Přejít k hlavnímu obsahu

Nikdy bych nečekal, že se to eSubě takhle podaří. V Evropě má šanci, míní komentátor Mortsche

24. 8. 2022 | 13:50 League of Legends Rozhovor
Ze stage, kde bojoval o tituly, se Tomáš „Mortsche“ Anděl přesunul za komentátorský pultík a svým hlasem nyní provází největší tuzemské i evropské turnaje v League of Legends. V neděli se zúčastnil napínavého Hitpoint Legends, teď jej čekají European Masters. „Věřím, že týmy na to mají, jsou to všechno BO1, záleží hodně na tom, v jaké formě zrovna nastoupí,“ hodnotí Mortsche šance tuzemských mančaftů v Evropě.
Filip "Fortanu" Růžička a Tomáš "Mortsche" Anděl
Filip "Fortanu" Růžička a Tomáš "Mortsche" Anděl
Zdroj: PLAYzone

Poslední víkend patřil Hitpoint Legends ve Svitavách. Jak sis akci užil?

Bylo to absolutně skvělý po těch třech letech. Předtím jsem komentoval jen jednu mapu ve Svitavách, jinak jsem byl na analyst desku a předtím jsem byl na turnaji párkrát jako hráč. Takže teď jsem to mohl poprvé naplno zažít z pozice komentátora/analytika takhle naplno. Atmosféra byla úžasná, myslím, že jsme dostali super série. Za to můžeme být rádi, plus finále bylo obrovským historickým momentem i díky příběhu, který napsala eSuba. I série eSuby a Dynama Eclot byla docela napínavá a zajímavá, takže jsme dostali dobrý LoLko a diváci byli skvělí. Z tohoto hlediska jsem z eventu nadšený, bylo to super, svitavský kotel vždycky stojí za to.

Čekal jsi takový výsledek? Že eSuba porazí jak Dynamo Eclot, tak i Entropiq?

V semifinále jsem věřil spíš DNE, ale určitě jsem jim nevěřil tak moc jako Entropiq ve finále. Semifinále pro mě nebylo tak velké překvapení, tam se hlavně potvrdilo to, že eSubě to fakt sedlo na stage, zatímco DNE zas tak moc ne, ti měli pomalejší nástup do série. Ale s tím se dalo docela i počítat, že hráči jako Jejky nebo Vasked se na tom offlinu hecnou a bude se jim dařit líp než předtím. Moje predikce byla 3:2 DNE, ale až takové překvapení to pro mě nebylo.

Finále ale byla jiná písnička...

To teda. Já jsem predikoval, že Entropiq ve finále vyhrají 3:1, ať už dostanou eSubu nebo Dynamo Eclot. Esuba ale nakonec dokázala vyhrát 3:2, i poté, co měli za sebou jednu BO5 a celkem krátkou pauzu. Navíc prohrávali už 1:2, druhá a třetí mapa vypadaly hodně špatně. Tak to už jsem si myslel, že Entropiq to doklepnou a vyhrajou 3:1. Ale eSuba se našla úplně neskutečně ve čtvrté a páté hře. Nikdy bych nečekal, že se to takhle eSubě podaří.

Pro hráče eSuby muselo být devět map velice náročných. Jaký byl den pro tebe?

Bylo to hodně náročné, ale podobně jako na předchozích offline eventech, tak dokud byli na místě diváci a člověk byl v tom živlu, tak jsem žádnou únavu ani moc nepociťoval. Myslím, že na už jsem si zvyknul. Po Prague Champs jsem byl unavenější, Svitavy mi přišly víc v pohodě, nevím, čím to bylo způsobené. Musel jsem do toho dát hodně energie, ale nepociťoval jsem, že by se to na mně nějak podepisovalo. Pořád jsem byl ze zápasů a z atmosféry plný elánu.

Nyní nás hned čekají EU Masters, kde budou domácí scénu reprezentovat eSuba a Entrpopiq. Jak vidíš jejich pozici?

Já si myslím, že eSuba nám ukázala, že když jim opravdu jde o všechno, tak dokáží být skvělý tým a pokud se jim podaří alespoň částečně replikovat tu formu, kterou měli na offlinu (a co jsem slyšel, tak se jim dařilo ve scrimmech), tak by měli nastoupit do EU Masters celkem silně. Velkou roli by mohly hrát zkušenosti, které mají. Entropiq jsou i přes prohrané finále podle mě velice silný tým.

Jak bys porovnal šance obou týmů?

Esuba má podle mě o něco snadnější skupinu, takže jejich naděje na postup mohou být celkem slušné. Entropiq to mají trochu těžší, ale pořád je to určitě hratelné.  Kdybych měl šance týmů vyjádřit procentuálně, tak určitě to nebude nad 50%, spíš 30-40%. Ale věřím, že týmy na to mají, jsou to všechno BO1, záleží hodně na tom, v jaké formě zrovna nastoupí. Nedal bych ruku do ohně za to, že postoupí do skupin, ale šance tam určitě je. Když týmy nastoupí slušně, budou hrát svoji hru a neujede jim vlak, nebudou mít pomalý start, tak si myslím, že se může zadařit. 

Může českým celkům pomoci formát BO1, kde by mohly překvapit favority?

Určitě, formát pomáhá. Historicky se nám na EU Masters tolik nedaří. Úroveň těch zahraničních lig a celků  je asi obecně o něco výš, tak si myslím, že BO1 nám hrají do karet. Je to i hodně o momentu, které chytí týmy, protože formát EU Masters je docela nelítostný v tom, že hrají tři hry jeden den a tři druhý den. Je to tedy i hodně o tom, jak do turnaje vstoupí a jestli se uchytí. Může přijít jedna výhra a třeba se to poveze. Může to ale fungovat i obráceně. Takový volatilní formát by nám teoreticky měl pomoci. Když dva týmy hrají BO5, tak vždycky vyhraje lepší tým, zatímco u šesti BO1 rozložených mezi dva dny mají výsledky větší variabilitu.

Je podle tebe případný postup do skupinové fáze maximem?

Myslím si, že ano. Další postup by byl už hodně ve hvězdách. Entropiq sice skládali sestavu s ambicemi dostat se do play-off, ale po neúspěšném jaře asi nejsou očekávání až taková. Pokud začneme u postupu do skupinové fáze, tak tím jasně dáme najevo, že česká liga má kvalitu a byl by to úspěch. U těch větších týmů už to bude hodně obtížné, těžko se budou dohánět top celky z francouzské či španělské ligy. Postup do skupiny je asi to nejvíc, co si můžeme realisticky přát.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).