Přejít k hlavnímu obsahu

42 milionů korun. Slovenský hráč o víkendu vyhrál největší finanční obnos v CZ/SK historii!

31. 10. 2022 | 13:43 Dota 2 Zajímavost
Oliver „skiter“ Lepko s týmem Tundra Esports dotáhl jízdu světovým šampionátem v Dotě 2 do vítězného konce a zapsal se do esportových dějin. The International nabízel bitvy o v přepočtu necelých 500 milionů, což znamená, že si slovenský hráč ze Singapuru odnesl největší finanční odměnu, jakou česko-slovenský esport pamatuje. Už navždy tak bude domácí legendou.
Oliver „skiter“ Lepko s trofejí Aegis of Champions
Oliver „skiter“ Lepko s trofejí Aegis of Champions
Zdroj: The International

Tundra Esports dokázali nemožné, takovou dominanci na mistrovství světa fanoušci nemohli vidět už dlouhé roky. Neprohráli ve skupině a za celé play-off ztratili jednu jedinou hru. Nebylo tedy do jisté míry ani překvapením, že grandfinále o Aegis of Champions ovládli strojovou hrou s čistým skóre 3:0 na výhry.

Jednou z hlavních součástí tohoto úspěchu byl slovenský hráč Oliver „skiter“ Lepko. Jeho výkony na stěžejní pozici Carry omámily nejednoho soupeře. Borec z Bánské Bystrice se na poli Doty 2 dlouho hledal, ale s Tundrou, která naverbovala tým Mudgolems, se konečně našel a nyní si splnil sen každého profíka.

Hráči vítězného týmu si přijdou také na pořádný balík. Prize pool je z většiny tvořen nákupy takzvaného Battle Passu, z jehož výdělků putuje 25 procent na výhry pro týmy. Letošní suma je sice nižší než v posledních pěti ročnících, nic to však nemění na tom, že noví světoví šampioni se budou mít opravdu sladce.

Celý tým Tundra Esports si ze Singapuru odveze více než 8 518 822 dolarů (finální suma z prodejů bude uzavřena 2. listopadu). Ve světě esportu se z důvodu neznámého dělení mezi hráče, kouče a organizaci pracuje s tím, že každý hráč bere 1/5 výhry. Pro skitera to znamená zisk v přepočtu 42 milionů korun.

Na takovou částku si nikdo v historii česko-slovenského esportu ani zdaleka nepřišel. Nejde tak pochybovat o tom, že jde o největší triumf domácí historie. Pro srovnání, skiter si za dva týdny vydělal více, než na kolik si společně přišli jeho nejúspěšnější krajané GuardiaN, frozen, STYKO a Čech oskar za celé své kariéry.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.