Přejít k hlavnímu obsahu

MrBeast dělá svět jasnějším. Vrátil zrak 1000 lidem se šedým zákalem, tím ale neskončil

31. 1. 2023 | 19:05 Příběh
Jimmy „MrBeast“ Donaldson opět dokazuje, že jeho cíle jsou daleko větší, než by si lidé mohli myslet. Jeho poslední kousek je jedním z těch nejštědřejších a nejdojemnějších vůbec. YouTube hvězda se totiž zaměřila na odstranění šedého zákalu pro 1000 lidí, kteří byli úplně nebo téměř slepí, ale nemohli si dovolit operaci.
MrBeast zaplatil za operaci a obdaroval pacienta dalšími penězi
MrBeast zaplatil za operaci a obdaroval pacienta dalšími penězi
Zdroj: YouTube/MrBeast

Na světě je kolem 200 milionů lidí, kteří nevidí svět jako běžný člověk. Podle oftalmologa a chirurga Jeffa Levensona by přitom polovině nevidomých stačila desetiminutová operace. Levenson přes 20 let koordinuje program „Gift of Sight“, jenž poskytuje bezplatnou operaci šedého zákalu pro nepojištěné pacienty.

Peníze ale v tomto případě hrají větší roli než čas, a to je ten nejlepší čas MrBeastova nástupu na scénu. Hvězda ve svém nejnovějším videu představuje příběhy lidí, jimž šedý zákal znemožňuje žít každodenní život a jimž nemoc sebrala práci. Někteří z nich dokonce nikdy neviděli obličeje svých dětí a nejbližších.

Levensonovi v září zavolal člen Donaldsonova týmu. „Nikdy jsem o MrBeastovi neslyšel, tak jsem málem zavěsil. Ale ještěže jsem to neudělal,“ řekl doktor. Společně začali obvoláváním útulků pro bezdomovce a bezplatných klinik, aby vytvořili seznam pacientů v oblasti Jacksonville, kteří potřebovali operaci šedého zákalu, ale nemohli si to dovolit. Nakonec měli skupinu 40 pacientů a Levenson všechny vyléčil během jediného dne.

Pacienti nevěřili, že je někdo skutečně vyhledá, aby je zachránil ze slepoty, natož když se objevil samotný MrBeast s dalšími dary, jako další finanční obnos, nebo dokonce nové auto. V USA ale Donaldsonův tým nekončil. Spojil se mezinárodní neziskovou organizací SEE International, která oslovila ještě více pacientů. Nakonec za tři týdny proběhlo celkem 1 000 úspěšných operací v Mexiku, Namibii, Vietnamu nebo Keni.

Levenson doufá, že Donaldsonova štědrost budou inspirací. „Pokud MrBeast dokáže rozžhnout jiskru a pokud dokážeme získat vládní a soukromou podporu, můžeme skoncovat s polovinou veškeré slepoty na světě,“ doplnil.

Štítky: Youtube, MrBeast, charita
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.