Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2022: forsyy (#3)

12. 1. 2023 | 20:00 Counter-Strike 2 Žebříček
Stupně vítězů letošního žebříčku odstartuje svým nejlepším umístěním v kariéře David „forsyy“ Bílý. Špičkového snipera v SINNERS čekal těžký úkol, nahradit Tomáše „oskar“ Šťastného, ale dokázal na jedničku a byl klíčovým tahounem týmu. Pozornost si získal i v Evropě, proto není divu, že se v naší TOP 10 umístil hned za dvěma špičkovými hráči působícími v zahraničí. I přesto je forsyy aktuálně bez angažmá, na což v tomhle rozhovoru také přišla řeč.
David „forsyy“ Bílý
David „forsyy“ Bílý
Zdroj: PLAYzone / Radim Madarász

Každoroční otázka na úvod. Jak bys shrnul sezónu 2022 jedním slovem?

Progres.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň uplynulý rok jednou celou větou.

Stejně jako předchozí rok jsem udělal největší progres v CSku a životě.

Pojďme ale postupně. Jaká jsi měl očekávání od přestupu do SINNERS, vzhledem k milionkrát zmiňované ceně za přestup, tak i čistě kvůli faktu, že jsi nahradil oskara?

Očekávání jsem měl vysoká, což je vždy chyba (čau Jindro). Popravdě jsem vůbec nepřemýšlel o nějaké částce nebo o tom, že jdu nahradit oskara. Všechen můj focus šel jen na CSkovou část a na to, abych se adaptoval na jejich hru co nejrychleji. 

 Jaká byla potom realita? Zvykal sis dlouho na styl hraní SINNERS? Bylo potom odlišné, když do zahraničí odešel NEOFRAG a bylo potřeba, abys jako nová hlavní hvězda zářil ještě více?

Jak jsem psal, moje očekávání byla vysoká a první dva měsíce jsem byl zklamaný. V EP jsme trénovali o dost více a o dost efektivněji. Hra v SINNERS nebyla tak týmová a nebyli jsme na stejné vlně, jak jsem byl doposud zvyklý. Po nějakém týmovém talku se to změnilo a začali jsme trénovat efektivně a každým dnem jsme se zlepšovali. Když Adam odešel, tak jsem mel ještě větší prostor a hlas v týmu, takže jsem si mohl dělat, co jsem chtěl. A to když mi je umožněno, tak dokážu být dost nebezpečný hráč proti komukoliv. Jindra taky začal dávat pecky, jak měl více prostoru a celkově naše hra byla o dost týmovější. Někdy jsme ale pocítili nedostatek palebné síly, protože tu Adam prostě má.

forsyy a beastik na Tipsport MČR CS:GO
forsyy a beastik na Tipsport MČR CS:GO
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Mimo Sazka eLEAGUE a eCUP jste až do Tipsport MČR CS:GO nevyhráli jediný turnaj. Cítili jste nějaký větší tlak, že se nedaří? Spoluhráči v rozhovoru označili sezónu jako průměrnou.

Mrzí mě, že jsme nevyhráli více turnajů, ale taky chápu, proč to tak bylo. Při MCR jsme určitě tlak cítili, ale tam jsme byli ten pravý tým, který tu měl být už od začátku. Takže jsem si byl jisty, že vyhrajeme, ať se v zapase stane cokoliv.

Na finále Tipsport MČR CS:GO jste působili emotivněji, než bývalo zvykem, na všem jste si dávali více záležet. Byl pro vás triumf tak důležitý? Ty sám ses radoval snad nejvíce ze všech.

Byl to nejlepší turnaj v mém životě. Před MČR jsme si řekli, že to jdeme vyhrát a každému zápasu dát 200 procent. Já jsem nikdy moc nehypoval a neužíval si atmosféry při zápase, ale MČR mě tak trochu změnilo, každý zápas mám uložený jako hezkou vzpomínku. Haha jasně, že jsem se radoval, jsem mistr ČR (děkuji za milionek).

Jak na tebe v loňském roce působila domácí konkurence? Ty jsi v SINNERS nezažil doby nejzářivější dominance, ale dokážeš se na to díky tomu možná podívat i z jiného pohledu.

Česko-slovenské tymy se loni mega zvedly, je to super. Ja neberu prohru s CZ/SK tymem jako nějakou ostudu, EP/DNE/eSuba běžně porážejí přední evropské týmy, takže se není za co stydět. Hlavně nás každá prohra hrozně posunula. SINNERS vždy budou chtít byt dominantní česko-slovenská jednička, takže prohrát znovu nikdo nechce.

Co se týče SINNERS ve světě, čím si vysvětluješ, že se v loňském roce tolik nevedlo?

Těžko říci, kombinace více věcí. Pořád jsme se ale pohybovali okolo TOP 40, což je naprosto krásný ranking.

SINNERS na Tipsport MČR CS:GO
SINNERS na Tipsport MČR CS:GO
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Jak moc úmorný je nekonečný grind Tier 2/3? SINNERS dlouhodobě patří mezi nejaktivnější týmy světa.

Já miluji hrát online zápasy a turnaje typu Elisa apod. Zkrátka mě baví grindit oficiály, takže já jsem byl rád.

Nemůžu se nezeptat na budoucnost. Jak se semlel tvůj odchod? Tušil jsi něco už během Tipsport MČR CS:GO?

Popravdě jsem to necekal. Ale chápu to, udělal bych asi to samé. Proč byste nevzali oskiho zadarmo a neprodali někoho, koho víte, že na 100 procent prodáte.

Dokážeš naznačit, jak moc je pro tebe stále prioritou Evropa? Máš nyní rozjednané nějaké angažmá, nebo spíše stále hledáš? Zajímají tě vůbec nabídky od domácích týmů?

Evropa je pro mě prioritou, na CZ/SK jsem už hrál s Erikem (eLiVe) i Sebou (beastik), to jsou pro mě dva suverénně nejchytřejší hráči u nás. Ani nemáte tušení, jak jsou opravdu chytří. Ale mám pocit, že jsem se od nich už naučil vše, tak bych rád hrál s někým, kdo mě může naučit něco nového a ukázat mi pohled na CS, o kterém jsem třeba ani netušil a zase mě posunul dál. Takže se určitě budu snažit dostat do evropského týmu, ale kdyby byla zajímavá domácí sestava, která by mohla konkurovat v Evropě, tak bych se nebránil. Času mam ještě až až.

Jaký bude pro forsyyho rok 2023? Dokážeš si představit, že bys byl třeba několik měsíců bez angažmá?

Popravdě nevím, tohle je nevyzpytatelné. Nechám to nějaký čas plynout a uvidíme, jak to dopadne.

Díky moc za rozhovor. Chtěl bys na závěr něco vzkázat fanouškům nebo našim čtenářům?

Tenhle rok byl, co se týče podpory, nevyjádřitelný ve slovech. Děkuji vám všem, vážím si každého.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.