Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdražší hra na Steamu stojí 46 tisíc korun. Když jí dohrajete, můžete ji prý vrátit

31. 1. 2023 | 07:53 Gaming
Před několika dny vyšla na Steamu novninka s názvem The Hidden and Unknown. Cenovka však může vyrazit dech, autor si totiž nároku téměř 2 tisíce dolarů, tedy zhruba 46 tisíc korun. Záměrně je však kratší než dvě hodiny, aby ji hráči mohli bez problému vrátit. Kdo jde do toho?
Úvod do hry The Hidden and Unknown
Úvod do hry The Hidden and Unknown
Zdroj: Steam

The Hidden and Unknown stojí 46 tisíc korun a skutečně by neměla zabrat více než 2 hodiny. Samotný autor řekl, že vysoká cena odráží hodnotu poloautobiografického vizuálního románu pro něj a jeho tým. Vyzvali tedy každého, kdo si hru nemůže dovolit, aby ji vrátil, nebo si ji prostě nekoupil. „Nechci dostat žádné lidi do finančních problémů,“ řekl ProX, „Jen oceňuji svou hru tak, jak mi to přijde správné, což je moje právo.“

Podle jeho slov je hra o sdílení jejich příběhu a „umožnění lidem pochopit, že i když jste ve špatné situaci, můžete pracovat s tím, co máte“. The Hidden and Unknown začíná osmiminutovým svitkem Star Wars, který popisuje nerovnováhu mezi mužskou a ženskou energií. Podle odvážlivců, kteří si hru zakoupili, jde o sexistický, maskulinní příběh plný misogynie.

Jeden z hráčů popisuje svou zkušenost: „Příběh je kompilací anekdot z Brianova mládí, které byly zjevně čerpány z tvůrců vlastních bouřlivých životních zkušeností, ale které jsou z velké části naprosto všední: popisy fotbalových tréninků, doby, kdy Brian vypadal chytře ve třídě, chvíle, kdy šel spát a druhý den se ráno probudil, poznámky o online hře, kterou hrál. Pointou celé věci je Brianova proměna v na testosteron bohatého übermensche, jehož bývalá přítelkyně už s ním nemůže manipulovat (přečetl Sun Tzuovo Umění války) a jehož deprese maří maskulinní návyky, jako je dostatek spánku a pravidelné cvičení.“

I když existují recenze doporučující hru „za každou cenu“, je na každém z vás, zda si ji chcete vyzkoušet. Stojí sice 46 tisíc korun, refundování je ale po dohrání stále možné.

Ukázka ze hry The Hidden and Unknown
Ukázka ze hry The Hidden and Unknown
Zdroj: Steam
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.