Přejít k hlavnímu obsahu

Všechno se rozpadá na kousky. Panda Global popřelo obvinění, bojkot nabírá na obrátkách

9. 12. 2022 | 15:36 Kauza
Komunita se mohla dočkat dvou velkých turnajů, ale pravděpodobně nebude žádný. Následky zrušení největší akce roku jsou daleko drastičtější, než si Nintendo myslelo. Pro Pandu a jeho CEO je to možná vítězství, ale rozhodně je Pyrrhovo, protože lavina kritiky směřující tímto směrem ničí vše, o co usiloval.
 Panda Global popřelo obvinění
Panda Global popřelo obvinění
Zdroj: Panda Global/Nintendo

Nedávno byla komunita SSB ponechána v šoku po oznámení, které znamenalo konec nelicencovaným akcím ze strany Nintenda. Rozjela se nicméně kaskáda událostí, která ukazuje, jak moc špatným směrem se nyní tato situace ubírá. Nintendo, stejně jako Panda Global, bylo nuceno vydat prohlášení, kterým by se nějak bránilo po předcházejících událostech. Hráči i fanoušci totiž stáli na straně VGBC, pořadatelů zrušeného turnaje Smash World Tour Championship.

„Byli jsme stejně překvapeni jako veřejnost, když jsme viděli oznámení o zrušení Smash World Tour Championship a doprovodné prohlášení, které útočilo na tvrdou práci a etiku těch, kteří stáli za Panda Cupem,“ píše se v něm. „Tým nebyl informován o žádném záměru zrušit Smash World Tour Championship 2022, ani se tým nikdy nezapojil do rozhovorů, které by hledaly tyto cíle. Jak Nintendo of America uvádí ve svém vlastním prohlášení, organizátoři Smash World Tour nemuseli zrušit své mistrovství v roce 2022 a jakýkoli náznak, že tým Panda Cup měl v tomto ohledu nějaký vliv, je nepravdivý.“

Podle všeho tedy i zaměstnanci netušili o počínání jejich šéfa, který již dávno věděl, kdo licenci obdrží a kdo ne a náležitě s ní nakládal ve prospěch Panda Cupu. Společnost popsala situaci jako „zklamání“ a uvedla, že jejich generální ředitel, Dr. Alan, je „hlasitým zastáncem“ komunity Smash. Toto tvrzení nelze vyvrátit a je s největší pravděpodobností pravdivé, ale jako zastánce komunity svým chováním v očích hráčů selhal.

Vydaná prohlášení byla navíc publikována v nočních hodinách, aby unikla větší pozornosti veřejnosti. Jenže katastrofě již zabránit nelze, protože se vše již dalo do pohybu. Hráči, kteří se měli Panda Cupu účastnit, se mu rozhodli vyhnout, stejně jako najatí moderátoři. Dokonce někteří samotní hráči organizace Panda se od ní rozhodli distancovat a situace je tak vážná, že i zaměstnanci Panda Global podávají výpověď.

Může se tedy dost dobře stát, že očekáváný licencovaný Panda Cup nebude tím, co si Nintendo a všichni kolem představovali. Do tohoto odvětí neproudí ani tolik financí, jako v jiných esportech, proto pořadatelé akce a další, kteří se rozhodli rozejít se s Pandou, tratí na životně nutných příjmech. Ludwig, naštvaný stejně jako zbytek komunity, se rozhodl uspořádat vlastní akci, jejíž výdělek půjde právě těm, kteří zrušením Smash World Tour Championshipu přišli o všechno co měli.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.