Přejít k hlavnímu obsahu

Vzestup a pád LANek v Čechách - 7. část příběhu LanCraftu

7. 12. 2022 | 08:00 StarCraft 2 Reportáž
LAN párty byl kdysi jediný, ba dokonce ten nejlepší způsob, jak poznat lidi se stejným zájmem a jak si užít společný herní, i neherní čas. Tohle je příběh nejlepší série LANek, které se kdy v Česku i blízkém okolí objevily. Tohle je příběh LanCraftu. Část 7 z 10.
Seznam LanCraftů po roce 2010
Seznam LanCraftů po roce 2010
Zdroj: www.lancraft.cz

Přesně za čtyři měsíce přišel LanCraft Summer 2011, na který si brousil zuby především zjara nemocný PredY. Zastavit ho přijeli tehdy grandmasteři z polska SLiDeR, Matiz, Gandi a Forte. U toho nechyběla ani klasická čtyřka z maďarského nfteamu, z nichž pravidelně v grandmasteru býval Breach. Kolem top 40 se nacházel především Gandi, avšak nikdo z admin týmu o tom nevěděl, takže jej bez nasazení umístili v pavoukovi hned k PredYmu, jehož TvZ matchup byl tehdy naprosto destruktivní. V LB v utkání na jedno vítězné pak Gandi nastoupil proti Wonderovi, který hrál random. Gandi si to nejspíš vyložil jako vtip, přizpůsobil tomu svoji hru, a tak velmi vtipně vypadl v turnaji jako jeden z prvních. O SLiDeRa se postaral taktéž PredY a posléze v LB Harpner, naopak Harpnera i Breache překvapivě vyřadil skvěle rozjetý Thebis. Jeho i DeViLovu jízdu jsem ukončil já a v zápase o postup do finále jsem oplatil porážku z předchozího LanCraftu Fortemu, který tak skončil třetí. Druhé místo bylo pro mě nejlepší možný výsledek. Zlato si samozřejmě vychutnal PredY, který za celý turnaj ztratil jen jednu mapu proti Breachovi. Doprovodné turnaje tentokrát kromě obligátních 2v2 zahrnovaly i Starcraft 2 customku StarJewelled. Není žádným překvapením, že zrovna v této šílenosti kraloval legendární Horror a tudíž si odnesl epickou cenu – FnaticMSI lahev na vodu (dobrá, ve skutečnosti ty StarJewelled turnájky byly tři a cen bylo víc). Atmosféra byla velmi pohodová, řekl bych o něco méně kompetitivní než na předchozím LanCraftu. Letní vánek nás vyvolené první večer přivál do hloučku eSuby (viz fotografie níže), kde jsme si užili neuvěřitelné množství legrace při poslouchání Horrorových (a dalších) příběhů. O čem, že se to až do noci kecalo? Nemám nejmenší tušení, jen vím, že to byla děsná legrace… Dobové sestřihy je možno shlédnout zde a zde.

DeViLova vzpomínka na LanCraft:

„Vzpomínám si na první Lancraft, je to pro mě srdcovka, protože to pořádal tehda leader mého klanu INOR Marek „Ender“ Jelínek a myslím že jsem se tam umístil v top 3. a vyhrál basu piv. Lancrafty začali v Rýmařově, což byl takový unikát, protože většinou se na turnaje jezdilo spíš směr čechy. Poté co Lancrafty převzal Jump, stala se z Lancraftu největší a nejlepší LAN party v ČR, párkrát v Rýmařově, Krnově a ve své nejlepší době ve Starém Městě u Uherského Hradiště, na ty já osobně vzpomínám nejraději… Jumpovi se také podařilo na Lancrafty přivádět pravidelně zahraniční hvězdy, a to také přispělo k tomu, že Lancrafty byly velmi prestižní záležitost. Rád vzpomínám na Lancraft tousty, turnaje ve fotbálku, které jsme vždy s Lopatou vyhráli (smích) a taky vždy pořádná kalba (což možná mohl být důvod proč jsem nikdy Lancraft nevyhrál, ale nebudu se vymlouvat). Co se úspěchů týče, tak nikdy nezapomenu na velmi napínavé finále klanové SC2 ligy na Lacraftu, kdy jsme vyhráli a bylo to velmi emotivní a také kvalifikační turnaj na Starcraft European Encounter (Mistrovství Evropy v SC2) do Kolína n. Rýnem, který byl pro mě úžasný.“

sešlost na LanCraft Summer 2011
sešlost na LanCraft Summer 2011
Zdroj: www.lancraft.cz

