Přejít k hlavnímu obsahu

Hraní pomocí mysli realitou? Streamerka použila EEG přístroj na hraní Elden Ringu

25. 1. 2023 | 20:15 Gaming
Ovládání her bez použití klávesnice a dalších ovladačů je diskutováno už nějakou dobu. Perri, anglická streamerka a držitelka magisterského titulu z psychologie, si ke svému mozku připojila EEG zařízení a hodinami tvrdé práce se dopracovala až k úžasnému objevu.
Perri vysvětluje princip EEG
Perri vysvětluje princip EEG
Zdroj: Twitch/Perrikaryal

O tom, že se hry dají hrát pomocí mysli, jste pravděpodobně již slyšeli. V praxi je ale pro hráče tato možnost stále nedostupná a ve vývoji. Streamerka Perri ale udělal fascinují krok kupředu. Ke hraní Elden Ringu totiž nepoužila ovladač. Elektroencefalografie, neboli EEG, je metoda pro zaznamenávání elektrické aktivity mozku skrz detekci povrchového napětí na pokožce hlavy, kam probíjí elektrické impulsy probíhající při přenášení informací mezi neurony v mozku.

K získání elektrického výstupu jsou použity elektrody, které jsou umístěny na pokožku hlavy. Tyto elektrody pak čtou mozkové impulsy ve formě signálu, který odpovídá části mozku, která jej vysílá. Budoucnost by spočívala v připojení různé mozkové aktivity k několika různým herním schopnostem, ale pro program je velmi obtížné odlišit takovou aktivitu. Podle Perri to vyžaduje hodiny tréninku a zdokonalování pro každou akci.

Čtečku mozkových vln si může koupit každý cca 10-20 tisíc korun. Ale pouze správným přístupem a vytrvalou prací lze dosáhnout toho, co na svém streamu Perri světu ukázala. Existují další zařízení, BCI,  které nevyžaduje ovládání pomocí fyzické aktivity, ale spoléhá čistě na čtení mozkových vzruchů přes elektrody rozmístěné na hlavě. Jenže tahle věcička má cenovku na trhu podstatně větší. Tzv. Brain-Computer Interfaces stojí minimálně za několik set tisíc korun.

Blíží se opravdu doba, kdy budou moci hráči ovládat své hrdiny pouze pomocí myšlenky? Nebo je stále brzy?

Zdroj: Twitch
Štítky: zajímavost, mozek, Twitch
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.