Přejít k hlavnímu obsahu

36 let? Žádný problém. Polská legenda si po letech zahraje na velkém offline turnaji

4. 2. 2023 | 12:57 Counter-Strike 2 Příběh
Rovných 20 let už působí Wiktor „TaZ“ Wojtas na nejvyšší úrovni světového Counter-Striku. Pamětník karlovarské AMD PG Challenge 2003, mistr několika sezón Intel Extreme Masters a finále World Cyber Games a pyšný otec je ve svých 36 letech stále profesionálním hráčem. Nehraje už sice se svým dlouholetým parťákem Filipem „NEO“ Kubskim, na mezinárodní scéně však stále neztrácí relevanci. V následujících dnech si zahraje na Maltě i o postup do Brazílie.
Wiktor „TaZ“ Wojtas
Wiktor „TaZ“ Wojtas
Zdroj: HLTV.org

Wiktor „TaZ“ Wojtas má ve výčtu svých působišť vskutku početný výpis organizací, většinu své kariéry však strávil se stejným jádrem hráčů. Mezi jeho dlouholeté kolegy patřil v legendární sestavě Golden Five i nový trenér Entropiqu Mariusz „Loord“ Cybulski. Fanoušci CS:GO mají jeho jméno spojené především s působením ve Virtus.pro, od odchodu před pěti lety se postupně hledal, až s Filipem „NEO“ Kubskim založil vlastní organizaci HONORIS. Na rozdíl od svého parťáka je však dodnes členem základní CS:GO sestavy.

Za necelé tři roky existence se HONORIS ani jednou nedostali do nejlepší světové padesátky, dlouhodobě však klepou na vrátka a drží si v různých složeních svoji úroveň. Ve sbírce mají kompletní medailovou kolekci z polských mistrovství či národního poháru, jejich jméno nechybí ve většině evropských online turnajů. Jedním z nich je i série CCT Central Europe. Do ní se dostali z kvalifikace a po třech úspěšných taženích se kvalifikovali na LAN finále první části sezóny. V žebříčku za sebou těsně nechali i české Dynamo Eclot.

Ve 36 letech se tak poprvé od roku 2019, kdy byl ještě na úrovni ESL Pro League, ukáže na mezinárodním offline turnaji. Středoevropské finále Champion of Champions Tour se odehraje 16. až 19. února na Maltě. Ještě předtím ale TaZ dostane ještě prestižnější příležitost. S týmem totiž senzačně prošel otevřenou kvalifikací na Intel Extreme Masters v Brazílii a ve společnosti Major účastníků BIG, ENCE nebo Sprout si 8. až 10. února zahraje o cestu do Jižní Ameriky. Kruh by se po 16 letech a triumfu v první sezóně IEM uzavřel.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.