Přejít k hlavnímu obsahu

Na které hry se můžeme těšit v roce 2023? Očekávané pecky i oživení starých klasik

4. 1. 2023 | 09:00 Gaming
Rok 2022 přinesl několik prvotřídních titulů. Do historie se zapsaly hry jako Elden Ring nebo God of War, které ovládly téměř všechna dostupná ocenění. Rok 2023 nabídne další vymazlené tituly, na které si již hráči po celém světě brousí zuby. Co nás čeká?
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Zdroj: Warner Bros. Interactive Entertainment (s povolením)

Začneme pravděpodobně nejočekávanější pařbou celého roku, která je zároveň na úplném vrcholku seznamu přání na Steamu. Nejedná se o nic jiného než o RPG Hogwarts Legacy, které nás zavede do otevřeného světa založené na populárních knížkách o Harry Potterovi. Hra slibuje neuvěřitelné možnosti a výstižnou story. Navíc datum vydání je naplánované již na 10. února a bude ji možné hru zprovoznit na všech konzolích i PC!

Únor bude pravděpodobně měsícem nejbohatším na nové přírůstky, přestože je nejkratším. Pro milovníky single player vyjde 21. února střílečka Atomic Hearth, která vás zavede za Železnou oponu.

Den na to se majitelé PS VR 2 dočkají Horizon: Call of the Mountain, slibující kompletní příběh ve virtuální realitě.

Nával novinek nekončí a hned následující den, kdy si na své přijdou fandové strategií. Třetí díl ze série Company of Heroes láká na nové dynamické řežby a hned dvě kampaně.

Ten samý den, tedy 23. února, přinese ale ještě očekávanější pecku, a to Sons Of The Forest. Před 5 lety první díl tento survival přitáhl nespočet hráčů a nyní slibuje to samé, v mnohem děsivějším a větším měřítku poháněném na novém enginu a přislíbena je i čeština.

Měsíc stále ještě nekončí, jeho závěr pozve hráče do vesmíru. Kerbal Space Program 2 slibuje roztomilé postavičky, multiplayer a dokonce i podporu módů.

První březnový den v žebříčku druhou nejžádanější a nejslibnější gamesu roku 2023. The Day Before je MMO survival v otevřeném světě odehrávající se ve smrtící, postpandemické Americe zaplavené masami nakažených a přeživších, kteří se navzájem zabíjejí kvůli jídlu, zbraním a autům. Bude k dispozici pouze na PC a pojede na Unreal Engine 5, čímž nalákal spoustu lidí.

Únor bude plný našlapaných her
Únor bude plný našlapaných her
Zdroj: Mundfish/MYTONA/Sony/SEGA/Endnight Games/Intercept Games

Návrat do starých kolejí?

Světoznámé tituly s dlouhou tradicí, těch bude rok 2023 plný. Assassin's Creed: Mirage nás vrátí do devátého století a bude pojmut jako první díly série, tedy utajení, parkour a atentáty nebo vraždy.

Také nás čeká remake ze série Resident Evil, konkrétně čtvrtý díl. Všude bude plno zombíků a mrtvol, klasicky. Pokračování se dočká i Nintendo série The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, na které hráči čekali zatím nejdéle v historii.

Street Fighter 6 je další díl z dílny Yusuke Hashimota a slibuje rázné změny oproti předchozím vydáním. Dlouho se pracovalo i na Diablo IV. První reakce naznačují, že čekání stálo za to. Vývojáři se vrátili ke kořenům plné temné fantasy, démonů a lootění.

Futuristické elementy ve středověkém prostředí, to je Final Fantasy XVI. Pouze pro PS5. Hra vychází až v druhé polovině června.

Staré dobré pecky v novém kabátě
Staré dobré pecky v novém kabátě
Zdroj: Ubisoft/Capcom/Nintendo/Blizzard Entertainment/Square Enix

Hry, které si rozhodně zaslouží pozornost

Tým, který stojí za Final Fantasy XV, se ponořil do nového titulu. Forspoken by podle všeho mělo vyjít už 24. ledna, připravte si ale peněženku, samotná hra totiž stojí bez pár drobných rovné dva tisíce korun. Bitky a řežba, tentokrát z asijského prostředí a příměsí temného fantasy. To nabízí Wo Long: Fallen Dynasty. Vyjde 3. března na všem kromě Nintenda.

STAR WARS Jedi: Survivor slibuje nové triky v rukávu. Nová technologie a parádní design dorazí 17. března, Příběh Cala Kestise pokračuje. Pouze na PC vyjde 28. března Crime Boss: Rockay City. Nic moc o tomto titulu nevíme, ale obsahuje řadu hvězdných jmen včetně Chucka Norrise.

Milovníci rychlých a hlavně pěkných aut užije při vydání Forza Motorsport. Jedná se o novou generaci, grafika by měla být krásnější než kdy jindy, to vše někdy během března. Mezi nejočekávanější hry roku patří také Hollow Knight: Silksong. Metroidvania, bojová arkáda, je pokračováním prvního dílu vytvořeného Teamem Cherry a k dispozici bude na jaře.

Druhého dílu se dočká i populární střílečka od GSC Game World. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde až na konci roku, ale už teď patří mezi nejžádanější zboží na trhu. Rozhodně nelze opomenout ani Starfield. Datum vydání je sice tento rok, ale ještě chybí pár věcí doladit. Stovky planet nabídnou plno možností a Bethesda odvedla v minulosti parádní práci. Tituly jako DOOM, Fallout nebo Elder Scrolls mluví za vše.

Seznam by mohl stále pokračovat, ale výše uvedené pařby jsou pouhým výňatkem toho nejdůležitějšího co je zatím pro rok 2023 na poli her v plánu. Na kterou hru se nejvíce těšíte vy?

Štítky: 2023, hry roku
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.