Přejít k hlavnímu obsahu

Oblíbený tvůrce si založil vlastní tým. Náklady přesahují hranici 10 milionů korun za rok

22. 1. 2023 | 14:05 VALORANT Zajímavost
Oblíbený americký tvůrce Jeremy „Disguised Toast“ Wang na konci minulého roku zatoužil založit si vlastní esportový tým. Do oka někdejšímu Hearthstone streamerovi padl VALORANT, kde jsou si všichni mimo franšízing rovni. Výše nákladů na provoz jej však i přesto překvapily.
Disguised Toast a jeho VALORANT tým
Disguised Toast a jeho VALORANT tým
Zdroj: Disguised

Disguised Toast svoji VALORANT sestavu odhalil na začátku roku, pro název projektu nešel daleko od své přezdívky. Tým se jednoduše jmenuje Disguised. V jeho čele se nachází zkušený kanadský veterán Joshua „steel“ Nissan, který spolu se zkušeným trenérem Kylem „OCEAN“ O'Brienem vede čtyři mladší hráče.

Při své premiéře na kompetitivním poli se zaskvěli a skrze otevřenou kvalifikaci si vybojovali postup do NA Challenger, druhé nejvyšší americké soutěže. Zahrají si tak společnosti týmů jako FaZe, G2 nebo TSM.

Po tomto úspěchu se zakladatele projektu zeptal Yassine „Subroza“ Taoufik, jestli hráči vydělávají více nebo méně než 5 tisíc dolarů měsíčně. Toast odpověděl, že více, na což posléze navázal odhalením nákladů.

Americký tvůrce prozradil, že do založení týmu šel s odhadovanými náklady 250 až 300 tisíc dolarů za rok. Už nyní však pracuje s více než 500 tisíci pro první rok existence, což je v podstatě dvojnásobek. To je tím pádem už více, než kolik bylo v prize poolu loňského mistrovství světa za 1. místo (bez odměn za skiny).

V přepočtu více než 10 milionů korun za rok je přitom ve světě esportu stále relativně nízkou sumou. Po rozdělení to vychází na 7 tisíc dolarů měsíčně pro každého ze šesti členů týmu, a to si ještě musíme odmyslet ostatní náklady. Dá se však očekávat, že steel si přijde na vyšší částku než jeho méně slavní spoluhráči.

Na nejvyšší úrovni si profesionální hráči přijdou na pětimístné sumy, u špičky se obecně hovoří o více než 20 tisících dolarů měsíčně. Toastův projekt ale dokazuje, že i ve druhém sledu si hráči mohou hezky vydělat.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.