Přejít k hlavnímu obsahu

Návrat obávané taktiky do League of Legends. Riot odpoví nerfem jungle v následujícím patchi

28. 11. 2022 | 18:39 League of Legends Update hry
Double jungle a funneling znovu rozzuřily hráče League of Legends. S předsezónou totiž přišla řada změn, která znovu oživila „kontroverzní“ strategii. Riot Games však přislíbili nerf a poznamenali, že toto jim při testování uniklo. Čeho hráči zneužívají?
Smite na midu je zpět
Smite na midu je zpět
Zdroj: Riot Games

Jungle na Summoner's Riftu se v předsezóně opět dočkala výrazného přepracování, byli představeni noví mazlíčci a role se značně zjednodušila pro zelenáče. Nicméně když byli hráči vypuštěni novinky otestovat, našli si způsoby, jak nové systémy zneužít. Strategie, která byla poprvé objevena v Číně a Koreji, hlásí svůj návrat. Styl hry, kdy si midlaneři a jungleři přerušovaně vyměňují role v průběhu hry, aby maximalizovali stacky z nových předmětů, je zpět, funneling opět trýzní komunitu.

Jak to funguje?

Protože stacky se stále započítávají i po prodeji jungle itemu, hráči berou hyper-carry šampiony jako Mastera Yi nebo Twitche na mid, aby v podstatě získali zlato zdarma a rychleji se dosáhli late game fáze. Základem je smite, a jakmile si vyděláte peníze na jungle item, koupíte ho a hned prodáte. Stacky stále dostáváte i i když item nemáte v inventáři. Teď už jen stačí farmit všechno s čím se dostanete do kontaktu, včetně jungle monster, za které dostáváte peníze navíc. Následuje 1v9 hra se zničeným nexusem soupeřů.

Bylo to něco, co Riot při svém raném testování přehlédl, ale problém neignorují. Změny budou vydány jako součást prosincového patche 12.23. Je to snadno opravitelný problém, se kterým si již jednou poradili.

„Víme o tom a máme v plánu zmírňující taktiku,“ řekl hráčům vývojář Ray „Ray Yonggi“ Williams. „Většinu času předsezónního vývoje trávíme laděním hry na 99,9 %, a když se objeví případ zneužití vtom zbytku (jako funneling), zajistíme, že máme plány, jak to opravit, pokud se tak stane. Namísto toho, abychom trávili čas neefektivním předvídáním, testováním a zmírňováním těchto strategií před spuštěním, místo toho pozorujeme předsezónní období a provádíme úpravy s 5% náklady,“ doplnil.

Williams připustil, že se cookie (stacky na jungle itemu) neustále vyvíjejí, což znamená, že je nemohly před spuštěním plně otestovat. „Prošly mnoha změnami kódu, které zavedly funkce docela pozdě v testování, o kterých jsme nevěděli. Intuitivně bych stejně jako vy očekával 0 cookies bez Smitu, takže jsem to nikdy osobně netestoval ani se na to někoho neptal, ale kdykoli to mohlo být neúmyslně přidáno, nikdo to nezkontroloval. Tak se tyto chyby, a vykořisťování herního vzorce, projevily naživo,“  sdělil.

Oprava je to snadná a Riot plánuje v nadcházejících dnech funneling opět vymýtit. Sezóna 13 bude tedy tak, jak si jí vývojáři představují, bez nechtěných taktik.

Zdroj: Riot Games
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.