Přejít k hlavnímu obsahu

Mluvčí prezidenta Pavla pro mladé: Herdyn, Xnapy, nebo třeba CzechCloud?

5. 2. 2023 | 20:17 Spekulace
Česká republika si zvolila nového prezidenta, armádního generála ve výslužbě Petra Pavla. S ním do funkce nastoupí i nová prezidentova mluvčí Markéta Řeháková, která zmínila úmysly spolupracovat se známou tváří z prostředí mladé generace. Pracovní název pozice „hradního YouTubera“ je mluvčí pro mladé. Může se jím stát i některý ze známých domácích tvůrců?
Petr Pavel ve videu u MenTa
Petr Pavel ve videu u MenTa
Zdroj: YouTube / MenT

Oficiálně ještě do úřadu Petr Pavel nenastoupil, jeho plány už se ale začínají rýsovat. Jeho mluvčí Markéta Řeháková naposledy promluvila o zajímavém nápadu, na Hrad povolat osobu s dosahem na mladou generaci a mít mluvčího pro mladé. Ve spojitosti s novým prezidentem je řeč o youtuberech a streamerech.

Politika byla v posledních týdnech velkým týmem u domácích tvůrců, do své WoLe Show si generála přizval Pavel „Herdyn“ Mikeš, video s ním natočil i Jan „MenT“ Macák a snad nejvíce volby komentoval Petr „CzechCloud“ Žalud. Právě ten na Twitteru okamžitě zareagoval a zajímal se, jak to s tou pozicí vlastně je.

Přestože by tento krok byl úplnou novinkou, rozhodně se o nové pozici debatuje. Novinář Martin Bartkovský vtipně podoktnul, že se rozhoduje mezi Xnapym a Herdynem, čímž trochu rozhodil CzechClouda. Jak ale zmiňuje Řeháková ve tweetu výše, o ničem není absolutně rozhodnuto a veřejnost si musí počkat.

YouTubeři a streameři mají v době masmédií ohromný vliv, převážně na mladé. Popularita obsahu kolem volby prezidenta byla větší než kdy předtím, někteří zmínění tvůrci dokonce byli přímo ve volebním štábu pří sčítání hlasů. Petr Pavel před 2. kolem také přislíbil další návštěvu Herdyna, nezávisle na výsledku voleb.

Případný mluvčí pro mladé by měl opravdu jedinečnou práci. Kandidátů se zdá být celá řada, ale už jenom samotný zájem o vznik takové pozice je velkým krokem dopředu. Ať už by „hradní YouTuber“ byl pouze prostředníkem mladé generace, nebo by měl i konkrétní cíle, tak bude jednou z nejsledovanějších postav.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.