Přejít k hlavnímu obsahu

Český hráč na vrcholu. Podruhé v řadě si zahraje na největším turnaji světa esportu

16. 7. 2022 | 11:21 Dota 2 Reportáž
The International je z mnoha ohledů největší soutěží esportového světa. Nejvíce se o tomto turnaji mluví z hlediska rekordního prize poolu, který však pro letošní rok ještě neznáme. Jedenáctý ročník vrcholného šampionátu se letos odehraje až v říjnu, poprvé však zamíří do Singapuru. Battle Passy by měly jít do prodeje již brzy – dočkáme se opět rekordních odměn?
TSM FTX
TSM FTX
Zdroj: ESL

Šampionát zvaný The International je svátkem a skutečnou oslavou esportu. Rok co rok se velkolepému turnaji daří překonávat rekordy v celkové sumě, kterou si týmy odnesou. Na ní se přitom skládá samotná komunita, což dělá z TI komunitní, ale zároveň gigantickou záležitost. Nejinak tomu snad bude i letos.

Dota Pro Circuit 2021/22 má za většinu letošní sezóny. O tomto víkendu finišují poslední regionální ligy a následovat už bude jen Arlington Major. Díky žebříčku bodování za jednotlivé soutěže v tuto chvíli známe již první týmy, které mají svoji účast na vrcholném turnaji zajištěnou. Přímo z žebříčku postoupí do Singapuru dvanáctka vyvolených, dalších osm slotů si týmy rozdají v regionálních a Last Chance kvalifikacích.

Prvním postupujícím na TI11 se stal peruánský tým Thunder Awaken. Ten ovládl všechny tři sezóny jihoamerické ligy a body získal i na ESL One ve Stockholmu. Regionální dominancí se může pyšnit i čínský tým PSG.LGD, který přitom na prvním Majoru sezóny nemohl kvůli opatřením být. Na třetím místě se nachází severoamerický celek TSM, jistotu účasti na The International má i oblíbená evropská mašina OG.

Nás ale nejvíce zajímají TSM. V barvách tohoto týmu totiž nastupuje Jonáš „SabeRLight-“ Volek. Český hráč se v loňském roce stal ještě bez organizace prvním lokálním účastníkem TI po deseti letech, dotáhl to navíc do hlavní části, díky níž si odnesl krásnou finanční odměnu. Letos už hájí barvy známé organizace, se kterou se jako první Čech v historii podíval na Major, a hned bral stříbrnou medaili. Právě ve Stockholmu získali TSM největší porci bodů, která v kombinaci s regionálními úspěchy v Severní Americe znamenají jistý postup.

Těšit nás může také to, že Volek nemusí být na vrcholném šampionátu jediným zástupcem česko-slovenské líhně. Jako zatím první nepostupující tým se v žebříčku nachází Tundra Esports s Oliverem „skiter“ Lepkem, jen dvě místa za ním je Miroslav „BOOM“ Bičan s týmem Gaimin Gladiators. Podle matematických výpočtů mají tito hráči 99,88% a 94,14% šancí na The International! Tundra má vše ve svých rukou, protože se kvalifikovala na Arlington Major, BOOM musí spoléhat na ostatní. Dočkáme se rekordní účasti CZ/SK hráčů?

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.