Přejít k hlavnímu obsahu

Blýská se v G2 na lepší časy? Nový kapitán zaostává, týmová hra ovšem vzkvétá

30. 8. 2022 | 09:20 Counter-Strike 2 Zajímavost
Nová sestava G2 se na svém prvním turnaji uvedla velmi dobře. Kromě zisku slotu ve finálním turnaji si m0NESY odnesl domů i cenu pro nejlepšího hráče této části. Nový in-game leader HooXi naopak individuálně strádal, přesto dokázal svůj tým ukočírovat. Bude to ale stačit?
Justin „jks“ Savage a Rasmus „HooXi“ Nielsen
Justin „jks“ Savage a Rasmus „HooXi“ Nielsen
Zdroj: Twitter @G2esports

Letní přestávka se v táboře G2 Esports nesla v duchu velkých změn. Základní sestava se ocitla pouze ve třech členech poté, co se evropská organizace rozhodla dát sbohem poslednímu francouzskému členu Audricovi „JACKZ“ Jugovi a s ním i dosavadnímu in-game leaderovi Aleksimu „Aleksib“ Virolainenovi.

Spekulací o možných náhradách bylo mnoho, a to především ohledně pozice nového kapitána týmu. Na prázdné místo, které po sobě zanechal JACKZ, byl dosazen dle očekávání Australan Justin „jks“ Savage. O něco kontroverznější pak byl příchod nového kapitána Rasmuse „HooXi“ Nielsenena, jelikož fanoušci zjevně očekávali daleko zvučnější jméno. Žádné takové se ale na trhu najít nepodařilo a G2 šli do rizika.

Nová soupiska pod vedením HooXiho se poprvé představila na BLAST Premier Fall Groups 2022, kde se evropskému powerhouse i přes počáteční nezdary nakonec povedlo kvalifikovat do finálního turnaje z 6. místa. Na své cestě přitom nepotkali nikterak slabé soupeře, jelikož turnaj čítal jen tu nejvyšší konkurenci.

Zásluhu na tom všem měl především 17letý Ilya „m0NESY“ Osipov, který mimo jiné získal i cenu pro nejlepšího hráče turnaje. Pod novou taktovkou se prezentoval ještě lépe než doposud a právě s HooXim by jeho talent mohl naplno vzkvétat. Dánský lídr ale bohužel zaostává po jiné stránce. Za celý turnaj se mu nepodařilo odehrát jediný zápas s kladným ratingem (od 13. dubna zaznamenal pouze šest kladných map).

Jeho neslaný, nemastný individuální výkon však kompenzovali hvězdní spoluhráči a zlepšené týmové pojetí hry. G2 byli po celý turnaj konzistentní a jejich hra vypadala nejlépe za celý tento rok. Otázkou ale je, jestli to tak může fungovat dlouhodobě. V módě jsou už několikátým rokem především in-game leadeři se schopností fragovat, bez něj se G2 budou s nejužší světovou špičkou měřit jen horko těžko. Ale uvidíme.

Nově složené týmy zažívají častokrát v prvních turnajích období, jemuž se říká „honeymoon period“. Jedná se o krátký časový úsek, kdy nově složený tým hraje zpočátku velmi dobře díky silné vůli a motivaci. Tohle období je však krátkodobé a výkony s postupem času klesají dolů. Zdali má tento jev zásluhu na výsledcích a zlepšené trajektorie výkonů G2, se nám ukáže již za pár dní v rámci ESL Pro League Season 16.

Štítky: G2 Esports, HooXi
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.