Přejít k hlavnímu obsahu

Kterak J.R.R. Tolkien a jeho Pán prstenů vykradl Rampart v Heroes III

3. 9. 2022 | 18:00 Gaming
Mnozí z vás jistě znají efektivní bojové kombo elf a trpaslík. Jeden perfektně střílí na dálku, druhý rozseká vše na blízku. Není divu, že toto ikonické duo boduje jak v Heroes III, tak v Pánovi prstenů. Neřešme teď, co bylo první, pojďme se podívat na okolnosti téhle taktiky.
Město Rampart v Heroes III
Město Rampart v Heroes III
Zdroj: New World Computing

V předchozím díle článkového seriálu o Heroes III Duelu jsme začali jak jinak než lidskou rasou. Nyní se podívejme na jejich nejbližšího příbuzného – město Rampart. Hned zkraje zchladím vaše bujaré představy o zlatých dracích, v Duelu pro ně totiž není místo. Tím neříkám, že je máte kompletně ignorovat, jednou za sto let se totiž může vygenerovat mapa, která vám naservíruje všech 5 externích obydlí na draky přímo pod nos, ale stabilní strategie se na tom stavět nedá. Rampart je tedy v Duelu typická rushovací frakce, která bohužel nemá solidní build. Hlavní devizou bude nashromáždění dostatku elfů a trpaslíků tak, abyste se co nejrychleji dostali na střed mapy a tam buď začali budovat středové město, anebo pokračovali bleskovým útokem na soupeře.

Startovní hrdina by měl být vždy Aeris nebo Ivor. Aeris náleží do třídy druidů, proto má ze začátku k dispozici více knowledge, tedy many, kterou potřebujete a také začíná s důležitým Scoutingem. Oproti tomu Ivor je hraničář, magie se mu nabízí každé 4 levely, nikoli každé 3, takže budete téměř vždy odkázání na stavbu magické univerzity ve městě Conflux, avšak jeho specializace na elfy a počáteční sekundární skilly Offense + Archery dodají vašim jednotkám pořádnou šťávu. Ve startovním bunkru není radno vynechávat důl na dřevo, protože tato základní surovina bude pro vás nedostatkovým zbožím, naopak lze poměrně v pohodě vynechat důl na kamení. Ve vašem biomu není nutné vzít všechny hrady, prioritou je pouze a jenom rychlost. Externí obydlí obsazujte pouze pokud jsou 1-2 políčka vedle vašeho hrdiny, jinak je to obvykle ztráta cenného pohybu. Výjimkou mohou představovat jen externí obydlí na elfy, a to zejména první týden hry.

Hledání Pandořiných skříněk v Heroes III
Hledání Pandořiných skříněk v Heroes III
Zdroj: New World Computing

V aktuální verzi Duelu je množství Pandořiných skříněk obsahujících elfy dost variabilní (cca 2-5), chce to tudíž trošku trénované oko na jejich stráže. Např. lots (20-49) jednotek 4. levelu, či horda (50-99) jednotek 3. levelu je obvykle dobrým signálem, že odměnou budou právě elfové. Je však třeba vzít v potaz především to, zda se stráž nekumuluje pro více objektů, tedy nejen Pandořinu skříňku, ale např. i externí obydlí, anebo ležící surovinu. Dále je samozřejmě třeba počítat s tím, že takový Grand Elf a Vampire Lord mají podstatně vyšší „value“, než čarodějky (z Moravy) z Necropolisu nebo Demon z Inferna, tudíž počty stráží se mohou dle tohoto měnit. Nejslaběji hlídané Pandory s kentaury klidně ignorujte. Faktorem X může být nejsilněji hlídaná Pandořina skříňka na stromové enty (Dendroid Guard/Soldier). Bez ní je totiž prakticky nemožné jít do Dračí utopie dřív, než nasbíráte nějakou další armádu ze středové treasure zóny. Se stromovými enty však rázem můžete za hubičku rychle postavit i jejich produkční budovy v obou hradech, křehké elfy nechat doma a jít do utopie fackovat draky.

