Přejít k hlavnímu obsahu

Rekordní výhra a sledovanost, ale i kontroverze. G2 kralují ženské scéně!

21. 11. 2022 | 18:45 VALORANT Reportáž
Vlastní světový šampionát už mají i ženy, úspěšně je nyní u konce. Finálovou bitvu ve Valorantu sledovalo skoro 250 tisíc lidí, což v esportovém odvětví doposud nemělo obdoby. Na trůn usedly hráčky G2 Gozen, které vytřely zrak všem pochybovačům. A pak že holky neumí střílet!
G2 Gozen
G2 Gozen
Zdroj: G2 Esports

Osmička týmů v Berlíně potkala na historicky prvním ženském mistrovství světa ve Valorantu. V boji o 12 milionů korun byla horkým favoritem americká sestava Cloud9 White, která na domácím poli naprosto válela. Dominantní byla až do chvíle, než po prohrách s G2 Gozen a Shopify Rebellion GC vypadla ze hry.

Oči se upřely právě na přemožitele C9. Osud tomu chtěl, aby se G2 a Shopify Rebellion setkaly ve velkém finále. G2 měly samozřejmě podporu domácího publika, obdržely ale ještě jednu nešťastně dosáhnutou výhodu. Předešlý den totiž trenér SR ukázal při euforii na soupeře prostředníček, což se pořadatelům nelíbilo a zakázali mu účast v zápase o titul. Kontroverzní rozhodnutí však bylo přijato ze všech stran.

I bez klíčové součásti SR ovládly první dvě mapy poměrem 13:9 a byly krůček od titulu. Bouřící aréna však na třetí mapě soupeře probrala. Skóre 13:3 uštědřilo severoamerickému celku nepříjemnou ránu, protože další mapa byla ještě o jedno kolo kratší. Stav série byl vyrovnán a na koni byl jenom jeden tým. G2 Gozen byly nekompromisní i na rozhodující páté mapě a vítězstvím 13:5 završily první světový šampionát.

Některé hráčky se blýskly opravdu famózními výkony, nadvládu předváděla hlavně Michaela „mimi“ Lintrup a teprve šestnáctiletá Maryam „Mary“ Maher z Bahrajnu. Nejvíce oceňovaná však byla Diana „sonder“ Zhang, která se po prohraném grand finále neubránila slzám. Týmy si rozdělily 12 milionů korun a před očima statisíců diváků dokázaly, že i holky mají na to předvádět hru na světové úrovni.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.