Přejít k hlavnímu obsahu

Změna map poolu je tady! Dust II se poroučí, přichází Anubis a také nerfy M4, AWP

19. 11. 2022 | 08:20 Counter-Strike 2 Update hry
Očekávaný den nastal! Valve se po roce a půl odhodlalo ke změně v aktivním map poolu, z něhož s okamžitou platností odebírá Dust II. Pocty a jeho nahrazení se dočkal Anubis.
Anubis
Anubis
Zdroj: Valve

Poprvé od května minulého roku přichází takto radikální změna pro kompetitivní CS:GO. Tehdy nepříliš populární Train nahradila nová mapa Ancient, tentokrát se ze hry poroučí ještě více ikonická mapa Dust II.

Není to přitom poprvé, co se písečná mapa loučí s turnaji, před pěti lety byla z map poolu vyřazena na dva Major cykly a vrátila se až s přepracováním. Dočkáme se stejného scénáře? Dlouhodobě se přitom nejvíce spekulovalo o vyřazení nesmrtelné Mirage, milovaná i nenáviděná mapa však přežila další změnu.

Na BLAST.tv Majoru 2023 premiérově uvidíme komunitní mapu Anubis, za kterou stojí trio tvůrců Roald, jakuza, jd40. Mapa z prostředí Egypta byla do hry poprvé přidána v březnu 2020, o rok později však byla odebrána, aby se pozměněná letos v srpnu vrátila. Přesun do kompetitivního map poolu tak byl plánován.

Kde si nový přírůstek odbude turnajovou premiéru, je zatím neznámé. Do konce roku zbývají dva Tier 1 turnaje, 2023 už je jistotou. Dust II byl na IEM Rio Majoru nejméně hraný, uvidíme, jak na tom bude Anubis.

Důležité změny v dnešním updatu přišly také pro oblíbené zbraně. Velká zelená puška se úpravy dočkala poprvé za dva roky, konkrétně jde o nerf. Zásobník AWP nově bude obsahovat 5 nábojů místo 10. 

Druhou novinkou je oslabení M4A1-S, červnové zmenšení zásobníku totiž nestačilo. Hodnota „range modifier“ byla snížena z 0.99 na 0.94, což znamená, že bude dávat menší poškození na větší vzdálenost.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.