Přejít k hlavnímu obsahu

Stovky milionů korun. Kdo letos vyhrál nejvíce peněz? Na čele je hráč ze Slovenska!

S koncem roku nastává čas různých glos a žebříčků. My se tentokrát zaměříme na výčet těch nejúspěšnějších hráčů a týmů letošní sezóny z pohledu vyhraných prize money. U týmových her budeme pracovat s modelem, že si vyhranou částku dělí hráči stejným poměrem.
Oliver „skiter“ Lepko s trofejí Aegis of Champions
Oliver „skiter“ Lepko s trofejí Aegis of Champions
Zdroj: The International

Tundra Esports – Dota 2 – až 40 318 615 Kč

Na čele žebříčku se nachází vítězové světového šampionátu v Dotě 2, jak už v posledních letech bývá zvykem. Součástí sestavy je vedle hráče z Německa, Severní Makedonie, Izraele a USA je i slovenský borec Oliver „skiter“ Lepko. Jeho letošní triumf na The International patří mezi největší slovenské úspěchy historie. Všichni hráči si přišli na skoro totožnou sumu, celkově tedy jde o balík 200 milionů korun.

Anas – Fortnite – 27 529 556 Kč

Většinu předních příček ovládají hráči Doty 2, šesté místo je ale výjimkou. Dvacetiletý dánský Fortnite hráč Anas „Anas“ El-Abd totiž před Vánoci opanoval MrBeast's Extreme Survival Challenge, ze které si odnesl rovný 1 milion dolarů. Reprezentant týmu Guild Esports tak okamžitě vylétl tabulkami vzhůru.

Team Secret – Dota 2 – až 13 734 984 Kč

Sedmé až dvanácté místo, s výjimkou desátého, patří vicemistrům světa v Dotě 2, kteří nestačili na Tundru. Kapitán týmu Clement „Puppey“ Ivanov se tímto úspěchem posunul na 12. příčku v historickém pořadí.

LA Thieves na vítězném pódiu
LA Thieves na vítězném pódiu
Foto: sociální sítě týmu

Faith_bian – Dota 2 – 13 565 909 Kč

Elitní desítku zakončuje Zhangem „Faith_bian“ Ruidou, který o 100 tisíc dolarů utekl svým spoluhráčům. Jak se to stalo? Při společném triumfu na turnaji Riyadh Masters byl právě on vyhlášen nejužitečnějším hráčem. Jeho kolegové se nacházejí na 18. až 21. pozici žebříčku nejúspěšnějších hráčů letošního roku.

Nova Esports – PUBG Mobile – až 12 654 196 Kč

Konečně změna hry, tentokrát míříme na mobily. V Asii ovšem zůstaneme, protože čínsko-tchajwanský tým Nova Esports ovládl mistrovství světa v PUBG Mobile. O 40 tisíc dolarů více než zbytek týmu si odnesl Zeng „Order“ Zehai, který si ve dvou letošních soutěžích extra odměnu za cenu nejužitečnějšího hráče.

Los Angeles Thieves – Call of Duty – 8 814 288 Kč

TOP 25 uzavírají hráči ze Spojených států. Los Angeles Thieves ve složení Drazah, Envoy, Kenny, Octane ovládli šampionát v Call of Duty: Vanguard a nyní spolu pokračují v dalším díle Modern Warfare II.

IEM Katowice 2022 a triumf FaZe Clanu
IEM Katowice 2022 a triumf FaZe Clanu
Foto: ESL Gaming (Michal Konkol)

Koho v žebříčku najdeme dále?

Když pomineme Dotu 2, tak v pořadí dále najdeme Fortnite hráče Aleksu „Queasy“ Cvetkovice, Danilu „Malibuca“ Yakovenka, Harryho „Veno“ Pearsona či mistra hry Naraka: Bladepoint, Xiao „Li“ Qiguie. Na 34. až 38. místě se nachází první zástupci CS:GO, jen škoda, že se FaZe Clanu nepodařilo získat Intel Grand Slam, díky němuž by útočili na nejlepší desítku. 8 125 889 Kč pro každého hráče je však krásným počinem.

Celkově v elitní padesátce za letošní rok najdeme 21 hráčů a jen o jednoho méně z Asie. Devítkou borců je pak zastoupena Severní Amerika. K dalším kontinentům se dostaneme na rozhraní sedmé a osmé desítky, kde se nachází australští Apex Legends hráči a Rocket League tým z Brazílie. Na 90. místě dokonce najdeme zástupce afrického státu, Egypťan Mohamed „Mohamed Light“ Tarek je mistrem světa v Clash Royale.

Z Česka zaznamenal největší letošní úspěch Miroslav „BOOM“ Bičan, který je na celkové 287. pozici. Český Dota 2 hráč s týmem Gaimin Gladiators vybojoval na The International krásné deváté místo a spolu s jinými dílčími umístěními na turnajích posbíral 2 737 878 Kč. V nejlepší trojici ho doplňuje kamarád a soupeř Jonáš „SabeRLight-“ Volek, který stíhá Tomáše „oskar“ Šťastného na čele, a Adam „NEOFRAG“ Zouhar.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.