Přejít k hlavnímu obsahu

Bitva z nemocničního lůžka se zakrvácenou klávesnicí. Bojovník Munet inspiruje

28. 1. 2023 | 10:10 League of Legends Příběh
Dokumentární film League of Legends: Česká Stopa má za sebou online premiéru. Herní veřejnost se zaujetím sleduje největší příběhy domácích osobností. Nejvíce diváky zaujala životní cesta Alexe „Munet“ Míky. Ten si prošel peklem a League of Legends bylo jeho záchranou. „Doufám, že můj příběh aspoň jednomu z vás pomůže/inspiruje,“ komentoval snímek Munet, jenž momentálně funguje jako asistent trenéra týmu Brute.
Alex "Munet" Míka
Alex "Munet" Míka
Zdroj: Riot Games/DDB FTW Prague (s povolením)

League of Legends tvoří příběhy. Příběhy šampionů i těch, kteří se na Summoner's Riftu stávají jejich pány - hráčů. Česká scéna jich stvořila mnoho a každý z nich si našel v rámci League of Legends svou vlastní cestu.

Někteří se věnují profesionálnímu hraní, další našli zalíbení ve světě Runeterry a přenášejí jej do svých uměleckých výtvorů či jeho příběhy vyprávějí dál.

League of Legends jako lék

Alex „Munet“ Míka si zvolil pouť soutěžní. Dostal se k ní velice netradičním způsobem. Během svého dlouhého pobytu v nemocnici, kde se ocitl kvůli léčbě rakoviny v posledním stadiu, hrál často videohry. A League of Legends byla jednou z nich.

Alex byl čím dál tím lepší a postupně se začal zajímat o cestu esportu. Se svým týmem se dokonce zanedlouho dostal až do kvalifikace na Hitpoint Masters. „Byl jsem na kapačkách. Tekla mi krev z nosu, z pusy, klávesnice byla celá od krve,“ vzpomíná na boj o nejvyšší českou soutěž v League of Legends. Tu si nakonec i přes počáteční neúspěch zahrál v dresu Brute.

V současnosti se Alex pere dál. Bojuje. „Těžký nemoci jsou hlavně o hlavě. Všechno je o tom, jak se přemýšlí. Mně k tomu pomohlo LoLko, kde jsem se odreagoval v jiným světě. Určitě se spousta lidí trápí s tím stejným. Hlavní je vydržet a užívat si toho, co můžeš. Když vás něco drží nad hladinou, tak se na to zaměřte a spojit se s tím, jako jsem se já spojil s LoLkem. A já mu dlužím svůj život,“ má jasno Munet, který dál inspiruje nejednoho hráče.

Tři čtvrtě hodiny oslav českého LoL

Není nás mnoho, ale je za námi pořádný kus práce. Tak by se dal ve zkratce shrnout dokument věnovaný české stopě ve světě League of Legends. Česká republika nepatří mezi světové velmoci, vždyť na jejím území žije pouhých 10,5 milionů lidí. Ale jak se ukazuje i v různých sportovních či uměleckých odvětvích, Češi to prostě umí.

Pro fanoušky budou známá především jména spojená se světem esportu. Během tři čtvrtě hodiny se na obrazovkách vystřídají bratří Kněžínkové, Marek „Humanoid“ Brázda, Matyáš „Carzzy“ Orság či legendární Pavel „Herdyn“ Mikeš. Chybět nemůže ani hlavní tvář největší české ligy Hitpoint Masters Ondřej Báča či největší domácí LoL streamer Petr „Xnapy“ Jirák.

Tuzemské League of Legends vyslalo do světa nejednu superstar a české barvy se nesmazatelně zapsali do historie MOBA titulu od Riot Games.

O svou League of Legends story se podělil i známý youtuber Radek „Sterakdary“ Starý. Jeho jméno už v současné době není s hrou tolik spojováno. Může se ale chlubit úspěchem, jenž nemá v Česku obdoby. V League of Legends je totiž k zakoupení předmět pojmenovaný právě po něm - Sterak's Gage.

Pocta v Los Angeles i Viegův pobočník

Tvůrci filmu ukázali také příběhy českých umělkyň. Šárka „Claina“ Štvrtňová i Petra „Tofusenshi“ Zemánková se na platformě Twitch proslavily díky svým obrazům.

Druhá jmenovaná se dokonce dostala na zeď v kancelářích Riot Games v Los Angeles, kde je mezi 300 nejvýznamnějšími lidmi, kteří se podíleli na tvorbě League of Legends komunity.

Po celém světě sledují hráči videa youtubera Necrita. Ten se soustředí především na lore League of Legends a odhaluje příběhy Runeterry. Jeho přezdívka se dokonce dostala do světa LoL. Po Necritovi byl pojmenován Viegův pobočník.

Offline premiéra League of Legends: Česká Stopa
Offline premiéra League of Legends: Česká Stopa
: Riot Games
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).