Přejít k hlavnímu obsahu

Samsung na konferenci SDC22 předvedl vývoj ekosystému SmartThings a představil nová zařízení

17. 10. 2022 | 07:00 PR článek
Společnost Samsung Electronics v San Francisku uspořádala další ročník konference Samsung Developer Conference (SDC), na níž se scházejí vývojáři, tvůrci obsahu i hardwaroví designéři a společně pro značku Samsung tvoří integrovaná propojená řešení.
Samsung na konferenci SDC22 předvedl vývoj ekosystému SmartThings a představil nová zařízení
Samsung na konferenci SDC22 předvedl vývoj ekosystému SmartThings a představil nová zařízení
Zdroj: Samsung

Účastníci akce se dozvěděli celou řadu informací o tom, jakým způsobem Samsung zjednodušuje a vylepšuje každodenní zážitky svých zákazníků. Jedním z hlavních témat byl vývoj technologie SmartThings – z běžné IoT platformy se stal rozsáhlý ekosystém pro moderní inteligentní životní styl. Mezi novinky v systému patří například hlubší integrace se systémem Bixby nebo bezproblémové propojení se zařízeními s technologií Matter. Výsledkem je bohatší otevřený svět usnadňující uživatelům připojení k okolnímu světu i každodenní život.

„Samsung neustále inovuje své přístroje, platformy i služby, aby byly jednodušší a uživatelsky příjemnější. Jsem rád, že mohu představit novou generaci našich produktů, například ekosystému SmartThings – jedná se o skvělý výsledek spolupráce s našimi partnery a vývojáři,“ prohlásil Jong-Hee (JH) Han, místopředseda představenstva, generální ředitel a šéf divize DX (Device eXperience) ve společnosti Samsung Electronics. „Technologie jsou stále složitější, my ovšem právě proto neustále hledáme způsoby, jak uživatelům usnadnit život, nabídnout jim lepší připojení k okolnímu světu a více flexibility, aby se mohli soustředit na to, co je pro ně nejdůležitější.“

Když „tichá technologie“ propojí platformy i zařízení

Za systémem vzájemného propojení přístrojů značky Samsung stojí koncept tzv. tiché technologie (Calm Technology). Princip spočívá v tom, že spolu jednotlivá zařízení komunikují a spolupracují automaticky, takže uživatelé nemusí nic nastavovat, ušetří spoustu času a můžou rovnou celý systém začít využívat. Za tímto účelem Samsung výrazně přetvořil ekosystém SmartThings a jeho propojené služby, mezi něž patří systémy jako Hub Everywhere (nově s audio a video daty k dispozici pro celou chytrou domácnost), SmartThings Energy, SmartThings Pet nebo SmartThings Cooking. Za pozornost stojí i partnerství s Philipsem, díky němuž je integrovanou součástí zařízení Galaxy technologie Philips Hue Sync. Ta umožňuje synchronizovat osvětlení v domácnosti s přehrávanou hudbou.

Bezproblémová integrace ovšem přesahuje i hranice samotného ekosystému SmartThings a díky technologii Matter a členství Samsung ve sdružení Home Connectivity Alliance ji lze rozšířit i na zařízení dalších značek. Přístroje kompatibilní se systémem Matter lze díky spolupráci Samsungu a Googlu propojit napříč platformami. V budoucnu se tak do chytrých domácností budou moci zapojit i produkty dalších značek.

Samsung na konferenci SDC22 předvedl vývoj ekosystému SmartThings a představil nová zařízení
Samsung na konferenci SDC22 předvedl vývoj ekosystému SmartThings a představil nová zařízení
Zdroj: Samsung

Hlubší integrace do SmartThings se dočkala i technologie Bixby, který vývojářům umožňuje inteligentní systémy hlasového ovládání. Někdejší hlasový asistent se tak změnil ve špičkové integrované AI řešení umožňující nejen hlasové ovládání přístrojů Galaxy, ale také chytrou autonomní komunikaci nejrůznějších přístrojů. Nový nástroj Bixby Home Studio umožňuje vývojářům vytvářet na platformě SmartThings zážitky na míru uživatelům. Od listopadu budou moci systém Bixby navíc využívat uživatelé hovořící latinskoamerickou španělštinou.

Systémy chytré domácnosti se neustále vylepšují a Samsung proto výrazně vylepšuje i možnosti jejich zabezpečení a vzájemné ochrany jednotlivých přístrojů. K tomu slouží soukromá blockchainová platforma Samsung Knox Matrix, díky níž se z kompatibilních zařízení Samsung stanou ochranné štíty střežící celý ekosystém od mobilních zařízení Galaxy až po televizory a domácí spotřebiče. Uživatelé mají navíc k dispozici nový panel pro zabezpečení a ochranu osobních údajů, který vyhledává zranitelná místa, doporučuje bezpečnostní aktualizace a umožňuje uživatelům efektivní a bezpečnou správu dat.

