Přejít k hlavnímu obsahu

Bál jsem se, že zemřu. K0nfig vysvětluje situaci, kvůli které končí v Astralis

10. 10. 2022 | 20:40 Counter-Strike 2 Přestup
Konec Kristiana „k0nfig“ Wieneckeho v Astralis je zpečetěn. Společně s organizací hledali cesty, kdy a jak by se mohl vrátit, ale v rámci vzájemného respektu Astralis nechtějí hráče tlačit do návratu. Dohodli se tak na ukončení kontraktu, aby si k0nfig mohl odpočinout tak moc, jak bude potřebovat. Sám se totiž rozpovídal o příběhu, který jeho odchod zapříčnil.
Kristian „k0nfig“ Wienecke
Kristian „k0nfig“ Wienecke
Zdroj: Astralis.gg

V posledních týdnech se o k0nfigovi napsalo ledacos. Jakmile se začalo spekulovat o potyčce po vypadnutí z ESL Pro League, sám hráč komentoval reporty jako nesmysly. Nyní však pravda vylézá na povrch. 25letý hráč se s Astralis dohodl na ukončení smlouvy a mohl se konečně vyjádřit, co se skutečně odehrálo.

„Poslední týdny byly nejtěžším obdobím mého života,“ začíná k0nfig svoji zpověď na Twitlongeru. Všechno se odehrálo po osudové prohře s Heroic, po které Astralis nepostoupili do play-off. S týmem se den před odletem rozhodli jít navštívit místní kluby, spoluhráči šli napřed, aby se k0nfig stihl najíst. Když dorazil na místo, promotér u vstupu jej dovnitř odmítl vpustit a místo toho na něj spustil smršť urážek. Agresivitu promotéra si nenechal líbit, ten na něj dle výpovědi nejprve plivnul a poté hráče dokonce kopnul do obličeje.

Hráč uznává, že měl v tento moment odejít a vychladnout, místo toho však odcházejícího promotéra ještě jednou zastavil. Další konfrontaci odnesl zlomenou nohou, o které již scéna věděla a všichni spekulovali, co se asi tak mohlo na Maltě odehrát. Jediné štěstí, které k0nfig měl, tak že mu po ukradnutém telefonu sanitku zavolal někdo z přihlížejících. Jak sám uvádí, když viděl své tělo, bál se o život. Po celou dobu následné hospitalizace několikrát denně ronil slzy a neexistovalo nic, co by mu dokázalo zlepšit den.

Po komunikaci s dánskými doktory, kdy se při frakturách v obličeji už nemusel bát oslepnutí kvůli tlaku vzduchu, odcestoval do své vlasti, kde mohl podstoupit operaci. Té se dočkal až po týdnu, během kterého se bolestí v podstatě nevyspal. Po celou tu dobu přemýšlel, jestli je tohle skutečně konec jeho kariéry. Začal však navštěvovat psychologa, odmítá se vzdát a udělá cokoliv pro to, aby byl opět „god-tier Counter-Strike hráčem“. Závěrem jen poděkoval všem a uvedl, že promotér na Maltě byl pozitivně testován na drogy, na rozdíl od čistého k0nfiga, který je v rámci vyšetřování skutečně potvrzený jako oběť.

Důsledkem incidentu je rozloučení s Astralis. „Společně jsme zkoumali různé možnosti, a i když nikdo neví, jak to bude za 3 nebo 6 měsíců, právě teď jde jen o to, dát Kristianovi prostor a čas bez neustálého tlaku na návrat. Proto jsme se dohodli na zrušení jeho smlouvy,“ říká Kasper Hvidt, ředitel organizace. „Jsem opravdu smutný, jak vzniklá situace ovlivňuje všechny v Astralis. O všech v organizaci mohu říct jen to nejlepší, ale doufal jsem, že budu její součástí dlouhé roky. Budu navždy vděčný za všechnu tu podporu, kterou mi fanoušci Astralis z celého světa poskytli. Jste úžasní! Přeji Astralis do budoucna jen to nejlepší. Snad se brzy i já vrátím na server,“ doplnil jej hráč.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.