Přejít k hlavnímu obsahu

Sláva FaZe i překvapení Outsiders. Jak vypadal rok 2022 v CS:GO?

22. 12. 2022 | 17:10 Counter-Strike 2 Zajímavost
Rok 2022 se do esportových memoárů Counter-Striku zapíše jako jeden z nejvyrovnanějších v historii. Deset tier 1 turnajů si mezi sebe rozdělila hned sedmička týmů, jen jediný z nich dokázal ovládnout více než jednu soutěž. Byli jsme svědky překvapení, velkých premiér i propadáků. Jaké příběhy napsalo posledních dvanáct měsíců?
FaZe po vítězství na Stockholmu
FaZe po vítězství na Stockholmu
Zdroj: PGL

Kralující FaZe - silný start a výbuch v Brazílii

3. ledna 2022 odstartovala nová éra v historii organizace. Do FaZe oficiálně přišla estonská hvězda Robin „ropz“ Kool. Jeden z nejsilnějších riflerů ve hře se po necelých pěti letech rozloučil s MOUZ. Hlavní cíl v novém dresu byl jasný - pozvednout nad hlavu nejcennější trofej Counter-Striku.

První větší triumf na sebe nenechal dlouho čekat. I s náhradníkem Justinem „jks“ Savagem vystoupali FaZe na polský vrchol IEM Katowice. Po tristním roce 2021 přišla únorová vzpruha, která vystřelila mezinárodní mančaft mezi elitu CS:GO.

V dubnu slavili FaZe triumf na ESL Pro League 15, to nejlepší ale přišlo až o měsíc později. Belgické Antverpy byly svědkem největšího úspěchu v historii slavného týmu. 22. května 2022 ovládl PGL Major. Finn „karrigan“ Andersen se konečně dočkal. V roli lídra dovedl své svěřence až k vysněné trofeji. Více než šestileté spojení Håvarda „rain“ Nygaarda s FaZe bylo odměněno.

Po menších zaškobrtnutích v Dallasu a Lisabonu přišel ještě jeden úspěch. Diváci na IEM Cologne byli svědky jednoho z nejlepších a největších finálových utkání v historii Counter-Striku, když FaZe po pěti mapách porazili Natus Vincere.

Letní pauza týmu neprospěla. Na EPL skončil ve čtvrtfinále, totální propadák pak nastal v Riu. Brazilský Major skončil pro FaZe hned po třech sériích. Se skóre 0:3 vypadli úřadující šampioni na děleném patnáctém místě. Šok, který nikdo nečekal.

Poslední měsíc nastalo zlepšení. Z BLAST Fall Finals brali antverpští mistři stříbro, cestu World Finals pak utnula semifinálová prohra s G2, budoucími vítězi.

Rok 2022 mohou FaZe hodnotit pozitivně. Příští sezóna bude výzvou. Udrží se tým mezi nejužší elitou?

FaZe po epickém finále IEM Cologne
FaZe po epickém finále IEM Cologne
: Adela Sznajder/ESL

Pohádka v Riu

Uplynulý rok přinesl mimo jiné i historicky první CS:GO Major v Brazílii. Jedna z největších fanouškovských základen světa se dočkala vytouženého vrcholu na domácí půdě. Čekala se bouřlivá atmosféra a nejlepší turnaj v historii. Ani jedno se tak docela nepovedlo, jedno pozitivní překvapení však do Brazílie dorazilo v podobě Outsiders.

Tým složený především z ruských hráčů přiletěl do Ria v pozici osmého týmu světového žebříčku. Outsiders patřili mezi širší špičku, málokdo je však před začátkem turnaje tipoval byť jen na postup mezi top 8.

Jakékoli pochybnosti o formě a výkonnosti ale byly rychle zahnány. V Challengers Stage padli Outsiders jen s dobře hrajícími MOUZ, v Legends je opět v prvním kole přemohli Heroic. Se skóre 3:1 ale rusko-kazašský tým pohodlně postoupil do play-off.

Úvodní kolo poslalo proti pětici pod vedením Dzhami „Jame“ Aliho Fnatic. Stále relativně nová sestava předčila svůj cíl již samotnou účastí ve čtvrtfinále, cokoli navíc byl bonus. Na serveru bylo jasně poznat, že FNC na Outsiders po všech stránkách nestačí a favorit tak mohl vyhlížet semifinále.

V něm se utkal s již zmiňovanými MOUZ. Ani David „frozen“ Čerňanský a spol. ale nakonec svého soka nepřemohli a po prohře 1:2 se s turnajem rozloučili. Mezi Outsiders a trofejí stála poslední překážka - Heroic.

Jen těžko se dal tipnout jasný favorit. Oba celky předváděly během celé soutěže kvalitní CS:GO, měl to být vyrovnaný boj. Jenže nic takového se nekonalo. Outsiders Dány přejeli a postarali se o jedno z největších překvapení historie.

Outsiders po vítězství na IEM Rio Majoru
Outsiders po vítězství na IEM Rio Majoru
: Michal Konkol/ESL

Sedm šampionů

Kromě třech úvodních turnajů byla letošní sezóna ohromně proměnlivá. Tipéři si mnohokrát vylámali zuby na překvapivých výsledcích a triumfálních jízdách outsiderů.

Vše začalo triumfem FaZe na IEM Katowice s australským náhradníkem. Následovalo několik měsíců dominance, po kterých se v Dallasu ke kormidlu alespoň na jeden turnaj dostali Cloud9. Na BLAST Premier Spring Finals získali svůj jediný titul roku 2022 Cloud9. Po další intervenci FaZe v Kolíne nad Rýnem přišla čtveřice akcí, každá s jiným vítězem. 

ESL Pro League 16 padla do rukou Vitality. Evropská sestava, která dlouhodobě zaostává za očekáváním, se následně chvíli ohřála na pozici světové jedničky. Rychlý pád ale poslal Vitality na hranici první a druhé desítky.

O překvapení Outsiders v Brazílii už řeč byla. Ze všech výsledků je právě tento tím nejméně očekávaným.

Rok 2022 uzavřela dvojice turnajů pod hlavičkou BLASTu. Domácí Fall Finals ovládli Heroic a konečně se dočkali vytouženého úspěchu na LANu. World Finals pak přistihlo ve veliké formě G2, kteří ukončili tříletý půst bez trofeje.

Celkem se za posledních dvanáct měsíců odehrálo deset tier 1 turnajů. Nejúspěšnější byli FaZe se čtyřmi triumfy. Po jednom úspěchu si pak připsala šestice celků - Cloud9, NAVI, Vitality, Outsiders, Heroic a G2.

Vítězové všech tier 1 turnajů v roce 2022:

  • IEM Katowice - FaZe
  • ESL Pro League 15 - FaZe
  • PGL Major Antwerp - FaZe
  • IEM Dallas - Cloud9
  • BLAST Premier Spring Finals - NAVI
  • IEM Cologne - FaZe
  • ESL Pro League 16 - Vitality
  • IEM Rio Major - Outsiders
  • BLAST Premier Fall Finals - Heroic
  • BLAST Premier World Finals - G2
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).