Personalizované služby pro lepší zážitky

V uplynulém roce narostla sledovanost bezplatné streamingové videoplatformy Samsung TV Plus, která funguje na televizorech Samsung Smart TV a mobilních zařízeních, o 100%, ke konci roku se v rámci služby přehrálo 3 miliardy hodin záznamů. Na základě tohoto úspěchu můžeme rozšířit služby Samsung TV Plus o další obsah díky partnerství s firmami Lionsgate a Vice Media, čímž se do nabídky dostanou pořady v rozlišení 8K. Změnila se i vnější podoba služby Samsung TV Plus, abychom zdůraznili různorodost obsahu s více než 1600 kanály ve 24 zemích. Samsung TV Plus se tak stává první volbou pro diváky i reklamní partnery, kteří do pořadů mohou vkládat svou inzerci.

Operační systém Samsung Tizen je i po deseti letech provozu stále špičkou ve své třídě. Platforma Samsung Gaming Hub nabízí majitelům chytrých televizorů Samsung lepší, rychlejší a pohodlnější přístup k hraní, opět ve spolupráci s dalšími lídry oboru (Xbox, NVIDIA GeForce NOW, Utomik či Amazon Luna). Díky špičkové integraci hardwaru i softwaru nabízí Samsung Gaming Hub vynikající integrované funkce, např. interpolaci do vyššího rozlišení pomocí umělé inteligence (AI Upscaling) či bezproblémový multitasking.

Mezi novinky v operačním systému Tizen patří i podpora technologie NFT s partnery, k nimž patří např. Art Token, laCollection či Nifty Gateway. Firemním zákazníkům a developerům Samsung nabízí B2B API a systémy typu Syncplay, což umožňuje synchronizaci obsahu a přehrávání na různých výstupních zařízeních. Novinkou je podpora konverzní technologie SALT, díky níž se majitelé vybraných televizorů mohou těšit na špičkový obraz ve standardu HDR10+.

Uživatelské rozhraní One UI 5: každému na míru

Nové uživatelské rozhraní One UI 5 umožňuje uživatelům přizpůsobit si zevnějšek a ovládání svých přístrojů na míru vlastním představám a potřebám. Zároveň nové rozhraní zvyšuje produktivitu a nabízí majitelům mobilních zařízení dosud nepoznané zážitky. Mezi nejzajímavější novinky UI 5 patří nepochybně širší možnosti práce s režimy a funkce Routines, případně nástroj Dynamic Lock screen, který zobrazí nejrůznější obsah na telefonu, hodinkách Galaxy Watch nebo jiných zařízeních s One UI 5. Funkce Bixby Text Call zase převádí hlas na text a naopak, takže můžete psát zprávy a volající je slyší jako běžný hovor. K dispozici jsou i nové zdravotní funkce, mezi něž patří i Samsung Privileged Health SDK – developerská sada umožňující vytvářet aplikace využívající senzoru BioActive u hodinek Galaxy Watch.

Samsung na konferenci SDC22 předvedl vývoj ekosystému SmartThings a představil nová zařízení
Samsung na konferenci SDC22 předvedl vývoj ekosystému SmartThings a představil nová zařízení
Zdroj: Samsung

Výzkum a investice do budoucnosti

Díváme se i do budoucnosti – slouží k tomu divize Samsung Research, jejímž úkolem je vytvářet inovace pro zítřek. I tady sázíme na otevřenou spolupráci s partnery, proto na serveru GitHub zpřístupňujeme kód pro manipulaci s robotickým ramenem a umožňujeme tak vědcům, výzkumníkům a vývojářům zkoumat nové nápady v oblasti robotiky.

Některé z aktivit týmu Samsung Research se soustředí především na nové wellness funkce známé zejména z hodinek Galaxy Watch5. Hledáme, kde tyto funkce uplatnit, a proto divize Samsung Research spolupracuje s univerzitami a zdravotnickými institucemi provádějícími výzkum srdce, stresu, krevního tlaku, plic nebo neurověd. Společnost Samsung nabízí partnerům kompletní SDK sadu Samsung Health Stack, která odstartuje výzkum v důležitých zdravotnických oblastech a měla by stát u zrodu nového vývoje.

Samsung zve i nadále k otevřené spolupráci developery, tvůrce obsahu i další partnery. Další informace o akci Samsung Developer Conference (SDC) 2022 jsou k dispozici na webu https://developer.samsung.com..

Štítky: Samsung