Přejít k hlavnímu obsahu

Cesta na mistrovství světa začíná. Kdo ovládne play-off evropského LEC?

26. 8. 2022 | 14:05 League of Legends Preview
Play-off nejvyšší evropské soutěže v League of Legends začíná. Elita starého kontinentu se porve o titul LEC a zároveň o čtyři postupová místa na letošní světový šampionát. V pozici favorita jsou G2 Esports, ti už mají místenku na Worlds jasnou, dobře to vypadá i pro MAD Lions a Rogue. V lower bracketu začnou jízdu Fnatic a XL.
G2 Esports jsou hlavním favoritem na titul
G2 Esports jsou hlavním favoritem na titul
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games

Play-off letního splitu bude v mnohém jiné než v předchozích letech. Fanoušci budou bohužel s největší pravděpodobností ochuzeni o parádní drama v boji o Worlds. Evropa bude hrát hned o čtyři místa na mistrovství světa. Vyrovnanost týmů v základní části dost možná nerozhodne o ničem.

Je to škoda. G2 Esports mají bez jediné BO5 série v létě jistý postup na Worlds, pokud navíc porazí v úvodním kole Misfits, postarají se o vstupenky na světový šampionát také pro MAD Lions a Misfits. Vyřazovací část LEC tak výrazně ztrácí na atraktivitě.

S postupem trojice G2, MAD a RGE počítají také experti. „G2 porazí Misfits a pošlou tak MAD Lions a Rogue na Worlds,“ má jasno Vojtěch „Wango“ Pres. Souhlasí také Tomáš „Mortsche“ Anděl, který na druhou příčku tipuje MAD Lions. „MAD Lions si našli svojí identitu, se kterou se chtějí hrát. Zato u Rogue si tím úplně nejsem jistý,“ poukazuje přední český komentátor na případné problémy Rogue.

Ani ty by ale Rogue neměly zabránit v cestě na Worlds. Když G2 porazí Misfits, tak i přes prohru proti MAD Lions se Rogue ocitnou ve třetím kole lower bracketu. Nejhůře by tak skončili na čtvrtém místě, tedy na příčce, která zajišťuje postup do Play-In fáze Worlds.

V dolním pavouku se bude s největší pravděpodobností bojovat o čtvrté postupové místo mezi Misfits, XL a Fnatic. Tam už se na postupujících dotazovaní experti neshodli. Wango zvolil Misfits, Mortsche pak tipuje Fnatic. Redaktor PLAYzone Jan „spar0xyo“ Kovačovič na čtvrtém místě vidí XL.

„V prvním kole na ně čeká Fnatic, který zažívá jedno z nejhorších období za poslední roky. Navíc vzájemné zápasy z letní části mluví také jednoznačně za Excel, dvě pohodlné výhry a pořádný kus motivace. Pokud zvládnou přejít přes oranžovo černou stěnu, tak už je na cestě za Worlds nezastaví nic,“ věří Kovačovič.

Play-off odstartují v pátek 17:00 Rogue a MAD Lions. V sobotu nastoupí G2 Esports proti Misfits, neděle bude patřit českému souboji mezi Markem „Humanoid“ Brázdou z Fnatic a Patrikem „Patrik“ Jírů reprezentujícím XL.

Postupující na Worlds podle expertů
MortscheWangoSpar0xyo
G2 EsportsG2 EsportsG2 Esports
MAD LionsMAD LionsMAD Lions
RogueRogueRogue
FnaticMisfitsXL
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).