Přejít k hlavnímu obsahu

Proč vychází tolik ženských postav? Odpověď má Riot založenou na výzkumu

13. 12. 2022 | 11:14 League of Legends Gaming
Přidávání nových postav je základním cyklem světa League of Legends. Zajímavý je ale trend, který je hlavně v posledních letech dosti očividný. Riot Games totiž častěji přichází s novými šampionkami a méně šampiony. Proč tomu tak ale je? Výzkum ukazuje jasná fakta.
Valiant Sword Riven
Valiant Sword Riven
Zdroj: Riot Games

V posledních čtyřech letech obohatilo Summoner's Rift 23 nových postav. 15 z nich bylo ženských a pouze 8 mužských. Naposledy to Riotu dokonce trvalo více než rok, než se komunita dočkala mužského šampiona. Jeden ze zaměstnanců Riot Games odkázal hráče na výzkum, který cílí na preference hráčů a hráček.

Neopouštíme polovinu naší hráčské základny tím, že vytváříme více ženských šampionů. Naše data ukazují, že hráčky hrají primárně ženské šampionky, ve skutečnosti v podstatě 97 % hráček hraje pouze šampionky. Mužští hráči jsou rovnoměrně rozděleni, takže hrají 50/50 mužské a ženské šampiony. Kdykoli uděláme mužského šampiona, opustíme většinu našich hráček, protože většina našich hráček nebude hrát tyto šampiony vůbec.
Reav3
Nejpopulárnější šampioni roku 2017 podle genderu
Nejpopulárnější šampioni roku 2017 podle genderu
Zdroj: Riot Games

Zřetelné je to také na nových skinech. Spousta postav strádá kosmetické úpravy, zatímco jiné, převážně ženské, mají pozornost výrazně větší. League of Legends ale není jedinou hrou, která něčemu takovému čelí. Stejně si stojí i další tituly, přičemž nedávno se téma objevilo s CS:GO komunitě. „Kdyby Valve přidalo výchozí ženský skin, bylo by to dobré? Nevidím v tom žádné nevýhody. Vidím všechny příspěvky o tom, že ženy nenávidí postoj CS:GO k nim samotným, takže by to možná pomohlo,“ sdílí své myšlenky jeden z uživatelů.

Gender je horké téma, které se řeší v několika společenských sférách. Pohled je u lidí tak rozdílný, že často svět rozděluje, nicméně hry by alespoň mohly být „realitou“ pro ty, které je budou naopak sjednocovat.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.