Přejít k hlavnímu obsahu

Podvodník připravil sběratele o nůž. Mladík přišel o kousek v hodnotě až 300 000 korun

14. 12. 2022 | 16:52 Counter-Strike 2 Zajímavost
Podvodníci jsou součástí Counter-Striku již od Arms Deal Updatu, který hru obohatil o skiny. Pro jejich ochranu je nezbytné vysoké míry zabezpečení, ale také obezřetnosti, a právě tato vlastnost chyběla majiteli drahého nože. Svůj Steam účet měl zabezpečen správně, avšak podlehl tzv. API scamu, kvůli čemuž přišel až o 300 000 korun.
Butterfly Knife | Gamma Doppler (Emerald)
Butterfly Knife | Gamma Doppler (Emerald)
Zdroj: Valve

Counter-Strike: Global Offensive je plný kosmetických předmětů, jejichž cena se pohybuje od pár desítek korun až po několik milionů. Stejně jako v reálném světě, s tak velkými částkami přichází podvodníci, kteří se snaží sběratele o tyto drahé skiny připravit. V takových případech je potřeba perfektního zabezpečení společně s velkou porcí ostražitosti. A právě nízká pozornost zřejmě stála mladíka velmi vzácný nůž.

Podvodníci umí být totiž velmi vynalézaví a za téměř deset let, co s námi skiny jsou, přišli na řadu způsobů, jak se k těmto klenotům dostat. Jeden z nejrozšířenější způsobů je tzv. API scam, který funguje na principu odkazu na stránku, kde je potřeba se přihlásit skrze Steam účet. Pokud tak uživatel učiní, je jeho účet rázem v rukou zloděje, jehož následná práce je jednoduchá a závisí na míře vašeho zabezpečení.

V dnešní době existují různé autorizační a autentizační nástroje, které vás před loupeží ochrání. Pokud však tyto nástroje nepoužíváte, tak jste na holičkách. To ovšem není případ tohoto sběratele, jelikož ten měl svůj Steam účet zabezpečen správně a zloděj si i s přístupem nebyl schopen nůž přeposlat. Uchýlil se proto k možná ještě tragičtějšímu osudu v podobě prodeje daného skinu přes komunitní trh. Místo plné ceny, kterou Steam Market u takových předmětů nereflektuje, však prodal nůž za směšných 0,03 dolarů.

Skin, o kterém je celou dobu řeč, se nazývá Butterfly Knife | Gamma Doppler. To by samo o sobě nebylo nic světoborného, jenže tenhle konkrétní model byl v provedení, jemuž se lidově říká „Emerald“. Cenové rozpětí takového skinu je relativně velké a závisí na mnoha faktorech, jako je například míra opotřebení. Ta zůstala ovšem neznámá, a tak je přesná hodnota momentálně nevyčíslitelná. Jisté však je, že ceny podobných nožů se pohybují od 35 000 až po 300 000 korun. Jeho bývalý majitel tudíž přišel o pořádný balík peněz.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.