Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2022: SHOCK (#9)

6. 1. 2023 | 20:00 Counter-Strike 2 Žebříček
Pokračování žebříčku deseti nejlepších českých a slovenských hráčů v uplynulé sezóně obstará první letošní zástupce SINNERS. Trojnásobný mistr ČR Max „SHOCK“ Kvapil si pohoršil o čtyři pozice a ve vyrovnaném pořadí obsadil 9. místo. Jak hodnotí loňský rok v našem rozhovoru?
Max „SHOCK“ Kvapil
Max „SHOCK“ Kvapil
Zdroj: PLAYzone / Radim Madarász

Každoroční otázka na úvod. Jak bys shrnul sezónu 2022 jedním slovem?

Průměr.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň uplynulý rok jednou celou větou.

Tenhle rok nebyl nějak extra úspěšný, ale ani ne žádný velký skok dolů až na RMR, bych řekl, drželi jsme se na nějaké úrovni až na pár zápasů, ale mohlo to být o dost lepší jak z týmové, tak i z moji strany, takže jsem spíš zklamaný z toho.

Pojďme si to ale rozebrat postupně. Do týmu jste podepsali forsyyho, jaká jste od něj měli očekávání? Věřili jste, že budete ještě lepší než s oskarem?

Netuším, jak to měli ostatní. Forsyy měl rozhodně těžkou úlohu zalepit díru po oskarovi, minimálně co se týče zkušeností. Já osobně jsem v to věřil, přeci jen k nám přišel nový mladý hráč, který se chce zlepšovat, takže jsem měl myšlenku, že to „vygrindíme“ a dostaneme se aspoň na tu úroveň, jakou jsme měli s oskim. Myslím, že se nám to nakonec asi nepovedlo a právě jsme pohořeli na zkušenostech, které nám ve hře chyběly. Přece jenom v lineupu s oskarem si troufnu říct, že jsme hráli nejlepší CSko.

Když si vzpomeneš na RMR kvalifikaci v Rumunsku, jak moc ta prohra s odstupem času stále bolí?

Já se snažím být člověk, který se snaží nežít tolik v minulosti a říkat si, co mohlo být a jak to mohlo být vše jinak. Samozřejmě nad tím někdy přemýšlím, ale hned to nějak dostanu pryč z hlavy. Věřím, že naše šance ještě přijde.

Takto daleko se jiný CZ/SK tým nikdy nedostal, je právě neúspěch z těsných kvalifikací hlavní motivací, co s týmem stále chcete dokázat a co vás pohání?

Rozhodně to je jedna z věcí, která nás motivuje. Je to sen každého hráče, bych řekl, podívat se na Major. Všichni víme, že na to fakt máme.

Max „SHOCK“ Kvapil na Tipsport MČR CS:GO
Max „SHOCK“ Kvapil na Tipsport MČR CS:GO
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Dalším milníkem roku byl odchod NEOFRAGa. Když se na to s odstupem podíváš, jak jste se s ním popasovali? Je jeho odchod hlavní důvod toho, že vás domácí týmy začaly dohánět?

Řekl bych, že jsme se s tím popasovali asi nejlíp, jak jsme mohli. Stojím si za tím, že pick Zera byla nejlepší možnost, jakou jsme mohli udělat. Ono je těžké plně nahradit tak dobrého hráče, jako je Adam, dělal v týmu strašně moc práce. Ale jeho odchodem jsme tak nějak zkusili změnit styl hraní a tím i prosadit i ostatní hráče, Jindra měl například od té doby nejlepší sezónu. Řekl bych, že nás týmy určitě začaly dohánět kvůli změnám, ale je to i tím, že týmy na naší scéně se posunují taktéž dopředu, což je fajn.

Zero patří mezi hráče, jehož zkušenosti jen tak někdo nemá. Jaká je vaše posila pro tebe spoluhráčem?

Minimálně to je velká změna, protože Adam byl úplně jiná povaha. Zero je dost klidný člověk a i takový tišší typ ve hře, který si rád sám na jedné straně mapy „hraje to svoje“. Já myslím, že jsme si s ním všichni sedli skvěle, je to osoba, která ráda řeší problémy hned, když je vidí, a snaží se je řešit se všemi, což je strašně dobrá vlastnost. A hlavně má svůj názor. Na Slováka je v pohodě. (smích)

Z lokální konkurence vás tu trápil nejeden tým. V čem se domácí špička nejvíce posouvá?

Ta lokální scéna a lokální zápasy jsou hlavně vždycky jiné. Každý se tu známe skoro už nazpaměť, tak to podle mě funguje i v jiných zemích, takže se i dost čte enemy. Rozhodně se týmy posunuly takticky, dřív mi přišlo, že se hrálo strašně na aim, a to je třeba ještě rok a půl zpátky. Myslím, že každý z hráčů si pomalu už uvědomuje, že to není jen o aimu. Jsou tu mentální koučové, kteří se snaží pomáhat a celkově posouvají hráče dopředu, přeci jen psychika ve hře dělá dost.

Ty ses dle HLTV.org držel letos toho, že na turnajich svítíš buďto zeleně, nebo červeně, skoro nikdy v průměru. Čím si vysvětluješ, že tvoje statistiky vypadají takto?

Netuším, snažím se na konzistentnost zaměřit už nějaký čas, ale je to těžké. Řekl bych, že to u mě dělá psychika, na kterou se budu snažit focusovat tenhle rok určitě více. Není to tím, že bych byl toxic, spíš jsem i dřív býval člověk, který dusil v sobě nějaké věci a pak mě ta hra nebavila.

Max „SHOCK“ Kvapil a jeho tým SINNERS
Max „SHOCK“ Kvapil a jeho tým SINNERS
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Čeho si na uplynulém roce nejvíce vážíš? Máš nějaké pozitivní momenty, na které budeš vzpomínat?

Pozitivních bylo dost. Já považuju jako dobrou vzpomínku i RMR, které nám nakonec nevyšlo. Rozhodně i výhry jak Sazka eLEAGUE, tak i Tipsport MČR CS:GO. Každá lanka je pro mě pozitivní zkušeností, není to jen o CSku a dobrých výsledcích, ale na lankách i bootcampech je vždy sranda, takže pozitivních věcí je dost.

V SINNERS začneš svoji čtvrtou sezónu. Neměl jsi někdy choutky či nabídky na zahraniční angažmá?

Určitě bych se chtěl do zahraničí někdy podívat. Můj cíl je hrát Tier 1 CSko, takže buď toho dosáhnu se SINNERS, nebo mi nic jiného nezbyde. (smích) Žádná nabídka se ani nijak neukázala, já si ani nemyslím, že bych si ji zasloužil. Vůbec to zatím neřeším, je ještě dost věcí, na kterých musím zapracovat hlavně individuálně.

Jaké si dáváš cíle pro rok 2023? Ať už individuální, nebo týmové. Počítám, že se budou týkat hlavně zahraničí.

Cíle se mi asi moc nezměnily. Určitě chci hitnout major a alespoň nějaké Tier 1 turnaje. Individuálně určitě zlepšit psychickou stránku a víc grindit teorii CSka.

Díky za rozhovor k tvému zařazení do TOP 10 hráčů. Co bys na závěr vzkázal fanouškům a našim čtenářům?

Taky děkuju za rozhovor. Zárověn díky všem, kteří fandí ať už mně nebo SINNERS. Uděláme vše proto, abychom ten Major už hitnuli a nechoknuli jak proti BNE za stavu 12:6. A sledujte mě na Instagramu!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.