Přejít k hlavnímu obsahu

Od počítače mezi fotbalovou elitu. V nejvyšší lize na něj nestačil ani Messi s Neymarem

31. 1. 2023 | 20:22 Zajímavost
Football Manager je pro fotbalové fanatiky modlou. Žádný příběh není v simulátoru fotbalového manažera neuskutečnitelným a největší náruživci v něm utopí stovky hodin ročně. Zápal do virtuálního trénování však může nastartovat i skutečnou kariéru. Třicetiletý Belgičan William Still to díky inspiraci z fotbalových manažerů dotáhl až na nejvyšší trenérskou úroveň.
Will Still
Will Still
Zdroj: osobní archiv

Neuvěřitelný příběh píše aktuální ročník nejvyšší fotbalové soutěže ve Francii. Na lavičku menšího klubu Stade Reims totiž v říjnu usedl teprve třicetiletý William Still, který s týmem neprohrál už dvanáct zápasů v řadě. Naposledy si na remešském celku vylámal zuby i hvězdami napěchovaný klub Paris Saint-Germain.

Co je ale na Willovi tak speciálního? Především fakt, že na dráhu trenéra se dostal díky lásce ke hrám. Se svými bratry totiž v herním titulu Championship Manager 03/04, což je předchůdce současného Football Managera, utopil obrovské množství času a postupnými krůčky poznával fotbal skutečně do hloubky.

„Musíte jít opravdu do detailu, abyste vyhráli a byli doopravdy úspěšní, zejména v dnešní době, kdy je vše stále složitější. Vážím si lidí, kteří jsou do té hry zapálení a ponoření,“ řekl Belgičan v rozhovoru. Právě manažerská herní série mu v kombinaci s nezbytnou pílí pomohla dostat se až tam, kde je teď, a o čem nikdy ani nesnil.

William byl aktivním fotbalistou, ale pro rozvoj své záliby se rozhodl nastoupit na Myerscough College. Díky ní se dostal ke stáži u týmu do 14 let v klubu Preston North End. Ve své rodné Belgii se o několik let později propracoval přes výpomoci klubů až na pozici asistenta, ba dokonce dočasného hlavního kouče. V devíti zápasech s Lierse vybojoval 21 bodů z 27 možných, a tak už v 25 letech bylo zřejmé, že jde o velký talent.

Kariéra jej zavedla do Remeše, kde byl v roce 2021 u jednoho z nejsledovanějších zápasů v historii Ligue 1. Hlavní trenér Stade Reims byl suspendován a mladý Belgičan díky shodě náhod vedl svůj tým proti PSG, za který v ten den debutoval Lionel Messi. Po několika odbočkách se vrátil a v Remeši působí dodnes. Vedení klubu mu dokonce věří natolik, že za každý zápas bez potřebné licence za něj platí pokutu 25 tisíc euro.

„Byl jsem obyčejné dítě, které trávilo noci u počítače hraním Football Managera. Čím dál více si uvědomuji, jak moc se té hře reálný svět podobá,“ nezapomíná na začátky se svými bratry, kteří jsou ve fotbale také úspěšní. „Velká část toho, co se děje ve videohře, se ve skutečnosti děje i v reálu. Když totéž poté provádíte den co den i ve skutečnosti, uvědomíte si, jak moc je si vlastně všechno podobné,“ nebojí se popisovat vlivu Football Managera.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.