Přejít k hlavnímu obsahu

Kolik zaplatíme za energie, která pohání vaši herní mašinu? Částky vás možná překvapí

14. 10. 2022 | 12:40 Lifestyle
Zajímalo vás někdy, kolik elektřiny sežere váš herní mazlíček? Při současných a budoucích cenách energie je možná rozumné podívat se na to, kolik peněz vlastně stojí provoz vaší mašiny. Spočítat částku přitom není zas až tak složité.
Herní PC sestava
Herní PC sestava
Zdroj: Acer

Ať už používáte v domácnostech počítače na práci, či zábavu, více hodin strávených před obrazovkou se chtě nechtě musí projevit na ročním vyúčtování elektrické energie. Právě proto je vhodné se na spotřebu jednotlivých přístrojů zaměřit, v některých případech totiž mohou být rozdíly mezi náklady jednotlivých sestav propastné. Běžná multimediální sestava v dnešní době  spotřebuje při běžné práci 50 až 70 W, v zátěži to může být klidně i přes 100 W. 

Dramaticky odlišná je však situace v případě herních stolních počítačů. U nich jsou totiž použity výrazně výkonnější součástky, aby jednotlivé tituly fungovaly plynuleji a nesekaly se. Kvůli tomu však může stoupnout spotřeba v zátěži klidně i na více než 300 W. Kolik tedy zaplatíte za vaši mašinu? Pro výpočet je nejprve nutné zjistit několik údajů o spotřebiči i samotné domácnosti.

Herní PC sestava
Herní PC sestava
Zdroj: Getty Images

Cenu elektřiny pro danou domácnost lze snadno vyčíst z faktury, kde se uvádí cena za 1 kWh. Většina lidí má stále fixní sazbu, která se průměrně pohybuje kolem částky 3,94 koruny za kWh. Pokud jde o spotřebiče, tak potřebujeme znát jejich příkon. Ten se počítá ve Wattech (W) a uvádí, kolik Wattů spotřebuje zařízení za hodinu provozu. Údaj je většinou součástí návodů nebo jej lze dohledat na internetu.

Pro výpočet můžeme použít jednoduchý vzorec: příkon ve W x 0,001 x doba provozu spotřebiče v hodinách x cena spotřeby 1 kWh. Níže naleznete modelový příklad, který se zároveň téměř shoduje se spotřebou energie, kterou uvádějí stránky společnosti PlayStation o jejich konzoli páté generace, která má v průměru příkon 199 W.

Provoz herního počítače s modelovým příkonem 200 W a ceny energie 3,94 koruny za kWh

 

Doba provozuVýsledná částka za rok
1 hodina denně288 korun
2 hodiny denně575 korun
3 hodiny denně863 korun
4 hodiny denně1 150 korun
5 hodin denně1 438 korun
6 hodin denně1 726 korun
7 hodin denně2 013 korun
8 hodin denně2 301 korun

 

Průměrná spotřeba modelové domácnosti ve výši 3,94 korun však bude brzy minulostí. Důvodem je, že ceny elektřiny jsou v mnoha domácnostem stále fixní. Ceny jsou sice zastropované na 6 Kč/kWh, ale všichni pocítí podražení. Strop ceny se totiž týká pouze samotné energie, po přičtení dalších poplatků se tak celková částka za kWh může vyšplhat k sedmi až devíti korunám. Samozřejmě spotřebu vašeho stroje si budete muset spočítat sami, v závislosti na příkonu a také počtu hodin, které u obrazovky strávíte. Stačí použit vzoreček!

Štítky: pc, Playstation 5, Energie
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.