Přejít k hlavnímu obsahu

CEO SINNERS Straube: Chce to čas. Do světové top 30 patříme

25. 9. 2022 | 19:00 Counter-Strike 2 Rozhovor
Na začátku roku 2020 stál u vzniku jedné z nejúspěšnějších organizací v historii česko-slovenského esportu. O necelé tři sezony později už sahá po zlatém hattricku z MČR. CEO SINNERS Moritz Straube nyní hodnotí formu CS:GO sestavy v posledních týdnech i kritiku komunikace týmu na sociálních sítích. „Popravdě to absolutně nechápu,“ říká Straube.
Moritz Straube
Moritz Straube
Zdroj: instagram.com/askadargg

Jak sis užil Tipsport CS:GO Praha? Čtvrté místo asi nebylo to, v co jste doufali…

Rozhodně to nebyl výsledek, který jsme čekali, nebo chtěli.V semifinále jsme narazili na Bad News Eagles, kteří teď mají formu, hrají dobře a v turnaji byli náš největší soupeř. V uvozovkách to byla trošku smůla, věřím, že kdybychom je nedostali do semifinále, tak jsme byli minimálně ve finále. Ale i to se stává. Já jsem celkově z turnaje spokojený, rád jsem viděl zase naše fanoušky, Arena byla dost plná. Bylo tam hodně SINNERS fanoušků, i Bad News Eagles tam měli svoje fanoušky, což bylo super. Z hlediska fanouška to byl fajn turnaj. Čtvrté místo jako výsledek nic moc, my máme samozřejmě vyšší ambice. Snad se to zase povede na For Games a MČR.

Fanoušci na sociálních sítích už začínají být netrpěliví, je to vidět pochopitelně především po prohrách. Musí se něco změnit, nebo to je o čase?

Celkově nevím, kolik lidí, kteří komentuje pod naše zápasy, jsou naši fanoušci a kolik ne. Když se podívám u prohraných zápasů, tak je tam najednou 35 tisíc lidí. Když vyhrajeme, tak jsou pryč. Člověk si musí roztřídit fanoušky a lidi, kteří si jenom stěžují. Fanouškům bych ale chtěl vzkázat, že kluci zkrátka potřebují čas. Naše sestava je jiná, stejně tak náš play style, který je odlišný od toho, který v SINNERS kdy byl. 

V čem je jiný?

Je daleko týmovější. Zero vzal nějaké pozičky, které měl ZEDKO, nějaké, které měl SHOCK. Kluci si na to zvykají a nesmíme zapomenout na to, že spolu hrají zhruba měsíc a půl, což není zrovna dlouhá doba. Vzkázal bych fanouškům, ať podporují a fandí dál, ať píšou klukům i nějaké pěkné zprávy. Pozitivita je samozřejmě ku prospěchu našim klukům a oni i my za to děkujeme.

Nenávistné zprávy teď dostávají hráči častěji?

To se děje pořád, nedokážu říct, jestli se to teď děje častěji. Je to často po těch mezinárodních zápasech, kdy píšou především sázkaři. Nemůžeme ale dělat nic jinýho, než se těmto komentářům smát. Je to zvláštní, že to vůbec někoho napadne.

I vy jako management dostáváte tyto zprávy? 

Já osobně jsem takové zprávy za celou dobu SINNERS dostal asi dvě nebo tři. Lidi o mě moc neví a nepíšou mi a asi ani nikomu jinému z managementu. Na týmový Instagram ale chodí dost často. 

V poslední době schytáváte i kritiku za vaší možná „agresivní“ komunikaci na sociálních sítích. Jak to vnímáte?

Popravdě tu kritiku, co se týče našeho stylu komunikace, absolutně nechápu. Máme už ji skoro od začátku SINNERS. Jsme na jednu stranu tým, který si dělá srandu z ostatních, ale děláme si ji taky sami ze sebe. A když prohrajeme, tak vtipkujeme na náš účet. Nevím, jestli to lidi úplně chápou, tenhle humor a styl komunikace. Ale takoví prostě jsme. Vím, že to je občas přes čáru a všímáme si toho a pak tu komunikaci upravujeme. Celkový styl ale určitě vždy zůstane stejný.

Možná to i souvisí s názvem organizace?

Přesně tak. To jméno jsme si nevybrali omylem, je to součástí našeho brandu. Je to i to, jak se chováme interně. My prostě jsme takoví a rádi si děláme srandu. Týmy už náš humor chápou, i to chvíli trvalo, než pochopili, že jenom pošťuchujeme a začali si dělat srandu i z nás. A nás tohle strašně baví, když si ze sebe týmy dělají srandu a myslím, že je to super. Říkám, že moc nechápu tuto kritiku, protože mi to naznačuje, že hodně lidí, kteří tam komentují, fandí jen úspěchu. Což chápu do určitý míry, protože nás taky baví vyhrávat a máme rádi trofeje. 

Proč to tak vnímáš?

