Přejít k hlavnímu obsahu

Snadnější cesta na Major? Valve odhalilo nový formát kvalifikací

15. 12. 2022 | 15:47 Counter-Strike 2 Turnaj
Valve před kvalifikacemi na BLAST.tv Paris Major přináší výraznou novinku. Tou jsou uzavřené kvalifikace na RMR, které některým týmům mohou usnadnit cestu na nejdůležitější turnaj v CS:GO. Menších změn se dočkal i formát samotných RMR turnajů.
SINNERS na PGL Antwerp RMR
SINNERS na PGL Antwerp RMR
Zdroj: PGL Esports

Hlavní novinkou na cestě na Major je zavedení uzavřených kvalifikací na RMR turnaje a s nimi souvisejících regionálních žebříčků. Jediným způsobem, jak se dosud dalo na RMR probojovat, byly nelítostné otevřené kvalifikace. Nově si některé týmy odnesou přímou pozvánku do uzavřené kvalifikace a sítu se vyhnou.

O těchto pozvánkách rozhodne právě nový žebříček daného regionu, do kterého budou týmy sbírat body jak v turnajích od Valve, tak v jiných od třetích stran. Nový formát by tak mohl usnadnit cestu jak zavedeným celkům, tak i zástupcům z nižších pater světového žebříčku, které nově nebudou muset v otevřených kvalifikacích bojovat s giganty jako G2 Esports nebo OG. Bližší informace o žebříčku Valve zveřejní později.

Samotná uzavřená kvalifikace bude kopírovat formát RMR turnajů. Na všechny čekají boje ve swissu, v Evropě se ve dvou skupinách představí 32 týmů a na samotné RMR postoupí 18 nejlepších, které doplní celky z TOP 16 fáze IEM Rio. Polovina účastníků vzejde z regionálního žebříčku, druhá polovina z Open kvalifikací.

V poslední řadě se menší změny dotkly i samotných RMR turnajů, přesněji řečeno počtu účastníků. Evropské týmy budou bojovat rovnou o 17 míst v Paříži a podle starých pravidel to vypadalo, že se dočkáme tří samostatných RMR skupin. Nakonec ale vše zůstane při starém a 32 týmů se utká ve dvou skupinách. Novinkou však bude play-in, ve kterém se o poslední volné místo utká šestice týmů se skóre 2-3.

Ke změně došlo i na druhé straně spektra. Valve zareagovalo na kritiku asijského RMR, kde o dvě postupová místa bojovaly pouze čtyři celky. Nově se kvalifikačního turnaje o Major zúčastní osm týmů z Asie a Oceánie.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.