Vzhledem k tomu, že z LanCraft Summeru 2011 byl po přeplněném Springu odebrán Counter-Strike, čekala adminy na podzim ještě práce na Lancraftu Autumn 2011. K tomu bylo nově přidruženo i League of Legends. Po třech LanCraftech v roce 2011 se pořadatelé rozhodli dorovnat rekord z roku 2009 a uspořádat během jednoho roku LanCrafty hned čtyři. StarCraft 2 přišel na řadu jako první, a to společně s Dotou 2, Trackmanií a po roční odmlce také naposled s Warcraftem 3. LanCraft Spring 2012 přilákal přes 150 hráčů, včetně několika slovenských bratrů a nadmíru spokojené partičky maďarů. Webové stránky s předstihem informovaly, že nyní je opět možno se účastnit některého turnaje i bez vlastního počítače, pokud se daný hráč předem domluví s jiným BYOC hráčem na sdílení počítače. Na webu se také objevil rozcestník pro možné ubytování v blízkosti LanCraftu pro ty, kteří by pohrdli nocováním mezi stovkou chrochtajících, někdy opilých, někdy lehce nadržených (a někdy mixem obojího) pařanů. Nálada byla výborná a když byl každému při vstupu do ruky vražen energeťák a herní magazín, byla ještě lepší. Aby luxusu nebylo málo, LanCraft nyní nabízel možnost objednávky obědů za minimální ceny. V kuloárech se také šuškalo, že za extra příplatek jste mohli být nakrmeni u svého počítače přímo samotným Jumpem... Nový partner PokerGaming měl na LanCraftu zřízený stánek a zadotoval několika tisíci ceny pro top3 ve Starcraftu 2. Oblíbenou klasikou byla také sobotní noční laser game a stolní fotbálek.

PredYho vzpomínka na LanCraft:

„Lancrafty byly vždy velká událost, hlavně díky účasti zahraničních hráčů, kdy jsme měli možnost poměřit síly s evropskou elitou. Při vzpomínání na Lancraft kupodivu nevyberu ten, který se mi podařilo vyhrát, ale nejvíc se mi do paměti vryl Lancraft ve Starém městě v roce 2012. Bylo to sice už v době, kdy jsem už moc aktivně nehrál, ale pamatuji se, že se mi podařilo získat 3. místo a při cestě jsem ve Winners bracketu porazil třeba Ladabaze, na kterého jsem si v té době už nevěřil. Možná to bylo tím, že už jsem necítil takový tlak na vítězství, protože jsem v té době už nebyl považován za favorita. 

Dále byl tento Lancraft jedinečný tím, že se na něm hrálo finále výjimečné české clanové ligy PokerStrategy ProLeague, kde jsme jako eSuba vyhráli, i když tedy ne zrovna mojí zásluhou :). Bylo ale opravdu napínavé finále a hry sledovat a fandit svým spoluhráčům, navíc na LAN turnaji, což celý finále o to víc okořenilo. Řekl bych, že se jednalo o jeden z nejlepších turnajů na naší scéně vůbec. No a aby toho nebylo málo, tak jsem se zúčastnil skvělého turnaje v Broodwaru, kde jsem sice ve finále prohrál s Breachem z Maďarska, ale hry byly spíše „pro diváky“ v doprovodu úplně geniálního komentáře s komentátory v lehce podnapilém stavu, na který se podívejte zde.

Diváci na LanCraftu Summer 2012
Diváci na LanCraftu Summer 2012
Zdroj: www.lancraft.cz