Já, když fandím nějakému týmu, tak ve všem – v tom, jak komunikuje, jak hraje. Když se nevede, stejně fandím, stejně mě baví se na tým koukat. Pokud se lidem nelíbí náš brand, pokud se jim nelíbí náš styl komunikace, tak je to zvláštní. Nevím pak, čemu přesně fandí, kromě vyhrávání. Pokud člověk fandí jenom vyhrávání, tak skoro nemá šanci být konzistentně spokojený s tím, co tým dělá. To vidím třeba v Německu s Bayernem, kterému hodně lidí fandí, protože vyhrává. Já, jak říkám, to do určité míry chápu. Ale Bayern toho dělá mnohem víc, než že jen vyhrává. Snažím se zjistit, proč lidi asi ještě nepochopili ten náš styl komunikace, nebo jestli nevědí, že si děláme srandu. Nevím, čím to je. Těžko říct, nevidím lidem do hlavy.

Jedna z mnoha trofejí patřící SINNERS
Jedna z mnoha trofejí patřící SINNERS
: instagram.com/askadargg

Často jsou srovnáváni SINNERS s Neofragem a oskarem s nynější sestavou. Je to podle tebe relevantní? Dává to smysl?

Neříkám, že to je špatně, ale jak už jsem říkal, je to úplně jiný playstyle. Možná je to porovnání těžký. Každá verze týmu je jiná a bude hrát jinak. Změna, kterou jsme udělali teď, je tak velká, že to porovnání asi úplně nesedí. Teď se kluci snaží rozdělit ty pozičky a hrát tak, aby mohl fragovat prakticky každý. Teď nejde o to, aby tam byl jeden hráč, který bude svítit, ale o to, aby se vyhrálo kolo a zápas. Nezáleží na tom, jaké bude na konci zápasu K/D a kdo bude top fragger. Pořád jsme SINNERS, pořád máme stejný core, ale je to nová verze.

Nedávno jste vypadli ze světové top 50. Je to tím, že se nezúčastníte tolika turnajů, nebo formou?

Myslím si, že na top 50 rozhodně máme a minimálně do top 50 patříme. Největší důvod toho, že jsme vypadli z top 50, je v tom, že jsme zkrátka nehráli tolik turnajů. Letos jsme změnili třikrát sestavu, pořád překopáváme svůj herní styl a nehrajeme tolik turnajů a sázíme spíš na ty větší, který nevyšly. Byl to risk s těmi turnaji, ale jinak, co se týče aktuálního rosteru, tak jsem si jistý, že kluci patří do top 50 a myslím, že půjdou ještě o krok dál a patří zpět do top 30. Jsem přesvědčenej, že náš herní styl a naše sestava má na to, aby byla v nejlepší světové třicítce a zúčastnit se největších turnajů. Chce to čas. Nemám obavy, do top 50 se vrátíme.

Jak hodnotíš teď s odstupem příchod Zera do týmu především po lidské stránce? 

Strašně pozitivně. Zatím jsem se s ním viděl jen párkrát a je to hrozně super člověk. Je opravdu chytrej a zapadl do týmu skvěle. Kluci si rozumí. Dělají vtípky a jsou v dobrý týmový náladě. Myslím, že Zero zapadl perfektně a kluci si rozumí a týmová chemie je opravdu skvělá. To je pro nás extrémně důležité a často na tom týmy ztroskotají a lidé to podceňují. Můžeš mít talenty, ale když si nesednou, tak to za mě nemůže fungovat. Já Zerův příchod z této stránky hodnotím velice pozitivně. Z té herní, jak jsem říkal, je ještě třeba čas, aby si kluci sedli a rozšířili map pool. Poslední měsíc a půl kluci makali víc než kdykoli předtím.

Obecně se vám víc daří na domácí scéně oproti té zahraniční, s tím, že týmy se dají postavením v žebříčku srovnávat. Proč to tak je?

Proti domácím týmům hrajeme trochu jinak. Naše hra je proti zahraničním týmům extrémně taktická a nejsou tam playe „na koule“ a nesnažíme se o riziko, které je podle mě občas nutný. Když to cítíš, tak si řekneš o flash, pushneš smoke a zabiješ tam dva soupeře. Je to něco, co jsme dělali s oskarem a Neofragem a trochu toho převzít do naší momentální hry je podle mě důležitý.

Proč je to podle tebe potřeba?

Pokud budeš hrát jen takticky a budeš se držet jen defaultů a setupů, který máš, tak je problém, že soupeř si tě načte, podívá se na tvoje dema a může se připravit. Playe do smoku a podobně nemůže soupeř čekat a myslím, že je to důležitá součást hry. To ukazujeme proti českým týmům, proti těm zahraničním to možná ještě trochu chybí. Na naší scéně si hráči věří víc a je to vidět, od léta jsme kromě jednoho zápasu snad ani jednou proti CZ/SK týmům neprohráli. A ty zápasy nebývají ani close a vyhráváme celkem s přehledem. Jsou tam takové ty SINNERS playe. 

V CCT mají SINNERS ze tří BO3 tři výhry. Je tohle něco, co může hráče nakopnout?

