě posilovnu. A díky dobré kondici ho jeho hendikep příliš nelimituje. Ani v tom, aby zdolal velehory nebo se bavil extrémními závody. „Od výšlapu na Kilimandžáro je to zrovna teď třináct let a hodně zajímavé je i to, jak to celé vzniklo. V té době jsem zrovna studoval ve Skotsku sociální vědy, když se mi zdál sen, že jsem vylezl na horu, která má 20 tisíc stop. Podíval jsem se na internet a zjistil, že tolik má Kilimandžáro, nejvyšší hora Afriky. Tak jsem začal trénovat a už za měsíc jsem byl v Africe,“ vzpomíná Martin, který jako vůbec první tělesně postižený Čech tuto horu zdolal.

Kilimandžárem to ale neskončilo – ve výčtu pokořených vrcholů nechybí ani nejvyšší hora Ruska Elbrus. A Spartan Race? „To je jen o tréninku a dobré kondici,“ vypálí s přehledem Martin. Kromě pravidelného tréninku ale musí teď jít extrémní aktivity chvíli počkat. Třicátníka nyní čeká amputace druhé nohy a samozřejmě i rekonvalescence. Hned pak se ale ke sportování a překonávání rekordů s plným nasazením vrátí.

MS Surface Laptop je tak lehký, že ho v batohu skoro necítím

S jeho hendikepem Martinovi mimo jiné pomáhají i moderní technologie. „Asi nejvíc využívám bluetooth sluchátka, díky kterým můžu telefonovat i za chůze. A super je také Microsoft Surface Laptop, který je tak lehký, že ho v batohu na zádech skoro ani necítím,“ pochvaluje si influencer. Na jeden vynález ale pořád ještě čeká, a to na chytré brýle, které by mu usnadnily čtení zpráv a emailů, když je v pohybu.

Protože je původním povoláním programátor, sleduje Martin technologické novinky, které pomáhají lidem s různými hendikepy. I proto se zapojil do kampaně společnosti Microsoft. Nejnovější verze jejího operačního systému Windows 11 nabízí vedle mnohem přístupnějšího prostředí celou řadu usnadnění pro osoby se sluchovým, zdravotním či kognitivním hendikepem. V partnerství s Alza.cz navíc běží v termínu 13. - 26. června speciální akce, kdy za každý zakoupený notebook s Windows 11 věnuje Microsoft 150 Kč neziskové organizaci EDA, která pomáhá rodinám dětí se specifickými potřebami zvládat složité životní situace. Více o kampani i technologiích, které pomáhají, najdete na stránkách Alza.cz na tomto odkazu.

Jak pomáhají technologie lidem s hendikepem bude téma speciálního livestreamu na facebookovém kanálu Alza.cz
Jak pomáhají technologie lidem s hendikepem bude téma speciálního livestreamu na facebookovém kanálu Alza.cz
: Microsoft

Schody nebo kopce? Bez problémů!

Jak ukazuje jeho neuvěřitelně inspirativní příběh, hendikep Martina příliš nelimituje. I on se ale setkává s celou řadou mýtů, které ohledně různých tělesných postižení panují. „Někdy je trochu frustrující vysvětlovat ostatním, co zvládám úplně v pohodě a kdy mám problém. Když se pohybujete o berlích, je trochu výzva přenést si čaj z místnosti do místnosti. Třeba schody nebo kopce mě ale nijak nelimitují kromě toho, že potřebuji o trochu víc kyslíku,“ vysvětluje Martin. 
 

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).