Přejít k hlavnímu obsahu

14 let od historického úspěchu. Český Counter-Strike vyšplhal na evropský trůn

23. 8. 2022 | 07:07 Counter-Strike 2 Zajímavost
Reprezentační soutěže v esportu nepatří mezi turnaje nejvyšší prestiže. Ne vždy a ve všech hrách to ale platilo. Pojďme se společně vrátit do roku 2008, kdy český národní tým v Counter-Strike: Source zaznamenal jeden z největších úspěchů historie. V nejužší světové konkurenci totiž dokráčel k titulu na European Nations Championship. Slovensko skončilo bronzové.
Česká reprezentace na ENC 2008
Česká reprezentace na ENC 2008
Zdroj: Julia Christophers (ESL)

V posledních letech existence minulé verze Counter-Strike patřily Česko a Slovensko mezi největší velmoci. Reason Gaming byl pojem, který znal naprosto každý. Vždyť se svého času jednalo o světové jedničky. Co se ale týče národních týmů, absolutní vrchol zažila česko-slovenská scéna na den přesně před 14 lety.

V rámci gigantického videoherního veletrhu Leipzig Games Convention se totiž odehrálo LAN finále reprezentační soutěže European Nations Championship ve hrách CS 1.6, CS: Source, WarCraft III a FIFA 08. České a slovenské fanoušky zajímalo především vyvrcholení CS:S turnaje, kam postoupily oba národní týmy.

Jádro obou sestav tvořili hráči Reason Gaming. Petra „pR“ Nováka, Karla „sneix“ Pavlicu a Tomáše „WT“ Herouta na české soupisce doplňovali Jaroslav „Ice_“ Ferenc a Dalibor „DukE“ Sláma. Na slovenské straně barikády se k Marku „.PhP“ Kádkovi a Martinu „UN“ Stehlíkovi přidali Ladislav „GuardiaN“ Kovács (pozdější člen [R]), Martin „XeRo“ Csontoš (bratr slavnějšího Ketubora) a Dávid „anX“ Korman.

Slovenská reprezentace na ENC 2008
Slovenská reprezentace na ENC 2008
Foto: Julia Christophers (ESL)

Z online části to kousek za české hranice dotáhly výběry Francie a Německa. Další silné státy, jako Velká Británie nebo Dánsko, bohužel nepostoupily. Ve hře byl na tu dobu solidní prize pool 10 tisíc euro.

K velké česko-slovenské bitvě došlo hned v 1. kole pavouka, kde Češi zvítězili 16:11. „Možno to vyznie namyslene, ale ja si myslím, že výber ČR nie je lepší ako náš. Nehovorím, že sú slabí, musím uznať, že hrali dobre, ale mali aj dosť šťastia. Prehrávali sme kolá 2vs1 v náš prospech, čo by sa stávať nemalo a tak to aj skončilo,“ okomentoval tehdy zápas GuardiaN, jediný stále aktivní hráč tehdejší desítky reprezentantů v CS: Source.

„Kdyby ENC finále proběhlo před prázdninami, nepochybuji že by vyhrála slovenská reprezentace a ne ta naše,“ nebál se vyjádřit DukE. „Slovenský tým je podle mě jasným příkladem, kdy se někteří hráči přestali přes prázdniny věnovat CS:S a .PhP a UN pak už svůj tým táhnout nemohli. V online části se Slováci prokázali jako tým bez mezery, mohli se spolehnout na všechny své hráče. Přímo na turnaji tomu tak ale nebylo a nám se dařilo toho využívat.“

Slováci si ale spravili chuť výhrou 16:2 nad Německem a oba národní výběry jindy spojené scény měly jisté medaile. První místenku ve finále si vybojoval český tým, když porazil 16:11 silnou Francii. Ta si ale smlsnula 16:8 na Slovensku a GuardiaN a spol. se museli spokojit s bronzem. „Vzhľadom na to, že sme mali aj na prvé miesto, tak ma to dosť štvalo, že sme skončili až na treťom mieste,“ doplnil vysoce úspěšný slovenský sniper.

Česko vs. Francie
Česko vs. Francie
Foto: Julia Christophers (ESL)

V samotném finále tak došlo na střetnutí dvou týmů, které se již utkaly. Pro dnešní fanoušky Counter-Striku se to bude zdát neuvěřitelné, ale boj o titul proběhl jen na jednu mapu. A ta dopadla dobře pro českou pětici! Výhrou 16:14 se nároďák postaral o jeden z nejvýraznějších reprezentačních úspěchů české historie. „K***a, konečně jsme to těm žabožroutům natřeli,“ proběhlo hlavou Dukovi po finále, jak prozradil posléze.

„Byli jsme nasazeni jako poslední tým a dost možná s námi nikdo nepočítal. Avšak zkušenosti všech našich hráčů a pevný základ tří hráčů z Reason Gaming se projevil jako rozhodující,“ uzavřel své vyjádření zkušený hráč.

Pro zajímavost, ve francouzském týmu už tehdy po boku neméně známých veteránů Cédrica „RpK“ Guipouye a Edouarda „SmithZz“ Dubourdeaux figuroval také Richard „shox“ Papillon. Ten podle tehdejšího reportu zápas proti Slovensku v podstatě celý prozvracel, ale i přesto patřil mezi nejlepší hráče na serveru.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.