Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch nyní umožňuje partnerům streamovat na konkurenčních platformách. Má to ale háček

24. 8. 2022 | 19:34 Twitch
Také jste si v poslední době všimli, kolik streamerů odchází z Twitche? Mnoho jich míří na YouTube nebo ostatní platformy, protože je to zkrátka výhodnější. V reakci na to se ale platforma rozhodla odstranit pravidla exkluzivity, což umožňuje tvůrcům vytvářet živý obsah i na jiných platformách. Alespoň tedy určitým způsobem.
Twitch
Twitch
Zdroj: Shutterstock

Dříve partneři Twitche získávali výhody partnerského programu, ale na úkor možnosti vytvářet „live content“ na jiných platformách. Zatímco streamer mohl například zveřejňovat videa svého streamu na YouTube, nemohl by živě vysílat na YouTube i Twitchi, ať už současně, nebo v různé časy. To byl důvod, proč se někteří streameři rozhodli vzdát svého statusu partnera na Twitchi, aby mohli streamovat na více platformách najednou.

Partnerům Twitche ale do mailových schránek dorazila zpráva: „Můžete vytvářet živý obsah na jiných platformách. To znamená, že máte větší flexibilitu při prozkoumávání toho, jak používat různé funkce mimo platformu k dalšímu budování vaší komunity a interakci se streamery z Twitche. Stále věříme, že Twitch je pro tvůrce tím nejlepším místem, kde mohou budovat svou komunitu a zapojovat se do ní. Uvědomujeme si také, že digitální prostředí se od doby, kdy jsme poprvé představili Partnerský program, změnilo, a že mnozí z vás se zapojují do svých komunit na mnoha různých místech.“

V čem je háček?

Tato změna zásad by mohla být považována za reakci na to, že se někteří streameři rozhodli přeskočit na jinou loď a přesunout své streamy na YouTube. Slavní streameři, kteří tuto změnu provedli, však podepsali smlouvy s YouTube, což znamená, že jsou pravděpodobně stále vázáni exkluzivitou na platformě vlastněné společností Google.

Změna zásad však výslovně uvádí, že streamování na dvou platformách najednou po dlouhou dobu, jako je celý stream na Twitchi i YouTube současně, stále není povoleno. Twitch uvádí příklady „krátkých mobilních služeb“, jako jsou TikTok a Instagram live, jako vhodné příklady, u kterých bylo zrušeno pravidlo exkluzivity.

Kromě toho mohou streameři vysílat na Facebooku nebo YouTube v jinou dobu, jen ne ve chvíli, kdy vysílají na Twitchi. „Jakmile vaše živé přenosy Twitch skončí, můžete je okamžitě vysílat jinam,“ uvádí Twitch ve svých FAQ . Samozřejmě je rozhodně správný krok, který strádající platformě opět přivede streamery. Přiláká ale zpět své ztracené hvězdy? To spíše ne.

Štítky: Twitch
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.