Přejít k hlavnímu obsahu

Třináctá sezóna League of Legends začala. Co se změnilo?

11. 1. 2023 | 14:30 League of Legends Update hry
Nová sezóna v League of Legends byla oficiálně zahájena. Hráči mohou znovu nastoupit do hodnocených zápasů a bojovat o co nejlepší umístění v žebříčku. Riot Games spustili třináctou sezónu spolu s patchem, jenž upravuje několik šampionů i itemů. K dispozici bude také šest nových skinů.
Jax v League of Legends
Jax v League of Legends
Zdroj: Riot Games (s povolením)

Nablýskaný Jax

Zřejmě největších změn ze všech šampionů se dočkal Jax. Jedna z tradičních postav League of Legends potřebovala něco navíc, čehož se dočkala v patchi 13.1.

Kromě přepočtů se vývojáři podívali na zoubek i Jaxově ultimátní schopnosti. Ta se pyšní novými animacemi a zvukovými i vizuálními efekty. Hlavní Jaxova ability má zároveň nový bonus.

Jax kolem sebe při spuštění ultimátky mává lucernou a způsobuje magické poškození nepřátelům v okolí. Pokud zasáhne šampiona, získá bonusový armor (+bonusové AD za každého zasaženého šampiona) a 60 % této hodnoty jako magic resist po dobu následujících 8 sekund.

Všechny ikony Jaxových schopností byly aktualizovány. Do hry byla také přidána Jaxova tajná pasivka - rybaření.

Buffy a nerfy

Šest šampionů jde do patche 13.1. díky novému updatu silnějších. Jayce dostal vyšší základní AD a větší poškození na Q a W. Stejné ability se dočkaly vylepšení také u Lissandry, která zároveň dostává za každý level více životů. V módě vylepšeného Q a W pokračují i Shaco a Twisted Fate.

Sion má na začátku hry +50 HP a těší se vyšším přepočtům na Q. Xayah byl zvýšen základní attack speed a attack speed ratio.

Také v kolonce nerfů se nachází šestice postav. Aatrox dává menší damage z pasivky, E jej healuje míň a R nedodává tolik movement speedu. Dr. Mundo na začátku zápasu začíná s méně HP a jeho armor roste pomaleji. E damage byl nerfnut.

Pasivní AD scaling a bonusový Q AD scaling u Fiory má nižší propočty. K'Sante začíná pomalejší, pasivka i Q uštědří menší damage. K potěšení velké části hráčské základny by měly být slabší také Yuumi a Zeri. Oběma bylo ubráno poškození.

Do žádné ze dvou kategorií se podle Riot Games nehodí Rammus ani již zmiňovaný Jax. U prvního jmenovaného byly zmenšeny základní staty i armor u W. Plošné resisty udělované Rammusovým W jsou ale nyní také zesíleny o procenta resistů, které přidává W.

Kompletní patch notes včetně změn u itemů a run jsou k dispozici na oficiálním webu Riot Games.

Systémové změny

Hráči budou nově v hodnocených zápasech získávat „Split Points“. Za výhru budou odměněni deseti body, za prohru šesti body. Split Points následně vyvolávači vymění za odměny.

Skin v první splitu mohou vybojovat všichni hráči, cena se liší podle ranku. V Goldu a výš za skin zaplatí summoneři 80 bodů, v Silveru a níž pak 1600. Jakmile je skin zaplacen, nebude ani při pádu do nižší divize odebrán. Skin bude distribuován po konci splitu.

Promotion série byly zkráceny z BO5 na BO3. Kariérní statistiky byly se začátkem nové sezóny resetovány.

Všichni hráči by měli mít na startu nové sezóny tři refund tokeny. S patchem 13.11 však bude systém refund tokenů z League of Legends kompletně odstraněn.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).