Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch utrpěl v listopadu největší pokles sledovanosti za poslední roky. Proč?

8. 12. 2022 | 18:39 Twitch
Sledovanost Twitche je na nejnižší úrovni od září 2020. Platforma zaznamenala v listopadu 2022 méně než 1,7 miliardy zhlédnutých hodin, což je 10% pokles mezi oproti říjnu. Jedná se o největší propad od června 2021, proč tomu tak ale je? Má se platforma začít bát?
Twitch v listopadu strádá
Twitch v listopadu strádá
Zdroj: Twitch

Twitch zaznamenal v roce 2020 rychlý růst, s lidmi zamčenými ve svých domovech čísla rostla. V poslední době nicméně čísla stagnují a listopad je dokonce v rekordním propadu. V listopadu bylo zhlédnuto přesně 1 694 262 814 hodin obsahu, a ač se toto číslo může zdát někomu obrovské, je to o skoro 200 milionů hodin méně než v říjnu. Nižší čísla byla zaznamenána pouze v době před prvním lockdownem.

Pokud by to ale mělo znamenat začátek konce, bude to pravděpodobně omyl. Existuje totiž řada racionálních odůvodnění, která dosvědčují mylné představy spousty lidí. Jednak to není poprvé, co sledovanost Twitche na konci roku takto kolísala. Listopad 2021 čelil podobnému osudu, propad byl dokonce o 0,3 % větší. Nastává tedy otázka, proč v listopadu čelí platforma takovým problémům?

Pokud se na věc mrkneme ze soutěžního hlediska, závěr roku je v duchu klidu. Esportové sezóny končí, hráči si užívají volna a světových turnajů se koná poskrovnu. Navíc je řada svátků, zejména v USA Den díkůvzdán, kdy se lidé raději věnují rodině než online vysílání. Existují ale důvody, které se vážou speciálně k této době.

Jedním z nich je vypořádání se s gamblingem a hazardem. Přestože většina komunity toto rozhodnutí chválí, mnoho tvůrců obsahu tak přišlo o své příjmy. Mezi nimi byl například populární Trainwreck, který reagoval vytvořením nové streamovací platformy, na níž je tento byznys opět v souladu s pravidly.

Posledním důvodem je přechod některých partnerských streamerů ke konkurenci. Udělali tak hlavně kvůli chování jejich „zaměstnavatele“. I když tyto osobnosti sebou odnesly davy diváků, Twitch stále s obrovským náskokem vede nad svými rivaly. Je tedy spíše otázka času, kdy se platforma vzpamatuje. Na základě loňského růstu je zřejmé, že tak rapidní růst očekávat nelze, ale další ztráta se již neočekává.

Štítky: Twitch
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.