Přejít k hlavnímu obsahu

„Liga Mistrů“ v CS:GO opět mění formát. ESL Pro League se rozšiřuje

22. 12. 2022 | 12:50 Counter-Strike 2 Turnaj
Nejprestižnější liga ve světě CS:GO po roce opět mění formát. Už od 17. sezóny se rozšíří na 32 týmů, zároveň se ruší kvalifikační část nazvaná Conference, kterou nahradí regionální kvalifikace. Liga se tak více otevře menším týmům.
Vitality ESL Pro League S16
Vitality ESL Pro League S16
Zdroj: ESL Gaming | Helena Kristiansson

ESL Pro League patří dlouhé roky mezi nejprestižnější klání ve světě CS:GO. Posledních několik sezón ale její sláva upadá především z důvodu čím dál větší uzavřenosti. To se pokusí změnit nový formát, který vstoupí v platnost už při únorovém turnaji.

Hlavní novinkou je rozšíření počtu týmů na 32 z dosavadních 24. Právě počet týmů byl dosud jedním z největších problémů v EPL. Hned 15 míst totiž zabírají partnerské týmy, pro ostatní celky tak zbývalo jen 9 slotů. Od roku 2023 se tak liga opět více otevře i pro menší týmy.

Změní se také podoba samotného turnaje. Týmy budou rozděleny do čtyř skupin po osmi, ty se odehrají nezvyklým formátem trojité eliminace. Čtyři celky z každé skupiny postoupí do play-off, kde se utkají o prestižní titul.

Zároveň se od 18. sezóny ruší EPL Conference, kde vítězové turnajů a lig ESL Challenger a národních šampionátů bojovali o šest míst v hlavním turnaji. Namísto toho se vrátí regionální kvalifikace, k těm však ESL zatím nezveřejnilo bližší detaily. Šampioni turnajů ESL Challenger (dříve DreamHack Open) nově získají místo přímo v EPL, i nadále budou dostávat pozvánku tři nejlepší týmy podle ESL žebříčku.

Příští sezona ESL Pro League se zbrusu novým formátem odstartuje už 22. února. Ze světové špičky nebude chybět nikdo, čeští a slovenští fanoušci se mohou těšit na účast frozena s MOUZ a NEOFRAGa s OG.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.