Přejít k hlavnímu obsahu

Mikrotransakce a loot boxy ve hrách na radaru EU. Přijdou nová opatření?

20. 1. 2023 | 13:15 Gaming
Nákupy ve hrách se stávají běžnější závislostí hráčů. To chce s podporou Evropského parlamentu změnit europoslankyně Adriana Maldonado López, jež plánuje harmonizovat pravidla na celém jednotném trhu Evropské unie při poskytování jasných informací systémům, které pomáhají rodičům kontrolovat své děti. Informace by se měly týkat obsahu her, času stráveného hraním a utracených peněz.
Evropský parlament odhlasoval zprávu europoslankyně Lopéz
Evropský parlament odhlasoval zprávu europoslankyně Lopéz
Zdroj: EP

Evropský parlament odhlasoval přijetí zprávy vyzývající Evropskou komisi, aby se zabývala několika problémy v herním průmyslu, o nichž se domnívá, že lépe ochrání spotřebitele, zejména mladé lidi. López ve své zprávě učinila více než tucet doporučení a parlament souhlasil. Poslanci také hlasovali pro to, aby Komise analyzovala dopad loot-boxů a výzev k nákupům ve hře, aby v případě potřeby přijala opatření a prošetřila, zda může být gold-farming spojen s finančními zločiny a porušováním lidských práv.

Vyzývají také vývojáře, aby se „vyhnuli navrhování her, které přiživují závislost“. Mezi další doporučená opatření patří upřednostnění ochrany údajů, zlepšení genderové nerovnováhy na pracovní síle v odvětví nebo usnadnění zrušení předplatného a přihlášení. Evropský parlament ale zároveň uznal hodnotu odvětví videoher a také jeho potenciál pomáhat se vzděláváním, duševním zdravím a dalšími aspekty života.

Navrženo bylo i vytvoření nového každoročního evropského online videoherního ocenění. „Naše zpráva zdůrazňuje pozitiva tohoto průkopnického odvětví, ale také sociální rizika, která musíme mít na paměti, jako je dopad hraní na duševní zdraví,“ řekla López, když představila svou zprávu na plenárním zasedání. „To je něco, co může ovlivnit zejména mladší hráče. Musíme harmonizovat pravidla EU, zajistit posílenou ochranu spotřebitelů a se zvláštním zaměřením na nezletilé,“ doplnila.

Nezávislé federace ISFE a EDGF, které zastupují zájmy videoherního průmyslu v Evropě, vyjádřili znepokojení s přísnější regulací. Komise se přesto v budoucnu bude zabývat hodnocením věku a informací, ochraně zákazníka, monetizací a podpoře průmyslu, než přijde se závěrem.

Štítky: EU, loot boxy
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.