Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2022: NEOFRAG (#2)

13. 1. 2023 | 20:00 Counter-Strike 2 Žebříček
Od odchodu Davida „frozen“ Čerňanského neměla domácí scéna zářivější vycházející hvězdu, než je Adam „NEOFRAG“ Zouhar. Právě v loňském roce opustil hnízdo a odlétl do OG, kde se již stihl ukázat na těch největších turnajích světa. I díky tomu si ubránil stříbrnou pozici z loňského žebříčku. V rozhovoru se rozpovídal o slzách po RMR nebo o životě ve světovém týmu.
Adam „NEOFRAG“ Zouhar
Adam „NEOFRAG“ Zouhar
Zdroj: PLAYzone / Radim Madarász

Každoroční otázka na úvod. Jak bys shrnul sezónu 2022 jedním slovem?

Grind.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň uplynulý rok jednou celou větou.

Byl to dobrý rok, jednou nahoře, jednou dole, ale zkušenosti, které jsem nabral, mi nikdo nevezme a jsem rád za rok 2022.

Pojďme si to ale rozebrat postupně. Jak dlouho se chystal tvůj odchod ze SINNERS? Měl jsi už před zájmem od OG nějaké náznaky, že by to právě loni mělo přijít?

Odchod ze SINNERS se měl stát už na začátku roku, ale bohužel to nevyšlo skrze buyout. Ale jsem za to zpětně i rád. Řekl bych, ze tam náznaky byly a že nějak se i očekávalo, že po RMR něco přijde.

Co byl pro tebe největší šok po přestupu do světového kolotoče? Cokoliv z celkového přístupu.

Mimo server mě asi nic nenapadá, ale na serveru je to knowledge a ta vášeň k CSku.

Život hráče SINNERS versus život hráče OG – jak moc se ti přestupem do zahraničí změnil režim?

Život v SINNERS bych řekl, že byl takový chillec. 90 procent času doma a sem tam LANka a bootcamp. V OG už je to něco jiného, řekl bych, že jsem 40 % doma a 60 % mimo ČR. Nejdéle mi trvalo si zvyknout na to cestování, protože někdy je to až zdlouhavé a únavné.

Adam „NEOFRAG“ Zouhar
Adam „NEOFRAG“ Zouhar
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Jak vnímáš svůj progres od přestupu ze SINNERS? Na co sis musel nejvíce zvykat?

Svůj herní progres vidím dost veliký od přestupu ze SINNERS. Možná to lidi nevidí, nebo si myslí, že si vymýšlím, ale strávil jsem hodně hodin s trenéry, s hráči a každý bootcamp není dne, kdy bychom netrávili čas do nočních hodin talkem, co se da udělat lépe, zlepšit atd. Zvykat jsem si musel na to, že mám více zodpovědnosti ve hře a už si nemůžu jen tak, co se mi zlíbí.

Co se týče turnajů a častěji potkávaných špičkových soupeřů, jaký velký je rozdíl mezi tiery?

Je tam dost velký rozdíl, přece jenom hraješ proti nejlepším hráčům a týmům na světě. Každá menší chyba tě může stát kolo anebo přinejhorším celý zápas. S těmi soutěžemi je to takové, že si někdy říkám, že mi chybí vice oficiálů, jak to bylo v SINNERS, ale každé má svoje plusy i mínusy a beru, jak to je.

Jak ses cítil, když ses kvalifikoval na svůj první Major? Bylo všude cítit, jak gigantický turnaj to je?

Postup na Major byl ohromný pocit, v tu chvíli mi bylo fakt nádherně a užíval jsem si každou sekundu a trochu jsem to i obrečel. (smích) Cítit to bylo minimálně na brazilských divácích, kteří byli dost šílení, ale ingame jsem to nijak nepociťoval. Jediné, kdy jsem byl fakt mimo a byl jsem po nějaké delší době ve stresu, bylo RMR, poslední zápas proti Outsiders na Infernu. Tam jsem cítil tlak, když jsem viděl, že vyhráváme.

Sezónu jste zakončili třetím místem na BLAST Premier World Final, což je zatím tvůj největší úspěch. Byl turnaj důležitý v tom, že jste mířili na odpočinek v dobré náladě?

Důležité to bylo asi skrz skutečnost, že jsme si uvědomili, že na to vlastně máme. FlameZ měl před tímhle turnajem takový menší proslov a řekl, že by po všech chtěl do toho dát maximum a mít 100 hodin za dva týdny. A když to nevyjde, tak to nevyjde, ale aspoň jsme do toho dali všechno. Hráli jsme dobrou hru, řekl bych, a nakonec se to vyplatilo. Tento mindset chceme implementovat i do roku 2023.

Adam „NEOFRAG“ Zouhar
Adam „NEOFRAG“ Zouhar
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Během pauzy se vyrojily fámy o možné změně v OG. Je světová scéna nějak odlišná, že takové věci hráči neřeší? Nebo není třeba větší tlak od organizace na výsledky?

Já jsem to moc neřešil a nedělal si z toho hlavu, bylo mi to nějak jedno. Jestli by to přišlo, tak se s tím nějak popasuju a život jde dál. Tlak ze strany organizace je, neřekl bych, že tak obrovský, ale je tam.

Vnímáš při turnajích podporu českých příznivců? Na světové scéně jsi přece jenom náš jediný zástupce.

Určitě. Když dohraju zápas, tak se snažím číst na Instagramu nějaké zprávy a sem tam i odepisovat. Je pěkné, že mi lidi fandí, ať je to jakákoliv kategorie, od mladších až klidně po starší.

Jsi stále v blízkém kontaktu v SINNERS? Snažíš se hráčům třeba poskytnout nějaké tipy ze světa?

Se SINNERS jsem stále v kontaktu, sem tam sleduju nějaký zapas a jednou jsem snad koukal i na demo, ale nic vážného. Párkrát jsem jim poradil, sám Tomkeejs za mnou přišel a ptal se na nějaké určité věci, i se Shockem jsem hodně v kontaktu. Nemám důvod jim nepomoci a snad ten Major dají.

Jaké jsou nyní cíle pro nadcházející sezónu? Ať už tvoje osobní díky načerpané porci zkušeností z loňska.

Chtěl bych se zlepšit individuálně. Řekl bych, že minulý rok nebyl můj nejlepší po individuální stránce. Týmově bych chtěl hitnout play-off, to by mi udělalo radost. Ale jinak zlepšovat se každý den, neusnout na vavřínech a dávat do toho 100 procent, ať se děje, co se děje.

Díky za rozhovor a hodně štěstí v turnajích. Co bys na závěr vzkázal třeba všem, kdo by tě chtěl následovat?

Děkuji všem za podporu. Věřím, že rok 2023 bude ještě lepší a že budete na té cestě se mnou. Dělejte, co vás baví, dělejte to srdíčkem a nehledejte v tom nic složité. #loveuall

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.