Jakákoli výhra kluky nakopne a potěší. Řeknou, co fungovalo, bylo tu super, a nabereš nějaké to sebevědomí. Chce to víc výher po sobě, nějakou sérii, říct si, že co děláme, funguje. Chce to win streak třeba pěti her, kluci budou mít confidence a dostane se to zase na nějakou další úroveň, budou si věřit a budou spokojení se svými výkony. Jsem samozřejmě extrémně rád, že jsme vyhráli všechny tři zápasy v CCT. Myslím si, že včera lidi úplně nečekali, že zahrajeme takhle na Nuku a přiznám se, že jsem jeden z těch lidí, protože jsem zkrátka ještě neviděl, jak kluci hrají na Nuku. Kromě zápasu s TITANS, a tam to taky nebylo úplně ono, ale to už je nějakou dobu zpátky. Bylo super vidět, že pracujeme i na mapách, které soupeři tolik nečekají. Teď máme například v Elise 0-2, kdybychom dali comeback, tak by to bylo super. 

To by mohla být obří vzpruha…

Přesně tak, hráči naberou sebevědomí a věřím tomu, že pak už to bude ocejpat a bude to vypadat líp. Je to všechno o čase a posílení mentální stránky, která je po prohrách horší, ještě s těmi komentáři na Facebooku, kde lidi říkají, koho máme vyhodit. 

Askadar s trofejí pro vítěze MČR
Askadar s trofejí pro vítěze MČR
: instagram.com/askadargg

Dělo se něco podobného i dřív?

Vzpomínám si na čas, kdy tu byl ještě Neo, Lidi často psali, ať vyhodíme Zedka. Teď už to nikdo nepíše, protože vidí, že Zedko dává fragy. Já jim to ale na druhou stranu nemám za zlý, casual fanoušek nevidí do týmu, neví, jaká je týmová chemie. Zedko hrál těžký pozičky, pomáhal ostatním. Jindra má obrovskej talent, ale za poslední třeba dva roky ho nemohl úplně ukázat, protože byl ve hře jinej star player. Teď ukazuje svoji kvalitu a jsem rád, že lidi konečně poznávají Jindru takovýho, jakej je. Jeden z nejlepších hráčů, které kdy Česko vidělo. 

Česká scéna se zvedá, týmy se v žebříčku dostávají výš než kdy jindy. Bude to pro SINNERS těžší MČR než v předchozích letech?

Bude to těžší. Kvalita Counter-Striku v Česku se opravdu zvedla za poslední dva roky a obzvlášť letos si myslím, že týmy jsou daleko blíž u sebe. Jsme ale pořád přesvědčenej, že MČR vyhrajeme a vezmeme si třetí titul. Pořád si nemyslím, že jsme všichni úplně na stejný úrovni a naši kluci jsou lepší než ostatní český celky. Do MČR je ještě dost času, tak ještě mají čas si sednout a sehrát se. Je to podobný jako minulý rok, kde jsme měli na konci roku menší slump, a to bylo ještě s Neofragem a s oskarem. Hráli jsme spoustu zápasu, hráči byli unavení. Lidi nám před MČR nevěřili, a nakonec jsme to vyhráli dost s přehledem. 

Na domácích eventech se dá očekávat veliká podpora, nikdo jiný nemá tolik fanoušků jako SINNERS. Je to jeden z hlavních faktorů, proč pořád vyhrávají?

Je to obrovská pomoc. Co se týče sportu a esportu, tak fanoušci mají obrovský vliv na to, jaké výkony tým podává. Čím větší máš základnu, tak tím víc si kluci mohou věřit, protože ví, že lidi jim budou fandit a budou mít podporu. Je to obrovská výhoda, za kterou jsem velmi rád. Cítím pokoru, že máme podporu od lidí, které skoro ani neznám. Očividně nám ale, věří týmu, rádi se objeví a povzbudí kluky. Myslím, že tohle vnímají i hráči a že jsou za to moc rádi a potřebují každýho fanouška. Za každého jsme rádi a i proto nesedíme jako SINNERS někde ve VIP prostoru, ale radši jsme v davu. Taky nás to baví, taky fandíme klukům a řveme pro ně, skandujeme. Je to zkrátka větší zábava než sedět ve VIP a koukat jen na zápasy. 

Blíží se konec roku, jaké jsou plány?

Do konce roku 2022 bych rád vyšplhal zpátky do top 30, což bude nesmírně těžký a já ani nevím, jestli je na to ještě dostatek turnajů. Je to asi hodně ambiciózní, ale je to takový můj cíl. Tam nás vidím a doufám, že se tam dostaneme. Chceme vyhrát MČR, chceme vyhrát For Games, abychom měli ten trojitý titul a šestkrát eLEAGUE trofej. Máme i Blast kvalifikaci, ESL Challenger a další turnaje. Uvidíme, jak se nám povede. Vyhrát toho co nejvíc a třeba s nějakým štěstím se dostat do top 30 a pokud ne, tak holt na začátku příštího roku. 

SINNERS po loňském MČR
SINNERS po loňském MČR
: instagram.com/askadargg
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).