Přejít k hlavnímu obsahu

Cesta Evropy ze skupin: Rogue mají čtvrtfinále na dosah ruky, co Humanoid?

12. 10. 2022 | 11:50 League of Legends Preview
Skupinová fáze je v polovině a evropské týmy, obzvláště Rogue, podávají skvělé výsledky. O Markovi „Humanoid“ Brázdovi a jeho s špičkovém výkonu na mistrovství se mluví ve všech koutech světa, ale jistý postup ze skupin ještě nemá. Jaké jsou šance Evropy na postup?
EG Jojopun a FNC Humanoid
EG Jojopun a FNC Humanoid
Zdroj: Riot Games

Po první polovině skupinové fáze se pouze třem týmům podařilo udržet si čistý štít. Evropské fanoušky potěší, že Rogue je právě jedním z nich. Fnatic ale také podávají parádní výkony, chyběla troška štěstí a mohli se také pyšnit třemi výhrami. Přestože zatím někteří neprohráli,  žádný z účastníků nemá stoprocentně zajištěný postup. Ve hře jsou desítky možných scénářů.

Skupiny Worlds 2022 po prvním kole
Skupiny Worlds 2022 po prvním kole
Zdroj: Riot Games

Rogue (3-0)

Evropský šampion letního splitu má nejsnazší cestu ven ze skupin. I kdyby všechna svá následující klání tým prohrál, tak existuje scénář, který by jej bez tiebreaku poslal do čtvrtfinále. To by ale GAM museli překvapit titána z LPL TES.  Jediná výhra Rogue nad DRX či TES by znamenala jasný postup bez ohledu na ostatní výsledky. Pokud by ale Andrei „Odoamne“ Pascu a spol. podlehli těmto dvěma celkům, ale zvládli porazit vietnamské GAM, nastala by remíza, a rozhodoval by tiebreaker mezi třemi týmy (RogueTESDRX).

Šance Rogue na postup se skupiny C
Šance Rogue na postup se skupiny C
Zdroj: 2022 Worlds Group Advancement

Fnatic (2-1)

Sestava s jediným českým účastníkem má také slušné šance na postup, ale její cesta je poněkud složitější. V této situaci je hned několik proměnných. Výhra všech tří zápasů by znamenala jasný postup. Evropští diváci budou fandit v této skupině i severoamerickému celku C9, protože každé jeho vítězství nad ostatními regiony podstatně vylepší Fnatic výhled na čtvrtfinále. Pokud by se Humanoidovi a jeho spoluhráčům podařilo porazit jak obhajující mistry světa EDG, tak vicemistry světa z T1, postup by byl zajištěn i kdyby zázrakem nestačili na C9.

V případě pouze jediné výhry Fnatic ve skupině A bude ještě zajímavá podívaná. Nejcennější skalp by byla výhra nad Fakerem z T1. V tu chvíli je jistota postupu o 50% vyšší, přičemž pouze dva nepravděpodobné scénáře (C9 3-0) by znamenaly tiebreak.  O něco pravděpodobnější by byla situace, kdyby T1  porazili EDG i C9. V takovém případě by jediná výhra FNC nad korejskou sestavou stačila jen na celkové třetí nepostupové místo ve skupině. Pokud by jediná výhry byla zrovna nad celkem C9, což se může pro většinu zdát poměrně pravděpodobné, bude se muset Fnatic spoléhat na ostatní výsledky ve skupině. I tak by to stačilo pouze na tiebreaker.

Šance Fnatic na postup se skupiny A
Šance Fnatic na postup se skupiny A
Zdroj: 2022 Worlds Group Advancement

G2 Esports (1-2)

Jednoznačně nejkomplikovanější cestu ven ze skupin mají evropští samurajové. Přirozeně potřebují vyhrát co nejvíce zápasů, ale i kdyby všechna tři nadcházející klání vyhráli, existuje scénář, který by je neodeslal ihned do čtvrtfinále. V případě výhry DK nad JDG se skupina B octne v neuvěřitelně napínavém trojitém tiebreakeru.

V případě dvou výher jsou šance na postup také poměrně složité. Nejdůležitějším bodem by byla pomsta proti DK, v opačném případě je výhled na další působení na šampionátu téměř mizivý. Zápas mezi těmito celky je stěžejní, ale další výhry, ať už nad EG nebo JDG, by dopomohly minimálně k tiebreakeru.

Jediné vítězství v této skupině má smutný scénář, přesto v něm tkví špetka naděje. Ale pouze pokud by osudný zápas s DK Jankos a jeho spoluhráči vyhráli. Při této příležitosti bude opět evropské publikum fandit NA celku EG,  který dopomůže protlačit G2 alespoň do tiebreakeru.

Šance G2 Esports na postup se skupiny B
Šance G2 Esports na postup se skupiny B
Zdroj: 2022 Worlds Group Advancement

Světový šampionát pokračuje ve čtvrtek. Start bude tentokrát už ve 21 hodin našeho času a nejprve se bude rozhodovat o osudu skupiny A. Fnatic a Cloud9 odstartují druhou polovinu skupin, stejně jako zahájili tu první. Pokud by vás zajímaly konkrétní scénáře v každé skupině do maximálních detailů, mrkněte na tuto povedenou stránku, která bere v potaz každou proměnnou. 

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.