Přejít k hlavnímu obsahu

Středoškolák ze Zlína předělává kultovní českou hru Vietcong. Nadchnul i původní tvůrce

4. 1. 2023 | 18:30 Gaming
Student zlínské střední školy Jakub Hutěčka si pro maturitní projekt vybral nelehký úkol: přepracovat vlastními silami několik misí z kultovní české střílečky Vietcong. Talentovaný mladík se pak na podzim pochlubil prvními plody své práce – zpracoval legendární výcvikovou misi z úvodu hry. Jak dlouho mu trvalo zrealizovat maturitní projekt, s čím vším se musel potýkat a co na jeho iniciativu říkají autoři původní hry? To zjišťoval štáb herního pořadu CNN Prima Gaming.
Vietcong
Vietcong
Zdroj: 2K Czech

Česká střílečka z drsné vietnamské džungle zaujala tuzemské hráče už před necelými 20 lety. Z Vietcongu, který na přelomu milénia vznikal v brněnských studiích Pterodon a Illusion Softworks, se stala legenda s celosvětovým dosahem. Na odkaz slavného titulu nyní troufale navazuje mladý středoškolský student Jakub Hutěčka.

Nápad vznikl spontánně během výuky. V hodině programování dostal se spolužáky úlohu, aby vytvořil jednoduchou střelnici. Práce šla mladému studentovi od ruky a brzy ji měl hotovou. Proto si usmyslel, že střelnici vylepší o několik zábavných prvků. Po závěrečné střelbě se hráčům zobrazil obrázek vojáka, který aktéry buď pochválil, případně silně zkritizoval.

Podobný zážitek měli i pamětníci v původním Vietcongu, který vyšel v roce 2003. Seržant, jemuž propůjčil hlas herec a dabér Miroslav Středa, sypal na hráče jednu hrubou českou nadávku za druhou a snažil se je připravit na kruté bojiště vietnamské džungle.

Hutěčka poté vyrazil za svým učitelem s nápadem předělat kus Vietcongu. Chtěl se ujistit, že postava vulgárního seržanta a jeho nekorektní poznámky nebudou velkou překážkou pro samotný maturitní projekt. „Pan učitel, co nás má na hry, byl nadšený. Vietcong uznává,“ svěřil se štábu CNN Prima NEWS.

Mladý kreativec ovšem narazil při prezentaci projektu. Části porotců se nelíbilo, že v ukázce byly necenzurované nadávky. „Přišla i paní ředitelka. V ten moment hrály všechny nadávky, to byl totální kulomet. Ona se otočila a odešla někam pryč,“ zavzpomínal Hutěčka. Podotkl, že rozporuplné začátky jsou pryč a ostatní pedagogové jsou nyní nadšení.

Středoškolák musel postavit celou misi zcela od nuly. Na virtuální zelené louce tak začal růst výcvikový tábor. Hutěčkova práce na celém projektu se týkala především programování a psaní funkčního kódu. Grafiku si bral z volně dostupných předpřipravených modelů postav, stromů či zbraní. „Teď mi pomáhá jeden grafik ze školy a předělává domeček na opičí dráze za seržantem,“ přiblížil současný stav.

Maturitní práci má dokončit na jaře příštího roku. Mladý vývojář ale předpokládá, že projekt bude vylepšovat i poté. Bere ho totiž jako ideální možnost, jak si vylepšit vlastní portfolio a ukázat své schopnosti, až bude usilovat o práci v některém z herních studií.

„Za dva nebo tři měsíce člověk nedokáže udělat perfektní misi. Chci si s tím trochu pohrát. Myslím si, že rok a půl potrvá, než to bude v nějaké top fázi, kdy to může jít mezi veřejnost,“ odkryl pro CNN Prima Gaming své plány.

Počin hodný pozornosti, chválí původní autoři Vietcongu

Během práce na vlastním předělávce se Jakub Hutěčka ale obával možného sporu s původními autory. Hra je na světě zhruba dvě dekády, ale situace kolem vlastnických práv není zrovna nejpřehlednější. Z původního Illusion Softworks, které na Vietcongu pracovalo, je nyní studio 2K Czech. Vlastníkem značky je tak americký vydavatelský gigant Take-Two Interactive.

Redakce pořadu CNN Prima Gaming se proto spojila s původními tvůrci, aby zhodnotili studentovu práci. „Osobně bych si představoval, že by měl remake přinést větší kvalitativní zlepšení grafiky a animací oproti originálu. Ale jako práce jednoho člověka je to počin hodný pozornosti,“ napsal Jarek Kolář.

Rovnou nabídl mladému programátorovi jedinečnou příležitost. „Možná by se Jakub mohl přidat k našemu týmu v Ingame Studios a pustit se do skutečného remaku,“ navrhl studentovi. Dále ocenil předělávku první mise s prostořekým seržantem, který utkvěl v paměti nejednoho hráče.

„Remake výcvikového kempu je úžasná sonda do politicky nekorektního dabingu původního Vietcongu. Už jsem zapomněl, že jsme před dvaceti lety díky těmto hláškách lety dali naší hře atmosféru, která se vymykala veškeré české filmové a televizní tvorbě. Myslím, že si to užili i zúčastnění herci,“ zavzpomínal Kolář.

Hutěčka tak má každopádně o motivaci postaráno. Během následujících měsíců napne síly k dokončení maturitního projektu, s kterým dokázal zaujmout už nyní.

Nové díly pořadu CNN Prima Gaming odvysíláme od soboty 4. února 2023. Do té doby můžete zhlédnout archiv starších dílů na webu cnnprima.cz.

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.