Problém ostatních produkčních budov na bojovníky v Rampartu je, že stojí příliš mnoho surovin, přičemž jejich sbírání vám ubírá drahocenný čas. V ideálním případě se vám podaří vymlátit alespoň pár Trpasličích pokladnic (kvůli zkušenostem), kdy za krystaly, které v nich získáte, můžete mimoděk postavit alespoň jednu budovu na Pegase a upgradnout ji kvůli speed prioritě. Za prvé ale většinou existují lepší způsoby, jak si zajistit rychlou jednotku a za druhé vydělané suroviny se obvykle vyplatí raději investovat do budování středového hradu, resp. hradu této frakce, který leží již ve vašem biomu.

Bojiště v Heroes III
Bojiště v Heroes III
Zdroj: New World Computing

Break z biomu na profi úrovni přichází vždy již ke konci 2. týdne, pro poklidnější hraní si stačí stanovit hranici 131, tedy 1. den 3. týdne. Bohužel některé breaky jsou pro armádu založenou na elfech příliš nebezpečné, jedná se typicky o silné střelecké jednotky jako je Titán, Kyklop a Power Lich, anebo pro rychlé letecké jednotky, které na začátku boje okamžitě na elfy zaútočí a zabrání jim ve střelbě. Je tedy užitečné si už v průběhu 2. týdne nascoutovat okraj biomu, abyste poté věděli, kde vychytat raději nějaký pomalý pěší break, ideálně Hydry, Nagy apod.

Aeris jakožto hrdina začínající se základní Moudrostí má jednu nespornou výhodu a to, že se již ve startovním bunkru může naučit všechna kouzla 3. stupně, do nichž náleží i Forcefield. S dostatkem many je pak možné v boji každé druhé kolo před elfy umístit silové pole a s trochou štěstí nebudou mít nepřátelské jednotky možnost, jak útočit (obzvláště pokud se jedná o větší monstra zabírající na bojišti 2 políčka).

Po breaku by vaše kroky měly směřovat okamžitě do středu mapy, přičemž po cestě hledáte jak nejsilnější artefakty na primární staty hrdiny, tak knihu kouzel vzduchu. Jak už bylo řečeno, s elfy není radno chodit pro vzácné relikvie do dračí utopie, draci by vám je okamžitě rozfoukali a vy byste přišli o svoji hlavní sílu. Při brzkém střetu se soupeřem se zpravidla budete přestřelovat Chain Lightningem a zde přichází na řadu speciální abilita vylepšených trpaslíků, kterou je 40% šance na odolání kouzlu. Soupeř tuto odolnost nemůže obejít ani tím, že by útočil Chainem do vedle stojící jednotky a spoléhal na odraz (bounce) tohoto kulového blesku do trpaslíků, neboť právě i na tyto další odrazy stále platí 40% resistence. Ve výsledku při srovnatelných armádách a srovnatelně silných hrdinech by měl Rampart vždy vítězit, a proto je považován za solidní rushovací frakci.

Forcefield před elfy na bojišti v Heroes III
Forcefield před elfy na bojišti v Heroes III
Zdroj: New World Computing

Pokud se soupeř stáhne ze středové treasure zóny, musíte si rozmyslet, zda má šanci vybudovat konkurenceschopnou armádu doma a tedy, zda je vhodné jít na něj zatlačit, anebo zda budete kontrolovat hru double buildem středového města. K tomu je však třeba poměrně rychle najít ekonomické artefakty (především Cornucopia). Po zabrání několika Pandořiných skříněk s armádou je vhodné přeorientovat se na Dračí utopie a vyčistit je dřív, než se soupeř zmátoří a vrátí se na střed mapy.

Vhodná ukázka hry za Rampart v češtině je dostupná např. zde, popř. na tomto českém Heroes III Youtube kanále najdete další zábavné průvodce.

Bývalý mistr ČR 2009 ve Warcraftu 3, nejlepší Starcraft 2 hráč za rok 2012, hrdý otec dvou dětí a tvůrce Youtube Heroes 3 videí.