Přejít k hlavnímu obsahu

Epic Games pozastavuje dětem účty. Bez požehnání rodičů si již nezahrají

9. 7. 2022 | 11:06 Fortnite Update hry
Zobrazuje se vašemu dítěti ve Fortnite chyba „Požádejte o pomoc rodiče“? Zpráva pokračuje oznámením „Jakmile váš rodič dá svolení, budete moci nadále používat tento účet Epic Games. Pokud proces nedokončíte, váš účet bude do 30 dnů smazán.“ Nejedná se o podvod.
Děti mladší 13 let si již bez svolení rodičů nezahrají
Děti mladší 13 let si již bez svolení rodičů nezahrají
Zdroj: Epic Games/PLAYzone

Tento proces vyžaduje, aby rodič potvrdil, že je dospělý zaplacením 0,50 dolarů pomocí kreditní nebo debetní karty. V USA mohou rodiče ověření provést zadáním posledních 4 číslic sociálního pojištění. To je obdoba našeho rodného čísla. Peníze stržené z karty budou přibližně do jednoho týdne na kartu vráceny. Jedná se pouze o blokaci částky z důvodu ověření věku.

Vše začalo stažením Fall Guys. Hru Epic Games uvolnil zdarma poté, co se stal jejím vlastníkem. Ve hře můžete například dělat výzvy, abyste získali odměny a kosmetiku do Fortnite. K hraní Fortnite však musíte mít alespoň 13 let a při prvním stažení Fall Guys musíte zadat své datum narození. U Fall Guys, která je uvedena na stupnici PEGI 3, tedy jako hra vhodná pro nejmenší, je zadání věku nutné kvůli transakcím ve hře.
 

načítací obrazovka vyžadující potvrzení
načítací obrazovka vyžadující potvrzení
Foto: Epic Games

Pokud je dítěti méně než 13 let, bude muset požádat rodiče, aby dali svolení k přístupu k účtu Epic Games tedy i k Fortnite. Jedná se o jednorázové ověření s tím, že rodič souhlasí s hraním hry, která ještě není doporučená pro věk jeho dítěte. Po souhlasu již dítě může hrát a nebude se mu zobrazovat chybová zpráv.

Komunita si na ověření stěžovala, ale je velmi nepravděpodobné, že by na základě toho Epic Games cokoli změnili. Ostatně toto rozhodnutí neučinil samotný vývojář. Společnost je ze zákona povinna tento způsob ověřování implementovat.

Zpočátku téměř všichni věřili, že jde o podvod. Sdílení takových citlivých informací s třetí stranou je docela riskantní. I když Epic Games tyto informace nezneužije, je pochopitelné, proč situace tolika rodičům vadí.

Podle Tima Sweeneyho, generálního ředitele Epic Games, je toto ověření nutné, protože Fortnite je součástí Metaverse. Kromě toho se společnost musí uchýlit k tomuto procesu kvůli odlišným zákonům ve Spojených státech a v Evropě.

Dylan Collins, zakladatel SuperAwesome, mluvil o bezpečnosti na internetu v září loňského roku, zejména pro mladší publikum. Poukázal na to, že existuje mnoho zákonů a nařízení, které vyžadují tento typ ověřování. „Regulátoři po celém světě se postavili do čela zavedením zákonů, jejichž cílem je učinit internet bezpečnější pro děti, jako je COPPA v USA, Dětský kodex ve Spojeném království a GDPR v Evropě... Bezplatné ověření rodičů je zásadním krokem v tomto odvětví, aby bylo pro všechny snazší říci ano zážitkům bezpečným pro děti.“

Bude zajímavé sledovat, zda Epic Games na tomto procesu něco změní. Je však daleko pravděpodobnější, že rodiče budou muset účty dětí ověřit, pokud k nim nechtějí ztratit přístup.

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.