Přejít k hlavnímu obsahu

Šílená suma! Hráči neúspěšného týmu si přijdou na 750 000 Kč měsíčně

1. 9. 2022 | 17:04 Counter-Strike 2 Zajímavost
Platy Counter-Strikových hráčů v dnešní době mohou dosahovat nejrůznějších částek. Jejích výše se povětšinou odvíjí podle výkonnosti. To však není případ organizace Evil Geniuses, která svým stálým hráčům jako je Brehze a CeRq údajně vyplácí měsíčně zhruba 750 000 korun, ačkoliv se týmu dlouhodobě nedaří.
Vincent "Brehze" Cayonte
Vincent "Brehze" Cayonte
Zdroj: PGL Esports

Ve fenoménu CS:GO kolují obrovské peníze. Na své si v dnešní době přijdou i samotní hráči, a ani zdaleka se nejedná o malé částky. Smluvené měsíční platy hráčů se stejně jako u klasických sportů odvíjí dle výkonosti daného hráče. Existují ale výjimky a ne vždy základní suma reflektuje skutečnou úroveň a je přestřelená.

Všeobecně je známo, že severoamerické organizace své reprezentanty odměňují povětšinou nejštědřeji. Evropští hráči si často u horšího zámořského týmu přijdou na daleko větší peníze než u lepšího evropského celku – tak to je i v jiných esportech, například v League of Legends. V historii jsme tak byli svědky mnoha přestupů právě do tohoto regionu, kde si lze vydělat nejvíce v porovnání s požadovanými výkony.

Názorným příkladem tohoto tvrzení jsou Evil Geniuses. Tato organizace patřila ke světové špičce Counter-Striku naposledy v roce 2020, kdy započal i její postupný pád. V základní sestavě však stále figurují Vincent „Brehze“ Cayonte a Tsvetelin „CeRq“ Dimitrov, kteří jsou i přes všechny neúspěchy nadále nedotčeni.

Znepokojující na tom všem je, že jim organizace údajně vyplácí peníze, jež odpovídají hraní na samotném vrcholu. Částka, na kterou si dle spekulací oba hráči měsíčně přijdou, činí zhruba 750 000 korun. Tuto informaci vypustil do světa Owen „smooya“ Butterfield v posledním díle HLTV Confirmed, kde byl hostem. Severoamerická organizace zřejmě nemá hluboko do kapsy, proto také podepsala další dvě CS:GO pětky.

Jedná se vskutku o neskutečný finanční obnos pro aktuálně až 49. místě nejlepší tým světa. Je sice pravda, že hráči si takovou sumu zřejmě vyjednali v době, kdy se Evil Geniuses dařilo podstatně více, ale současně jde o ukázku toho, jak vysoké jsou platy v zámoří bez úměrných motivačních bonusů na základě výsledků.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.