StarCraft 2 turnaj se tentokrát konal bez jasných favoritů, neboť nepřijel nikdo z Polska a terranský zabiják PredY v roce 2012 už zdaleka nepatřil mezi aktivní hráče. Rikytan si také svůj vrchol odžil již o rok dříve, ve skupině prohrál s nejlepším maďarem Breachem, ve winners bracket s PredYm a v losers bracket s Harpnerem. Harpner byl určitě jeden z favoritů, neboť přímo na LanCraftu se den před hlavním turnajem hrálo LAN finále BenQ 1v1 ligy, v němž si Harpner hladkou výhrou 3:0 jak nad Ladabazem, tak nade mnou došel pro 1. místo. Jak už to tak bývá, v hlavním turnaji se mu ale do cesty rázně postavil DeViL. Nicméně nejlepší epizodu Hru o trůny napsal Ladabaz, který všem naprosto vypálil rybník, když jakožto hráč, který doposud neměl na kontě žádné velké turnajové umístění dokázal celý LanCraft vyhrát. A zde nedokážu nebýt osobní a přiznám, že právě na Lancraftu Spring 2012 mi Ladabaz na svojí cestě vzhůru uštědřil nejvíce zdrcující porážku mého života. Pouhých 24 hodin před tím jsem v BenQ 1v1 lize Ladabaze porazil 3:0, ale v hlavním turnaji jsem zvolil nevhodné strategie a podlehl 1:2. Popravdě v momentě, kdy na druhé straně pavouka DeViL vyřadil Harpnera jsem se už růžovými brýlemi viděl ve finále. Pamatuju si, jak mi svitlo, že tenhle LanCraft může být můj, ale moje sny a naděje byly jedním blink all-inem rozmetány na prach.... I tohle k soutěžení patří - výhra jednoho nevyhnutelně znamená prohru druhého. Je snadné to pochopit, ale těžké přijmout. Ladabaz si tu výhru zasloužil, protože se skvěle otřepal a poučil z předchozích proher. Tohle byl jeho příběh. Klasické videoreporty z celého LanCraftu si můžete prohlédnout zde a zde.

Kulturák ve Starém městě nestihl ani vychladnout a za pouhý měsíc do něj vlítli hráči Counter-Strike, League of Legends a také Battlefield 3 a FIFA 12 na druhý LanCraft Spring 2012. StarCrafťáci si ale museli počkat na horké léto s LanCraft Summer 2012. Kromě zdvojnásobení rychlosti internetu na 60 mbit byli hráči lákání také na plážový volejbal přímo v místním areálu a nedaleké koupaliště. Bohužel obě aktivity vyžadují svlečení trička, a tak není divu, že jej 99% osazenstva z pochopitelných důvodů nemohlo využít. Pořadatelé se také konečně rozhodli adresovat nechvalně známý celospolečenský problém, kterým je strmě vzrůstající závislost místní mládeže na LanCraft toustech. Zatímco v boji s drogami se bezvýhradně doporučuje přestat, LanCraft pro boj se závislostí na svých toustech volí metodu předávkování. Nově tedy byly každou sudou hodinu odpoledne pořádány závody v pojídání právě těchto tajemných a tajemně lahodných LanCraft toustů. Vítězům byly přislíbené drobné dárečky a nechuť k toustům při nejmenším do příštího LanCraftu. Pravidla soutěže zněly fér, zvracení sice automaticky neznamenalo diskvalifikaci, ale sníst bylo třeba čtyři tousty v jakémkoli stadiu…

Taneční podložky na LanCraftu
Taneční podložky na LanCraftu
Zdroj: www.lancraft.cz

Další novinkou zlepšující komfort účastníků nevlastnících auto byla také možnost nechat si z Prahy nebo z Brna odvést stolní počítač přímo na LanCraft. Spolehlivost doručení a opatrnost při nakládání se zásilkou měla pak místy překonávat i Českou poštu! Perličkou z vedlejších turnajů bylo, že někdo nejspíš Giacomovi zapomněl říct, že už se nehraje WarCraft 3, a tak si tato žijící legenda po letech přijela na LanCraft aspoň pro druhé místo ve stolním fotbálku.

Murdocova vzpomínka na LanCraft:

„Těžko vybrat konkrétní vzpomínku, Lancraft byl pro mě osobně speciální. V době kdy jsme s tučňakem komentovali se člověk cítil trochu bokem. Nebyl sem součástí žádného klanu, nepatřil mezi hráče co se znali z Brood war, většinu hráčů jsem znal jen podle nicku a par buildů. Ale lancraft toto vše dokázal smazat, jen člověk přijel a hned se cítil součástí výborné komunity. Navíc pro mě to byla obrovská motivace a zadostiučinění protože jsem se potkal s lidmi kteří se na nás dívali a to člověka dokázalo nakopnout k vytváření dalšího obsahu. Lancrafty byly něco neskutečného.“

Bývalý mistr ČR 2009 ve Warcraftu 3, nejlepší Starcraft 2 hráč za rok 2012, hrdý otec dvou dětí a tvůrce Youtube Heroes 3 videí.