Přejít k hlavnímu obsahu

Vyšetřování zakladatele TSM má rozuzlení. Reginald se polepší, slibuje organizace

15. 7. 2022 | 11:45 League of Legends Kauza
Táhlá kauza je u konce. Bývalý profík v League of Legends, zakladatel a dodnes spolumajitel slavné organizace TSM byl potrestán za své chování vůči hráčům a zaměstnancům. Kromě pokuty má také dvouletou podmínku.
Andy "Reginald" Dinh
Andy "Reginald" Dinh
Zdroj: TSM FTX

V listopadu 2021 vznesl bývalý hráč TSM sérii veřejných obvinění proti Andymu „Reginald“ Dinhovi, většinovému vlastníkovi TSM. Tato obvinění zahrnovala obvinění ze šikany a nadávání zaměstnancům a hráčům TSM s tím, že Dinhovy verbální útoky způsobily hráčům a zaměstnancům veřejné ponížení nebo třeba psychické zhroucení. V reakci na tato veřejná obvinění přišli další jednotlivci. V důsledku těchto obvinění si liga LCS zajistila externího právníka, aby provedl nezávislé vyšetřování a oznámil svá zjištění.

Na konci května navíc organizace TSM oznámila, že dokončila vyšetřování Dinha vedené nezávislým ředitelem, které zjistilo, že „nedošlo k žádnému nezákonnému chování“ Reginalda, ale že  „poskytoval zpětnou vazbu zaměstnancům, včetně hráčů, agresivním a drsným tónem“. Jenže LCS provedla také vlastní šetření a přišla se svým závěrem. Celý rozsah tohoto šetření si můžete přečíst přímo na oficiálním webu.

Závěry vyvozené ze strany LCS ale přinesly jiný verdikt. Ten zahrnuje verbální napadání profesionálních hráčů a zaměstnanců TSM a komunikaci ponižujícím a zlehčujícím způsobem. Téměř všichni svědci souhlasili s tím, že Dinhovy výbuchy a zneužívání byly obecně omezeny na vnímaný výkon hráče nebo zaměstnance. Rasa, pohlaví, věk, sexuální orientace a další kategorie nehrály žádnou roli a nebyly hlášeny žádné skutečné nebo hrozící fyzické zneužívání vůči jakémukoli hráči nebo zaměstnanci.

Reginald porušil pravidla a on i organizace za to platí. TSM slíbili, že budou „řídit a provozovat tým profesionálním způsobem v souladu s nejvyššími standardy esportu“ a zajistí, aby členové týmu (včetně Dinha) „poskytovali své služby profesionálním způsobem a v souladu se standardy chování uvedenými v pravidlech.“

Organizace je pokutována téměř 2 miliony korun, což představuje trojnásobek maximální pokuty za nevhodné chování člena týmu LCS. Tato pokuta bude věnována charitě zaměřené na boj proti šikaně a/nebo duševnímu zdraví vybrané ve spolupráci s hráčskou asociací. Kromě toho musí TSM do 60 dnů poskytnout důkaz, že Dinh dokončil školení, která se zaměří na citlivost a vedení. Dostává také dvouletou podmínku pro celý Riot ekosystém, jež při dalším porušení přinese ještě přísnější tresty.

Zaměstnanci a hráči budou mít vlastní linku, kde mohou podávat anonymní tipy, které se budou hned prověřovat. Poučí se spolumajitel slavné organizace, již v poslední době potkává jedna kauza za druhou?

Štítky: TSM, lcs, Reginald
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.